Vágólapra másolva!
A török kormány nem támogatja pénzzel a Forma-1-es nagydíj rendezését az országban, így 2013 júliusában az isztambuli helyett egy másik pálya kerülhet be a versenynaptárba - jelen állás szerint az egykori A1 Ring az esélyes. Az USA Nagydíj szervezői közben új időpontot kértek a futamukra.

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben jövőre még biztosan nem lesz Forma-1-es nagydíj New Jerseyben, ezért felszabadult egy hely a húsz versenyre tervezett 2013-as naptárban. A június 15-16-ai hétvége üres marad, azonban a júliusi menetrend kisebb átszervezésével a Motorsport Világtanács megpróbálja lehetővé tenni még egy európai verseny bezsúfolását.

A korábban július 21-re kiírt Német Nagydíjat előrehozzák július 7-re, és az időpontot meghagyják egy esetleges új helyszín számára. Először az merült fel, hogy a 2005 és 2011 között létező Török Nagydíj tér vissza a versenynaptárba, ám hiába támogatta az ötletet Bernie Ecclestone is, az ország kormánya nem hajlandó pénzügyileg segíteni a rendezvényt. "A magánszektor elhozhatja ide az F1-et, ha akarja" - nyilatkozta Suat Kilic török sportminiszter a Dogan hírügynökségnek. "Az viszont nem kérdés, hogy az állam fogja kifizetni az F1-es jogdíjakat."

Kilic hozzátette, a török állam korábban éveken át támogatta a versenyt úgy, hogy a bevételekből nem is részesedett. A szervezők az idei évtől azért sem tudták vállalni a jogdíjak fizetését, mert az isztambuli pályára általában nagyon kevés néző látogatott ki.

Forrás: Ferrari
Forrás: Ferrari

2002-es látkép a festői környezetben lévő osztrák pályáról

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az ausztriai Red Bull Ring (a korábbi A1 Ring) lehet a befutó a júliusban fenntartott nagydíjidőpontra, és az Eurosporton írt cikkében Christian Sylt szakújságíró azt írta, a Forma-1 illetékesei már hivatalosan bejegyeztették az Osztrák Nagydíj márkanevet. A versenypálya legutóbb 2003-ban volt az F1-es bajnokság állomása.

Lehet, hogy további változások lesznek a versenynaptárban, mert az USA Nagydíj szervezői attól tartanak, hogy a versenyük kijelölt időpontjában nem lesz elegendő szálláshely Austinban - a Texasi Egyetem amerikaifutball-csapata, a Texas Longhorns ugyanis a november 16-17. hétvégén fogadja az Oklahoma State Cowboyst, és a meccsre százezer nézőt várnak. Ráadásul ugyanezen a hétvégén rendezik a NASCAR szezonzáróját is Miamiban.