Vágólapra másolva!
Az alig 25 éves németnek zsongott a feje, amikor megnyerte zsinórban harmadik vb-címét. Különösen arra büszke, hogy Ayrton Senna hazájában hozta össze.

Sebastian Vettel 25 évesen nem csupán minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka lett, amikor a 6. helyen ért célba a drámai Brazil Nagydíjon, hanem Juan-Manuel Fangio és Michael Schumacher után mindössze a harmadik olyan versenyző is a Forma-1 történetében, aki zsinórban három címet tudott nyerni.

"Éppen itt megszerezni a harmadik vb-t, ahonnan egyik legnagyobb példaképem, Ayrton Senna is származik, szinte valószerűtlen" - mondta a hibákkal tarkított verseny után. "Nehéz elhinnem, hogy felzárkóztam hozzá és más nagyokhoz a három világbajnoki címmel. A rádióm nem működött, ezért a világ nem hallhatta, ahogy sírok, és ennek nagyon örülök. Egyszerűen nem találok szavakat, hogy leírjam, mit érzek ezekben a pillanatokban."

"Még én is nehezen követem mindazt, ami átfut most az agyamon! Tele vagyok adrenalinnal, úgyhogy azt sem érezném, ha belém csípnének. Ez hihetetlen verseny volt."

Vettel a középszerű rajtot követően már az első körben összeütközött Bruno Sennával, amitől megsérült az autója, és visszaesett a 22. helyre, majd a rádiója is bedöglött, egyszer rosszkor hívták ki a bokszba kereket cserélni, az utolsó alkalommal pedig a szerelői nem vitték ki időben az intermediate gumikat a garázsból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=R1vxLy7C55foPwh1


"Amikor a 4-es kanyarban ok nélkül megforgatják az embert, és az M25-ös autópályán a forgalommal szemben találja magát, az nem a legkellemesebb érzés" - mesélte. "Nagy mázlim volt, hogy senki nem jött nekem, de az autóm megsérült, és jelentősen lassabb lett, különösen száraz pályán."

Senna viszont úgy látta, "Sebastian kívülről elkezdett behúzódni a kanyar csúcspontja felé, nyilván nem vette észre, hogy ott vagyok, és hihetetlenül keményen nekem ütközött. Megpördültem, aztán (Sergio) Pérez belém szállt."

A félig nedves aszfalton később a sérült autóval is gyakran Vettel volt a leggyorsabb, aminek külön örült. "Szerencsére újra eleredt az eső, és ez nekem kifejezetten jól jött. Sokan gyanúsítottak minket azzal, hogy esőben nem teljesítünk elég jól, pedig szerintem a szezon korábbi részében is bizonyítottuk, hogy ilyenkor ugyanolyan erősek vagyunk, mint amikor száraz a pálya."

Végig nagy volt a nyomás

Vettel - aki a júliusi Magyar Nagydíj után még 44 pontos hátrányban volt - úgy érzi, a Red Bull ellen idén boszorkányüldözés folyt, ezért különösen nehezen birkózott meg a nyomással.

"Az a legfontosabb, hogy végig hittünk önmagunkban. Sokan próbáltak piszkos trükköket játszani velünk, de nem hagytuk, hogy ez elvonja a figyelmünket, és a csapat összes tagja az utolsó pillanatig keményen igyekezett" - mondta. "A szezon második felében magasabbra tettük a lécet, ezért sikerült visszatornáznunk magunkat a világbajnoki esélyesek közé."

"Mindenkinek köszönettel tartozom, mert ebben a csapatban senki nem fontosabb annál, mint aki mellette dolgozik. Mindannyian egy emberként küzdünk a közös célért, nem egymás ellen. Erre borzasztóan büszke vagyok. Hihetetlen."

Forrás: AFP

Bár a viszonyuk nem volt mindig felhőtlen, csapattársa, Mark Webber is elismerte, hogy Vettel eredménye különleges. "Most már egy teljesen külön klubhoz tartozik" - mondta róla. "Tavaly kicsit simábban nyert, idén viszont rögösebb volt az útja, akárcsak 2010-ben. Zsinórban három az tényleg nem semmi. Gratulálok hozzá, fantasztikus erőfeszítés volt a részéről."

Az első Safety Car-fázis utáni újraindításnál Webber kis híján összeütközött Vettellel. "Rámentem a fehér csíkra, és teljesen elvesztettem a tapadást" - mondta. "Igyekeztem szélesen fordulni, minél messzebbre Sebastiantól."

A Red Bull főnöke, Christian Horner gratulált a vb-t 3 ponttal elvesztő Fernando Alonsónak is, de hozzátette: "A rajt nagyon mozgalmasan alakult, Sebastiant megforgatták. Aztán jött az eső, és bedöglött a rádiónk, ezért nem igazán tudtunk kommunikálni vele. Mégis leszegett fejjel, eltökélten vezetett tovább, ahogy egész évben."

"Abszolút megérdemli a világbajnok címet, mert soha nem adta fel. De elismerés jár Fernando Alonsónak is, hiszen végig ragyogóan teljesített. Éppen azért ennyire értékes ez a győzelem, mert a legjobbak ellen értük el."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!