Vágólapra másolva!
A lengyel elismeri, hogy az F1-et távolabbinak érzi magától, mint valaha, pedig nehezére esik a tévében nézni a futamokat.

A tavaly februárban elszenvedett súlyos ralibalesetéből lábadozó Robert Kubica elismerte, hogy nehéz a tévében néznie a nagydíjakat, de a közeljövőben biztosan nem térhet vissza a Forma-1-be.

"Ha majd újra tudom mozgatni a karomat, lesz esély a visszatérésemre, addig azonban várnunk kell. Arra nincs esély, hogy mostanában újra a versenyezzek az F1-ben" - mondta az Autoweeknek adott interjújában. "Pedig jobban hiányzik, mint egy évvel ezelőtt."

"Akkor borzasztóan rosszul voltam, egyik műtét követte a másikat, ezért sokkal inkább az érdekelt, hogy egyáltalán felépüljek. A Forma-1 volt a legkisebb bajom. De amikor tavaly újra (rali)autóba ültem, és rájöttem, hogy nem lettem lassabb, minden megváltozott. Most már nehezemre esik a tévében nézni az F1-et."

Kubica, akinek a jobb karját kis híján amputálni kellett a balesete után, és még mindig nem tudja elég finoman mozgatni a csuklóját, azt mondta, "nem olyan optimista, mint a legtöbben hiszik" róla. "Ha csak az erőkifejtés hiányáról lenne szó, az edzőteremben orvosolni lehetne a problémát" - magyarázta. "A legfőbb gond azonban a könyököm és csuklóm mozgása. Továbbra is nehezen tudom mozgatni a jobb kezemet. Több műtétet is elvégeztek rajtam azért, hogy segítsenek ezen, de egyik sem hozott drámai javulást."

Forrás: AFP

A lengyel a hétköznapokban komolyabb akadálynak érzi a sérülését, mint vezetés közben. Az utóbbi időben több raliversenyen indult, és a novemberi Rallye du Var-on csak az itiner hibája miatt esett ki az élről.

"Csak meg kellett tanulnom bal kézzel kezelni az összes gombot és kapcsolót a műszerfalon. A jobb karom már elég erős ahhoz, hogy tartsam vele a kormányt. Még nem mozog tökéletesen, de ez elég. Azzal tehát elégedett vagyok, ahogy a szervezetem alkalmazkodott a helyzethez - sőt kialakítottam a saját kanyarvételi technikámat. Hihetetlen, ahogy az emberi test és agy képes igazodni a körülményekhez."

Kubica hozzátette, hogy "a nevem még mindig ér valamit, ezért azt hiszem, a túraautók vagy a hosszú távú versenyek mezőnyében viszonylag könnyen találhatnék helyet", és azt ígérte, hamarosan dönt a jövőjéről. "Ha a ralizást választom, az teljesen más történet lesz" - hangsúlyozta. "A tapasztalatok szempontjából ott lényegében egy senki vagyok. Két-három évre lesz szükségem, amíg felérhetek a legmagasabb szintre."

Forrás: AFP

"Hiányzik a versenyzés, ez a legnagyobb gondom. Ralizás vagy tesztelés közben nem gondolok erre. Vasárnap esténként viszont, miután megnéztem egy F1-es versenyt, úgy érzem, monoton és unalmas életem van. Másfelől viszont tudom, hogy az ember nem kaphat meg mindent. Örülök, hogy eljutottam idáig. Tovább kell dolgoznom, tovább kell harcolnom. Egyre jobban vagyok, egy ilyen sérülésből felépülni azonban sokáig tart."

Kubica hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem érez keserűséget, amiért egyre távolabb kerül a Forma-1-től. "Nem akarok a történteken rágódni" - jelentette ki. "A kórházban, olyanokkal találkozva, akiknek semmi esélyük nincs, az ember máshogy kezdi látni az életet. Gyakran nem értékeljük eléggé mindazt, amink van. Amikor az ágyból sem vagyunk képesek felkelni, a legapróbb dolgok is boldoggá tesznek."