Vágólapra másolva!
Az olasz lemondott arról, hogy az általa alapított politikai szervezet élén képviselői helyet szerezzen a parlamentben, így valószínűleg továbbra is ő lesz a Ferrari első embere. Elismeri azonban, hogy néhány év múlva sor kerülhet a váltásra.

Minden valószínűség szerint a következő években is Luca di Montezemolo marad a Ferrari elnöke, az olasz ugyanis a héten bejelentette, eredeti terveivel ellentétben nem próbál meg bekerülni az olasz parlamentbe.

Montezemolo 2009-ben alapította Italia Futura nevű politikai szervezetet, célja pedig az volt, hogy az idei parlamenti választások idejére már jelentős támogatást szerezzenek a lakosság körében. Eredetileg maga Montezemolo is komoly ambíciókat dédelgetett a szervezet élén, így felmerült a kérdés, hogy a politikai szerepvállalása összeegyeztethető lesz-e a Ferrarinál betöltött pozíciójával. Az olasz azonban egy La Repubblicánakadott interjúban eloszlatta a kétségeket.

"Nem pályázom meg a képviselői helyet" - mondta. "Inkább teret engedek annak a számos nagyszerű embernek, akik évek óta a szervezetünknek dolgoznak, és támogatják azt. Úgy igazságos, ha ők lesznek a főszereplők."

"Az Italia Futura készen áll arra, hogy sokkal szélesebb körű és sokrétű szervezetté váljon, de ennek már nem én leszek a vezére" - jelentette ki Montezemolo, bár hozzátette, hogy továbbra is a Futura Italia marad a "politikai hazája". "A választások előtt és után is elszántan fogom őket támogatni, de egy olyan pozícióban, ahol nem merülhet fel az összeférhetetlenség gyanúja."

Noha Montezemolo így valószínűleg a Ferrari vezére marad, könnyen lehet, hogy néhány év múlva új elnököt láthatunk a cég élén. Az olasz szerint a Forma-1-ben "modernebb vezetőkre" van szükség, ami egyben azt jelenti, hogy hamarosan Bernie Ecclestone-nak is le kellene mondania - bár azt reméli, hogy a britet ellen nem emelnek vádat a 2011 óta tartó vesztegetési botrányban.

"Modernebb szemléletű vezetőkre van szükségünk. Ugyanez érvényes az én vállalatomra is: néhány év múlva nem én leszek a legalkalmasabb a Ferrari irányítására. Jönni fog valaki más" - mondta egy karácsonyi sajtóvacsorán a 65 éves Montezemolo, aki 1991 óta irányítja a Ferrarit.

"Mindig azt hajtogatom Bernie-nek, hogy elmúltak azok az idők, amikor egyetlen ember kézben tarthatott mindent. Ma már stáboknak kell irányítaniuk. A helyzetet muszáj pozitívan, a jövőbe tekintve felfogni. Előbb-utóbb Bernie-nek és nekem is szembe kell néznem ezzel."