Vágólapra másolva!
A Circuit of the Americas tervezője szerint az USA Nagydíj új helyszíne komoly kihívás elé állítja a versenyzőket, bár azt előre nem tudja garantálni, hogy sok előzés lesz.

Tervezője, Hermann Tilke szerint az USA Nagydíjnak most hétvégén először otthont adó Circuit of The Americas (COTA) az egész versenynaptár egyik legnehezebb pályája lesz.

"Azt hiszem, vannak nagyon nehéz részei, így remélhetőleg az egyik legnagyobb kihívást jelentő pálya lesz" - mondta Tilke az Autosportnak. "Az 1-es kanyar előtt például meredeken emelkedik, és onnan hirtelen egy lejtős szakaszra vezet, úgyhogy a versenyzők nem fogják látni a csúcspontot. Vakon kell majd elfordulniuk."

"Arra számítok, hogy az első szabadedzésen rengeteg hibát fognak véteni, bár annyira ügyesek, hogy gyorsan meg fogják tanulni a pályát. Ők a legjobbak a világon."

A célegyenes végi - jellegében kicsit a hungaroringi 4-esre, azaz a Mansellre emlékeztető - kanyart már sokan előre kiemelték, mint a COTA legjobbját, külön hangsúlyozva, hogy szemtől szemben látva milyen durván emelkedik odáig a pálya. Utána egy olyan rész következik, amit Tilke "kígyónak" nevezetett.

"Ez rendkívül gyors, a versenyzők nehezen fogják megtalálni rajta a helyes irányt. Az aszfaltcsík közben le-fel hullámzik, és van egy olyan kanyar is, amely a rossz irányba (kifelé) lejt" - magyarázta. "Az autókat nem lesz könnyű beállítani, ahogy a gumikat rendesen életben tartani sem. Emiatt többi probléma adódhat velük, ami a verseny szempontjából kedvező."

Azt ugyanakkor Tilke sem volt hajlandó megígérni, hogy a futamon sok előzés lesz, hivatkozva az Abu-Dzabi Nagydíjra, ahol korábban alig történt éles helycsere, idén viszont annál több. Ezért ez szerinte nem kizárólag a pálya adottságain, hanem a konkrét fejleményeken is múlik. "Elvégre előzni csak akkor lehet, ha egy lassabb versenyző mögött egy gyorsabb halad. Fordított esetben úgysem történik semmi" - mutatott rá.

A pályán az első USA Nagydíj hétvégéjén húsz mérnök és építész áll majd készenlétben, hogy szükség esetén az utolsó pillanatban is elvégezzen apróbb változtatásokat.