Vágólapra másolva!
Reakciók a Brazil Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

McLaren

Lewis Hamilton(1.): "Milyen nagyszerű érzés megszerezni a pole pozíciót! Egyelőre fantasztikusan alakul ez a hétvége. Még nem tudjuk biztosan, milyen idő lesz holnap, de remélhetőleg Jensonnal együtt a győzelemért harcolhatunk. Interlagosban általában a negyedik helyről szoktam rajtolni, és nem mindig sikerült jól a verseny. Az időmérő előtt mondtam Martin (Whitmarshnak), hogy ezúttal nem akarok a 4. helyről rajtolni. Nagyon örülök a pole pozíció megszerzésének. Jenson és én a lehető legjobb rajthelyről indulunk holnap. Esős versenyen azonban mindig az élen haladó versenyzőn fog ki először az aquaplaning, és ő hajt bele először a tócsákba. Akkor is óvatosnak kell lennünk, ha sikerül jól rajtolunk. Persze hátraesni sem szeretnék az indulásnál, mert a vízfüggönyben nagyon rosszak a látási viszonyok. Már elég régóta nem arattunk kettős győzelmet, nagyszerű lenne, ha ez holnap sikerülne. Így tökéletes stílusban búcsúzhatnék a csapattól."

Jenson Button (2.): "Nagyszerű, hogy mindketten az első sorból indulhatunk, különösen annak fényében, hogy ez Lewis utolsó versenye a Vodafone McLaren Mercedes csapattal. Az autónk nagyon jól működik. Csak fél tizeddel maradtam le a pole-ról, szerintem mindketten remek kört futottunk. Elégedett vagyok tehát az időmérővel. Az első sorból rajtolva mindig abban reménykedünk, hogy nyugodt és eseménytelen versenyünk lesz, holnapra azonban esőt mondanak, így kevésbé lesz megjósolható az eredmény. Fontos számunkra ez a verseny - a világbajnoki címekért nyilvánvalóan már nem harcolhatunk, de a legutóbbi két hétvégén mutatott teljesítményünk biztató a következő szezonra nézve."

Red Bull

Mark Webber(3.): "Ebből a helyzetből kihoztuk a maximumot, csak csalódás volt, hogy nem sikerült beverekednünk magunkat az első rajtsorba. Azt hittem, a köröm elég jól sikerült hozzá, de egy tizeddel lemaradtunk róla; itt mindig szoros az időmérő. Szép lett volna megszerezni a pole-t a szezon utolsó versenyére, a McLaren azonban megérdemelte, hogy az övék lett. Nem tudjuk, holnap milyen lesz az idő, hogy a futam összes körét intermediate és esőgumikon kell-e majd teljesítenünk - fel kell készülnünk rá, hogy némelyikhez szükségünk lesz a slickekre. Soha nem tudhatjuk, mit hoz itt az időjárás."

Sebastian Vettel(4.): "A Q2 jól sikerült, de a Q3-ban futott első mért köröm során elkövettem egy hibát a 4-es kanyarnál. A másodikkal már elégedettebb voltam, ám az sem lett elég gyors. Kicsit mehettem volna jobban, úgyhogy át akarom tanulmányozni az adatokat, hogy lássam, hol javíthattam volna. Ettől függetlenül jó formában vagyunk, és egész hétvégén erősek voltunk, szóval majd meglátjuk, mire megyünk a versenyen - meg fogjuk tenni, ami tőlünk telik."

Ferrari

Felipe Massa(5.): "Jó időmérő volt: a Q3-ban tökéletes volt a köröm, a legtöbbet kihoztam a rendelkezésre álló technikából. A McLaren és a Red Bull gyorsabb nálunk, de nagyon elégedett vagyok az autó balanszával. Most már a versenyre kell koncentrálnunk, ami minden lesz, csak könnyű nem. Esőt várunk, ezért bármi megtörténhet. Ilyen körülmények között a célba érés is eredmény. Hogy meglepett-e a helyezésem? Talán egyesek azt képzelik, hogy 31 évesen tanultam csak meg vezetni, de a viccet félretéve, ez annak az eredménye, hogy a szezon közepétől kezdve kényelmesebben érzem magam az autóban, megvan a szükséges önbizalmam ahhoz, hogy keményen nyomjam a gázt. Nagyon egyszerű lesz a hozzáállásom ehhez a versenyhez: mindent kipréselek majd magamból a hazai közönségemnek és a Ferrarinak. Remek autóm van, még akkor is, ha nem a leggyorsabb az időmérőn, de a futamon viszont versenyképes."

Fernando Alonso(8./7.): "Nem lepett meg a helyezésem, mert nem várhattunk forradalmat a teljesítményünkben egy hét szünet után. Szerintem jól sikerült az időmérőm, tudván, hogy az elmúlt pár verseny hogyan zajlott, a dobogós esélyeim még mindig megvannak. Ez lesz a célom, mert tudom, hogy normál körülmények között nincs esélyünk harcolni a győzelemért. Azt is tudom, hogy ha van még esélyem a vb-címre, akkor az valószínűleg csak úgy jöhet össze, ha Vettel kiesik, mert arra kevesebb az esély, hogy annyival mögöttem érjen célba, hogy ez elég legyen az elé kerüléshez a pontversenyben. Az eső fontos faktor lehet. Nyilvánvaló, hogy kaotikus versenyben reménykedem, még akkor is, ha az eső mindenkinek nagyobb kockázatot jelent. Nem kimondottan az esőre állítottuk be az autót, mert ez már nem olyan, mint régebben. Hogy Felipe előttem van? Remek időmérője volt, túlteljesítette a normákat, ahogy vártuk. Szinte csoda, hogy úgy érkeztünk meg az utolsó versenyre, hogy még harcban állunk a vb-címért: normális körülmények között szerintem már Monzában vagy Szingapúrban búcsút mondhattunk volna neki. Azonban itt vagyunk, még játékban maradtunk, biztosan nem fogjuk feladni holnap."

Williams

Pastor Maldonado (6../16.): "Elégedett vagyok az időmérőn elért eredményemmel. A Q1 vége elég szoros volt a forgalom miatt, de már ekkor is jónak tűnt az autóm. Nagyon kiegyensúlyozott és gyors volt, ezért a legjobb tíz közé kerülésért hajthattunk. Megtartottuk a néhány verseny óta tartó jó formánkat, a holnapi futam előtt is bizakodhatunk."

Bruno Senna (12./11.): "Reméltük, hogy ma bejuthatunk a Q3-ba, de sajnos az egyre melegebb időjárási körülmények nem kedveztek az autónknak - lassabb köröket futottunk, mint a délelőtti szabadedzésen. Az időmérő előtt meghozott döntéseinket is arra alapoztuk, hogy kicsit hűvösebb lesz az aszfalt, de végül nem így történt. A 12. rajthely nem rossz itt Interlagosban, jó esélyünk van a holnapi pontszerzésre."

Force India

Nico Hülkenberg (7/6.): "Szórakoztató napunk volt, az edzés előtt beköszöntő zápor 2010-es időmérőre emlékeztetett. A pálya viszonylag gyorsan felszáradt, és jónak éreztem az autót - egyértelműen sikerült javítanunk rajta a szabadedzés és az időmérő között. A hetedik hely nem túl rossz, körülbelül megfelel a várakozásainknak. Jó formában várhatjuk a holnapi futamot: a beállításunk semleges, tehát bármilyen időjárási körülménnyel meg tudunk birkózni. Ez a verseny fizikailag mindig nehéz, és körülöttünk is gyors autók állnak a rajtrácson. Ennek ellenére úgy gondolom, a versenytempónk erős lehet."

Paul di Resta (11/10.): "Ma délelőtt nagyon elégedett voltam az autómmal, ezért semmit nem választottunk rajta az időmérő előtt. Az időmérőn azonban nem kedvezett nekünk a pálya állapota, valószínűleg a zápor miatt. A Q1 elég sima volt, és a Q2-ben is erősnek tűntünk, de a leggyorsabb körömön forgalomba kerültem - Kobajasi éppen előttem tért vissza a pályára. Azt hiszem, ezen múlt, hogy nem jutottam a legjobb tíz közé. Megpróbáltam még egy kört futni, de a gumikból már nem tudtam kihozni a maximumot. Úgy gondolom, a 11. hely is tisztességes eredmény, ebből kihozhatunk valamit holnap. Választhatunk a gumik közül, de ez persze az időjáráson is múlik."

Lotus

Kimi Räikkönen(9/8.): "Természetesen jobb szereplésben reménykedtünk, de ez nehéz hétvége volt. Ha délelőtt legalább néhány kört megtehetek, az időmérőn sokkal könnyebb dolgom lett volna, a motorhiba miatt azonban nem tölthettem elég időt a pályán, és a tegnapitól eltérő hőmérsékleti viszonyok mellett nehéz volt ráérezni a helyes beállításokra. Úgyhogy azt gondolom, az is eredmény, hogy a problémák után egyáltalán bejutottunk a Q3-ba; ezek szerint mégiscsak kihoztunk valamit ebből a napból, amely sokkal rosszabban is alakulhatott volna."

Romain Grosjean (18.): "Sajnos nincs sok mondanivalóm. Pedro (de la Rosa) mögött maradtam a mért köre alatt, hogy ne veszítsen időt miattam, de az egyenesbe érve megpróbáltam megelőzni őt. Egyszerűen nem látott engem. Olyan erősen fékeztem, ahogy csak tudtam, de már túl késő volt: bevágott elém, összeértünk, és letörött az első szárnyam. Ez tönkre is tette a délutánomat. Őszintén szólva elég csalódott vagyok - természetesen minden versenyző azért van itt, hogy pozíciókért harcoljon, de egy ilyen megmozdulás elég értelmetlen, amikor az embert egy sokkal gyorsabb autó próbálja megelőzni. Délelőtt nagyon jónak éreztem az autómat - az első öt hely valamelyikéért kellett volna harcolnunk, nem pedig a Q2-be kerülésért. Még sok munka vár ránk, hogy közel kerüljünk a minket megillető pozíciókhoz, de legalább tudjuk, hogy gyorsak vagyunk. Remélhetőleg így is pontszerző helyen tudok célba érni."

Mercedes

Nico Rosberg(10./9.): "Elég jó eredmény volt tőlünk ma, hogy bekerültünk a Q3-ba, a legjobb tíz közé. Az autónk beállításánál valamelyest kompromisszumot vállaltunk a holnapra várható körülmények miatt, holnap elvileg jobb formában kellene lennünk. Semmit sem lehet változtatni az időmérő után, ezért remélem, jól felkészültünk, és, hogy lesz esélyünk jó pár pontot szerezni holnap."

Michael Schumacher(14./13.): "Nyilvánvaló okokból nem vagyok túl elégedett a mai időmérő edzéssel. Talán túl sok kompromisszumot vállaltunk az autóval a holnapra várható eső miatt, de az időmérőre is jósoltak záporokat. Ez még valószínűbbnek tűnt, amikor elkezdett csepegni az eső közvetlenül előtte. Akárhogy is, a rajtpozícióm elég trükkös, meglátjuk, mit tudunk kihozni belőle holnap. Természetesen onnan, ahol vagyok, nem lesz túl könnyű, de határozottan arra fogok törekedni, hogy előrébb tudjam küzdeni magam a mezőnyön keresztül."

Sauber

Sergio Pérez (13./12.): "A leggyorsabb köröm teljesen rendben volt, így az eredményünk megmutatja, mire képes jelenleg az autónk. Amikor az időmérő elején nedves volt a pálya, elég versenyképesek voltunk, de miután felszáradt, hátrányba kerültünk. Ennek ellenére bízom benne, hogy holnap jó eredményt érhetek el az utolsó sauberes versenyemen."

Kamui Kobajasi (15./14.): "A leggyorsabb köröm nem sikerült tökéletesen, mert nem tudtam rendesen felmelegíteni a gumikat, így nem sikerült kihoznom belőlük a maximumot. Nedves pályán lett volna esélyünk arra, hogy bejussunk a Q3-ba, de szárazon nem. Remélem, a holnapi versenyen esni fog az eső, és jó döntéseket hozunk majd."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo(16./15.): "Ma körülbelül ugyanarra a tempóra voltunk képesek, mint a pénteki szabadedzés kezdetén. Amikor elkezdett esni az eső, reménykedtem benne, hogy nem fog elállni, hiszen akkor nagyobb esélyünk lett volna. Az előrejelzések miatt egy olyan beállítást választottam, amely holnap esős körülmények között működne jobban. Ma délután leginkább a csapattársam ellen harcoltam - szerintem ennél előrébb nem végezhettem volna. Ha bejön a taktikánk, és tényleg esni fog, akkor egyértelműen meglehet az esélyünk a pontszerzésre."

Jean-Eric Vergne (17.): "Nem volt olyan rossz ez az időmérő, figyelembe véve, hogy tegnap nem sikerült megtalálnom a megfelelő beállításokat. Az egész hétvége során az időmérőn volt a leggyorsabb az autóm. Talán egy kicsit gyorsabb is lehettem volna, ha nem hibázok, de a helyezésemen valószínűleg akkor sem javítottam volna. Hűvösebb aszfalton egyértelműen jobban működött az autónk, ez biztató holnapra nézve, hiszen a versenyen még alacsonyabb lesz a hőmérséklet, és esőre is számíthatunk. Úgy érzem, jó versenyt futhatunk holnap - ha esik, ki kell használnunk a lehetőségeinket. Mindent megpróbálunk, hiszen nincs veszítenivalónk, és szeretném jó eredménnyel befejezni az első idényemet."

Caterham

Vitalij Petrov (19.): "Nagyon örülök a mai eredményemnek. Nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy bejussak a Q2-be, de a körülményeket figyelembe véve elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Az első néhány körben még teljesen vizes volt a 4-es kanyar, ezért figyelnem kellett arra, hogy melegen tartsam a gumikat. Ettől függetlenül az egész körben keményen hajtottam, és ez a végén kifizetődött. Holnap nagyon érdekes napunk lesz - tegnap és ma is megmutattuk, hogy itt közelebb vagyunk az előttünk állókhoz, mint a legutóbbi versenyeken. Ilyen változó időjárási körülmények között bármi megtörténhet a futamon. Már nagyon várom - akármi is történik, a nézők élvezni fogják, és remélem, mi is jó eredménnyel fejezhetjük be az idényt."

Heikki Kovalainen (20.): "Az időmérő eleje elég trükkös volt, mivel az első körökben néhány helyen még állt a víz a pályán. Bár a tapadás folyamatosan javult, nem érte el azt a szintet, amit a harmadik szabadedzésen tapasztaltunk. A köridők egyre gyorsabbak lettek - talán arra is lett volna esélyünk, hogy bejussunk a Q2-be, de ezzel az eredménnyel is viszonylag elégedettek lehetünk. Az utolsó körömön elkövettem néhány kisebb hibát, de ettől eltekintve majdnem mindent kihoztam az autóból. Most már a holnapi versenyre koncentrálunk. Nagyon szoros verseny lesz, és az előrejelzések alapján számíthatunk izgalmakra. Mi tudjuk, mit kell tennünk, már várjuk a futamot."

Marussia

Timo Glock (21.): "Elég szokatlan volt ez az időmérő, de nagyon jól szórakoztam. Az első néhány körben bizonyos kanyarok még nagyon csúszósak voltak, ezért úgy döntöttem, mindent beleadok, és gyorsabb is voltam, mint a körülöttem lévő srácok. Bejöttünk a bokszba friss gumikért, ekkora már eléggé felszáradt a pálya. A második etapomon küszködtem az első két körömben, de a harmadikat sikerült jól összeraknom. Csak ennyit tehettünk, hiszen a KERS hiánya miatt túl nagy hátrányba kerültünk az ellenfeleinkhez képest. Ehhez képest elégedettnek kell lennünk az eredményünkkel. Sajnos már nem volt időnk arra, hogy még egy kört teljesítsünk, pedig biztosan tudtam volna javítani. Az időjárás miatt nem tudom, mire számíthatunk a versenyen, és milyen teljesítményre lesz képes az autónk. A szurkolók biztosan nagyon izgalmas versenyt láthatnak."

Charles Pic (22.): "Ez a pálya is új számomra, de a harmadik szabadedzésen mutatott tempómmal elégedett voltam. Sajnos a pálya állapota sokat változott az időmérő előtt, a pálya helyenként elég vizes, máshol pedig teljesen száraz volt. Hasznos tapasztalatokat szereztem, és sokat tanultam belőlük, ez a jövőben a segítségemre lehet. A holnapi időjárás változékonynak tűnik, tehát nagy kihívással kell majd szembenéznünk."

HRT

Narain Karthikeyan (23.): "A délelőtti edzésen jó munkát végeztünk, és a tegnapinál alacsonyabb hőmérséklet is segített minket, hiszen így kevésbé koptak a gumik. Az időmérő előtt elkezdett esni, és nehéz volt eldöntenünk, hogy a slick vagy az intermediate gumikon hajtsunk-e ki a pályára. Bár még nedves volt az aszfalt, végül a slickek mellett döntöttünk, és a kezdeti nehézségek ellenére ez jó döntésnek bizonyult. Küszködtünk a gumik felmelegítésével, de összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Jobban szeretném, ha holnap esős versenyünk lenne, de a körülményektől függetlenül szokás szerint mindent beleadunk majd."

Pedro de la Rosa(24.): "A pálya még egy kicsit nedves volt, amikor először kihajtottunk, de a slick gumikat raktuk fel, mert gyorsan száradt az aszfalt. Az első néhány kör elég nehéz volt, de utána sokat javultak a körülmények. Ennek ellenére nem vagyok elégedett az időmérő alakulásával. Az autónk versenyképes volt, biztosan futhattam volna jobb időt is, de az egyik mért körömön eltalált egy másik autó. Veszélyes manőver volt, mert a pálya állapotát figyelembe véve nem tudtam más ívet választani. Az ütközés miatt megrongálódott a hátsó felfüggesztésem, és az egyik gumim is defektes lett. Visszatértem a bokszba egy újabb szett közepes abroncsért, így még egy kört futhattam, és sikerült is javítanom. Remélem, autóm nem sérült meg túlságosan, hiszen a futamon szeretnék mindent kihozni belőle, hogy jó eredménnyel fejezhessük be a szezont."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket aTwitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!