Vágólapra másolva!
Romain Grosjean nyerte az idei Bajnokok Tornáját, a döntőben a hatszoros Le Mans-győztes dán Tom Kristensent győzte le két sima párharcban, előtte pedig a két német Forma-1-es sztárpilótát is megverte.

Forrás: AFP
Grosjean már a második indulásakor megnyerte az év végi gálaversenyt.
További képekért kattintson!

A Bangkokban megrendezett idei Bajnokok Tornája (Race of Champions) rendezvényen szombaton még a németek örülhettek, ugyanis a Michael Schumacher-Sebastian Vettel páros sorozatban hatodszor nyerte a Nemzetek Kupáját. "Zsinórban hat címet még Michaelnek sem sikerült nyernie, úgyhogy ez tényleg különleges eredmény!" - nyilatkozta akkor elégedetten Vettel, amihez Schumacher annyit fűzött hozzá, hogy neki a 7 a szerencseszáma, ezért jövőre is biztos eljön a ROC-ra, hogy folytatódhasson a győzelmi sorozatuk.

Azonban a vasárnapi egyéni küzdelem már nem alakult olyan kedvezően a németek számára, pedig az összesen 10 Forma-1-es vb-címmel rendelkező páros mindkét tagja mindent megtett, hogy megszerezze első egyéni győzelmét az idén 25. alkalommal megrendezett versenyen. A ROC-ot hagyományosan a szezon után, decemberben rendezik. A verseny történetének első felében még csak raliversenyzők vettek részt rajta, és a Kanári-szigeteken rendezték murvás pályán, azóta viszont a világ nagy stadionjaiba viszik az eseményt, amelyekben egy erre a hétvégére elkészített aszfaltpályán versenyeznek a meghívott sztárpilóták.

Forrás: AFP
Szombaton még a németek örülhettek, sorozatban a 6. Nemzetek Kupája bajnoki címet nyerték.
További képekért kattintson!

az idén a végső győzelmet a Lotus Forma-1-es csapat versenyzője, Romain Grosean szerezte meg, aki mindössze másodszor kapott meghívást a gálaversenyre. Ez a győzelem talán még abban is segíthet neki, hogy megtarthassa pilótaülését az istállónál, ugyanis - valószínűleg a sok idei balesete miatt - a csapata még nem jelentette be, hogy maradhat-e jövőre is Kimi Räikkönen csapattársa.

Vasárnapi teljesítménye azonban talán meggyőzi majd Eric Boullier csapatfőnököt, mert mindkét németet ő ejtette ki. Ugyan a csoportpárbajok alatt még kikapott Schumachertől a KTM X-Bow-val (1,5 tizeddel), és Kazuja Osimától is vereséget szenvedett volna a NASCAR stílusú Euro Racecarral, ha nem büntetik meg a japánt, de ezt a két versenyt leszámítva ellenállhatatlanul versenyzett. A ROC Buggy-val simán megverte az Indycar idei bajnokát, Ryan Hunter-Reay-t, aztán a negyeddöntőben Sebastian Vettelt is legyőzte, igaz, ehhez kellett a német hibája is.

A Forma-1 idei világbajnoka nem találta a ritmust a KTM X-Bow-val, a második körében a célegyenesben nekicsapta a kocsi jobb hátulját a két pályarészt elválasztó Tec-Pro falnak. Ettől eltört a futómű, utána minden kanyarban kacsázott a KTM; amikor Vettel rájött, hogy nincs esélye, el is vette a gázt, és idő előtt feladta a harcot. Az elődöntőben aztán Schumacher következett Grosjeannak, a párharc igen szoros csatát hozott, de a francia a hétvége legjobb KTM-es idejét (1:14,89) felállítva végül megverte a németet. Schumacher arcáról könnyű volt leolvasni a csalódottságot, azt nyilatkozta első idei ROC-os veresége után, hogy "nem lehet mindig nyerni". Arra a kérdésre pedig, hogy mi lesz a következő állomás a karrierjében, így válaszolt: "A karácsony."

Forrás: AFP
A tavalyi győztes ralis, Ogier beszélget Schumacherrel. A német ígéri, jövőre is jönni fog.
További képekért kattintson!

A másik ágon a tavaly másodikként végzett Tom Kristensen jutott be a döntőbe, aki vasárnap Andy Prialux-t, a tavalyi győztes ralist, Sébastien Ogiert, és David Coulthardot is legyőzte. A döntőben viszont nem tudott mit kezdeni a 45 éves dán a nála 19 évvel fiatalabb Grosjeannal, a francia a ROC Buggy-val és a KTM X-Bow-val is simán legyőzte, ezzel megszerezte a bajnoki címet.

"Nagyon jó érzés - tegnap döntős voltam, ma pedig győztem" - nyilatkozta Grosjean a verseny után. "Történetesen már nagyon régen nem álltam dobogón, remek, hogy visszatértem a legfelső fokára. Tavaly Sébastian Ogier volt a bajnokok bajnoka, most én: most már egyszer meg kellene nyernünk a Nemzetek Kupáját" - tette hozzá.

Kristensen számára vigasz lehet, hogy ő futotta a hétvége abszolút legjobb idejét (1:14,06) az Audi R8 LMS-sel.

A verseny sportértékét némileg csökkentette, hogy a hangzatos névvel ellentétben a WRC, az IRC, a DTM, a WTCC, a Le Mans idei bajnokai sem jelentek meg, és sokan látták volna szívesen Fernando Alonsót, Lewis Hamiltont vagy akár Valentino Rossit is. A szervezők a büntetéseknél sem voltak mindig következetesek, néha úgy tűnt, a pillanatnyi hangulatuk alapján döntötték el, hogy épp kinek adtak a falérintésért járó sárga lap mellé egy öt másodperces büntetést is, ami egyet jelentett a biztos vereséggel. A szombati Nemzetek Kupájában Vettel például úgy nyerte meg az egyik párharcát, hogy egyszer orral belement a Lamborghini Gallardóval az utolsó kanyarban a falba, de nem kapott időbüntetést érte.

Egyébként az 570 lóerős olasz autóval sok más versenyzőnek is meggyűlt a baja, szombaton is átmentek vele a falon, de a legnagyobb balesetet a háromszoros Andy Prialux jegyezte vasárnap. A brit túraautós a célegyenes után első balosban, a belső pályán nem tudott időben lelassítani, és teljesen lebontotta a két pályarészt elválasztó falat, és majdnem a túloldalt száguldó Kristensennek is nekiütközött. Annyira megsérült a kocsija, hogy utána már nem is használták a Lamborghiniket, pedig a program szerint még mentek volna.