Vágólapra másolva!
Amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés lesz utoljára célba érnie a McLarennel, nem bírt uralkodni az érzelmein. Egy medence partján üldögélve döntötte el, hogy a Mercedeshez igazol.

Lewis Hamilton elsírta magát a BBC-nek adott TV-interjúban, amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés lesz utoljára átszelnie a célvonalat a McLarennel. "Valószínűleg magamon kell majd tartanom a sisakot. Kemény lesz" - felelte. "Ez a családom, és most elhagyom őket. Jobb, ha inkább nem is beszélek róla."

"A kedvesem mindig azt mondogatja nekem, hogy minden pillanat értékes. Ezt a rövid időt még maximálisan ki akarom élvezni."

Hamilton 2007-ben a McLaren színeiben lépett a Forma-1 porondjára, de már előzőleg, gyerekkorában is a brit istálló, valamint motorszállítója, a Mercedes egyengette a pályafutását. Elárulta, hogy egy thaiföldi nyaralás során, a Szingapúri Nagydíjat követően döntötte el: átigazol a stuttgarti autógyár csapatához.

"Egyre feszültebbé vált a helyzet, minden hétvégén kérdésekkel bombáztak arról, hogy mikor döntök, hol folytatom? Az utolsó egy hónap már borzalmas volt" - mesélte. "Rám nehezedett ez a teher, és a magánéletben nehezen tudom levezetni a nyomást, a munkámat azonban így is rendesen kellett végeznem."

A brit versenyző nem titkolja, hogy nagy dilemma előtt állt, de úgy érzi, akkor is elhagyta volna a McLarent, ha egynél több vb-címet nyer velük, mert "hat év hosszú idő."

Forrás: McLaren

"Végül Thaiföldön ültem le dönteni. Egy hétre utaztam oda Nicole (Scherzingerrel), de nem így alakult, lényegében csak egy napig maradtam. A medence mellett üldögélve merengtem az életről, és akkor tudatosult bennem, hogy igen, ezt akarom csinálni" - mondta.

"Egyértelművé vált számomra, hogy szeretnék valami újat kipróbálni, és bele is vágok. Akkor felhívtam Martin (Whitmarsh-t). Ez volt életem legnehezebb telefonbeszélgetése, hiszen közel állunk egymáshoz, és ő végig támogatott. Senkit nem akartam cserbenhagyni."

Hamilton elismerte, hogy úgy érzi, mintha otthonról költözne el, de már felnőtt, és felkészült egy új kihívásra.

"Korábban csak a versenyzéssel törődtem, az F1 azonban teljesen más világ. A sajtó figyelme, a nyomás a szponzorok részéről, a pénz, a hírnév - mindez összekeveredik" - mutatott rá. "Mind egy elegyet alkot, és az ember sokszor nem tudja, mi folyik körülötte. Kétségkívül időbe telt, amíg megemésztettem a helyzetet, de felnőttem a feladathoz, és még mindig fejlődök."

Bár a McLarent irányító Martin Whitmarsh azt mondta, reméli, hogy Hamilton megbánja a döntését, és bármikor visszatérhet hozzájuk, a 2008-as világbajnok hangsúlyozta: kitart a választása mellett.

"Körültekintően átgondoltam minden vonatkozását" - szögezte le. "Tudom, hogy nem tűnik helyesnek. Lesznek dolgok, amiket (a Mercedes) csinál jobban, és lesznek, amiket a McLaren. Remélhetőleg sikerül ötvözni a kettőt."

Bár Hamiltonnak sok konfliktusa volt a McLaren PR-gépezetével, leendő csapatfőnöke, Ross Brawn azt ígérte, nem fogják túl szűk keretek közé szorítani. "Szerintem a Forma-1-nek szüksége van karakterekre" - jelentette ki Interlagosban. "Ezért igyekszünk majd nem elnyomni a személyiségét. Nem számítok rá, hogy komolyabb gondjaink lesznek vele."