Vágólapra másolva!
Több pálya stílusjegyeit tartalmazza az újonnan épített austini aszfaltcsík, amely már a tízedik nagydíjhelyszín lesz az Egyesült Államokban. Van rajta minden, mi szem-szájnak ingere: lendületes ívek, emelkedők, előzésre alkalmas pontok. És még a vb is eldőlhet itt.

Immár végérvényesen kétfősre szűkült a világbajnoki címre esélyesek névsora, most már biztos, hogy vagy Sebastian Vettelé vagy Fernando Alonsóé lesz a végső dicsőség. Vajon melyikük lesz előbb háromszoros bajnok? Az elmúlt időszak Vettel mellett szól, a német akár már hétvégén is bebiztosíthatja vb-címét. Ehhez az alábbiak közül kell teljesülnie valamelyiknek:

- Vettel nyer, és Alonso legfeljebb az 5. helyen végez
- Vettel 2. lesz, és Alonso legfeljebb a 9. helyen végez
- Vettel 3. lesz, és Alonso nem szerez pontot.

A következő helyszín statisztikáiból nem lehet kiindulni az esélyeket illetően, hiszen még nincsenek - a szezon utolsóelőtti versenyét az új austini pályán rendezik. A részletes elemzés és az austini verseny összes lehetséges, táblázatba foglalt kimenetele a világbajnoki párharc szempontjából itt olvasható.

A bajnokság öt év után tér vissza az Egyesült Államokba, ahol ez volt a második időszak Forma-1 nélkül. Az indianapolisi pálya illetékesei 2007 után nem tudták tovább vállalni a jogdíjak fizetését, s mivel a helyiek érdeklődése is egyre inkább csökkent a sportág iránt, a világ első számú hatalma kiszorult a versenynaptárból. A fontos piac miatt azonban ez tarthatatlan helyzet volt, ezért lényegében csak idő kérdése volt, hogy mikor és hová tér vissza az USA Nagydíj, melynek egyébként fordulatos előélete van.

Forrás: COTA
A célegyenes az 1-es kanyar felől nézve. A szintemelkedés szembetűnő

Az új helyszín Texas állam fővárosa, Austin lett. "Őrület belegondolni, hogy legutóbbi USA Nagydíj már öt évvel ezelőtt volt!" - kiált fel az utolsó indianapolisi győztes, Lewis Hamilton. A mezőny véleményét a legjobban talán az ifjú Jean-Eric Vergne-é tükrözi: "Szerintem a paddockban mindenki alig várja, hogy újra versenyezhessünk az amerikai szurkolók előtt. Úgy vélem, jó közönségünk lesz, és remélhetőleg kiváló produkcióval tudunk szolgálni nekik."

Több pilóta örömmel idézte fel az Egyesült Államokban töltött emlékeit, de akár jártak már ott, akár nem, lelkesedve várják az új élményeket. Michael Schumacher közölte, évek óta várja a texasi kirándulást - feleségével együtt ugyanis nagy rajongója az országnak és az államnak -, Kamui Kobajasi a cowboyokra kíváncsi, Sergio Pérez amiatt boldog, hogy várhatóan sok honfitársa átzarándokol majd a versenyre a szomszédos Mexikóból, Heikki Kovalainen pedig előre érzi, ahogy személyi edzője megpróbálja távol tartani őt az ízletes steakektől. Show biztos lesz, vasárnap délután például négy vadászrepülő fog elhúzni a pálya felett.

Ismerős vonások

A Circuit of the Americas Hermann Tilke legújabb alkotása, bár rá lehetne sütni, hogy részben plagizált mű, ugyanis a vonalvezetés több helyen gyanúsan hasonlít más pályák részleteire. A padlógázos 2-es és 3-as kanyart sokan a brazíliai Senna S, a 4-estől a 9-es kanyarig terjedő szakaszt a silverstone-i villámgyors Maggots/Becketts/Chapel kombinációhoz hasonlították, a 12-es és 16-os kanyar közti rész a hockenheimi stadionrészre hajaz, a 16/17/18-as nyújtott jobbos pedig az isztambuli 8-ashoz. "Az aszfaltcsík változatos, az első szektor gyors és kanyargós, sok benne a szintváltozás, beleértve az 1-es kanyarhoz vezető emelkedőt, a kör vége viszont lassabb és technikásabb" - foglalta össze a mercedeses Ross Brawn.

Forrás: FIA
A pályarajz. Az időmérőre 1:37-es/1:38-as köridőket jósolnak

A legelső forduló ugyanakkor teljesen eredeti: az évtizedek folyamán az Eau Rouge és hungaroringi Mansell-kanyar kivételével jobbára kikoptak a magas emelkedőkön található kanyarok - bár egy hasonló bekerült az indiai pálya vonalvezetésébe -, Austinban azonban épp egy ilyen gyöngyszemet helyeztek el. Rögtön a célegyenes végén van az éles balos, amely rendkívül izgalmasnak ígérkezik, mert nehéz eltalálni a csúcspontját, és könnyen megcsúszhat benne az autó. Ha abból indulunk ki, hogy anno az ausztriai A1 Ringen sok kalamajka volt a célegyenest követő emelkedőnél és az első kanyarnál, egy rajtbaleset sem kizárt.

A dimbes-dombos terepről sokat elárul, hogy az aszfaltcsík legalacsonyabb és legmagasabb pontja között 41 méteres szintkülönbség van.

A Circuit of the Americas felavatása már megtörtént, így nem az F1-es sztárok fogják először birtokba venni. Jérome d'Ambrosio, a Lotus tesztpilótája egy 2010-es Renault-val vezetett rajta egy hónappal ezelőtt, s úgy vélte, a versenyzők és a nézők is élvezni fogják. Arról a bizonyos 1-es kanyarról azt mondta, a célegyenesre ráfordulva olyan érzése volt, mintha egy fal lenne előtte a távolban.

Jérome D'Ambrosio már kipróbálta a COTA-t. Íme a belső kamerás felvétel

Mario Andrettinek, az amerikaiak második - egyben utolsó - Forma-1-es bajnokának szintén elnyerte a tetszését az 5,516 kilométer hosszú pálya, melyen a verseny távja 56 kör lesz. A McLaren becslése szerint a legjobb köridők 1 perc 38 másodperc környékére tehetők majd, a Ferrari szimulátorában a tesztpilóta Jules Bianchi is nagyjából ennyi idő alatt ért körbe, míg a Mercedes az időmérőre 1:37-es, a versenyre 1:42-es eredményt jósolt. A vonalvezetés egyébként az óramutató járásával ellentétes körüljárású, ahogy az előző négy legutóbb debütált pályából háromé.

Készülődés az ismeretlenre

A csapatok mostanában szert tettek némi gyakorlatra az új versenypályák megismerésében, hiszen 2008 óta minden évben legalább egy helyszínnel bővült a bajnokság. A folyamat mindig hasonlóan zajlik, de persze mindig a nulláról kell kezdeni. "Nagy mérnöki kihívás először látogatni egy új pályára" - ismeri el Brawn. "A csapat a szimulátorban több mint öt versenynek megfelelő távot tett meg, hogy feltérképezzük a vonalvezetést, a dőlésszögeket és a várható terheléseket."

Az istállók szakemberei néhány héttel a nagydíj előtt kapják meg a tervezőktől a részletes térképet, erről viszik be az adatokat a szimulátorokba. A fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a viszonylag nyers adatok alapján támpontot kapjanak róla, milyen legyen a leszorítóerő, a váltóáttételezés, a hasmagasság, a hűtés, a rugók feszessége. Az egyéb aszfaltcsíkokkal való rokon vonások keresése szintén része a felkészülési eszköztárnak.

A Ferrari tervezőmérnöke nagy segítségnek tartja a térképet. "Az összes számítást el tudjuk végezni általa a kanyarokhoz" - közli Nikolas Tombazis. "Erre alapozva foglalkoztunk a szimulátorban azzal, hogy miképp érdemes beállítani az autót. Felmértül, hogyan fog viselkedni a pálya különböző pontjain, s mivel meglehetősen jók a szimulációs eszközeink, kialakítottuk az alapvető irányvonalat a leszorítóerő használatával és a beállításokkal." Megfogalmazása szerint a "munka javát már elvégezték."

Forrás: COTA
A burkolat minősége még nem pontosan ismert

Ez azért nem jelenti azt, hogy hátradőlve, karba tett kézzel ülik majd végig az edzéseket a mérnökök és a szerelők, ugyanis számos ismeretlen tényező vár rájuk. Az aszfalt minőségéről alig rendelkeznek információval, ide értve a burkolat érdességét és egyenetlenségét is. Ez amúgy a Pirellinek is feladta a leckét. "Nagy kihívás előtt állnak" - állapítja meg a Marussia csapatfőnöke, John Booth. "Eddig csupán mintákat kaptak az aszfaltból, valamint a szimulátorban próbálhatták megbecsülni a gumikopás várható mértékét és a hőmérséklet várható hatásait."

Az olasz vállalat konzervatív döntést hozva a két legkeményebb abroncsát viszi el Austinba, a fehér és az ezüst csíkosat, melyek idén korábban háromszor - Malajziában, Belgiumban és Olaszországban - voltak egyszerre a kínálatban. Paul Hembery nem aggódik az új helyszín miatt, lévén a Pirellinek tavaly szinte mindegyik pálya új volt, és mint elmondta, a gumiválasztást az óvatosság mellett a szimulációk által prognosztizált durva terhelés is indokolta. Egyelőre csak találgatni lehet, hány kerékcserés stratégiákat alkalmaznak majd a csapatok, de ha - a koreai, az indiai vagy az Abu-dzabiban lévő pályához hasonlóan - kellően sima az aszfaltfelület, elképzelhető, hogy ismét egyetlen bokszkiállással teljesíthető lesz a táv.

Ami a beállításokat illeti, valószínűleg a Silverstone-ban használt konfigurációhoz fognak a legjobban hasonlítani, ahol szintén sok gyors kanyar található, megspékelve egy-két lassabbal. A szakemberek a leszorítóerőnél nem szavaznak a maximálisan elérhetőre, mert akkor az autók kiszolgáltatottá válnának egy támadással szemben a hosszú, a 11-es és 12-es kanyart összekötő hátsó egyenesben. Ott 315 km/ó körül alakulhat majd a csúcssebesség, a futamon a DRS körülbelül 650 méter hosszú felnyitási szakasza is ott lesz. Az első szárny meredekségével arra kell különösen figyelni, hogy az autó ne váljon alulkormányzottá a nyújtott 16/17/18-as íven.

Forrás: Lotus
Mario Andretti egykori Lotusával a COTA-n

A mérnökök a szokásosnál kétszer tovább nyúzták a próbapadokon a motorokat és váltókat, hogy megbizonyosodjanak a megfelelő működésükről. A körönkénti 59 váltás és a padlógázos szakaszok 63 százaléknyi hányada meghaladja a szezonátlagot, de azért nem jelent szélsőséges értéket.

Az USA Nagydíj programja

Péntek:
16.00-17.30 - 1. szabadedzés
20.00-21.30 - 2. szabadedzés

Szombat:
16.00-17.00 - 3. szabadedzés
19.00-20.00 - Időmérő

Vasárnap:
20.00 - Verseny

Az [origo]-n mindegyik eseményről élőben tudósítunk.



A versenyzők hamar belövik az ideális féktávokat és kanyarodási íveket, legtöbbjük az első nap után feltehetően már az autó teljesítményének optimalizálására fog koncentrálni. "A csütörtöki pályabejárás, illetve az első körök a felfedezésről szólnak, hogy minél több információt gyűjtsünk különböző forrásokból, és teljes képet kapjunk a pályáról, s így rájöjjünk, mi kell ahhoz, hogy a legjobb formát nyújtsuk rajta" - mondta Jenson Button. A szimulátor a pilótáknak szintén támasz, sőt, Romain Grosjean még Xboxon is próbált csiszolni a technikáján.

A lényeget azonban Mark Webbertől hallhatjuk: "A szimulátorokból át kell másznunk a rideg valóságba" - fogalmazott. "Sok kérdésünkre csak pénteken kapunk majd választ."

Alonso és Vettel uralja az új pályákat

Manapság egyre kevésbé jellemző, hogy egy csapat autójának fekszik egy adott stílusú pálya, míg egy másik fajta kifejezetten nem, és elsőre az austini aszfaltcsíkon sem látni semmi olyat, ami alapból favorittá tenné a Red Bullt, a Ferrarit, vagy bármely másik istállót a hétvégére. Az ugyanakkor jelzésértékű, hogy az előző öt új versenyhelyszínen - Valenciában, Szingapúrban, Abu-dzabiban, Koreában és Indiában - vagy Alonso, vagy a Ferrari, vagy Vettel Red Bullja győzött a premieren.

Forrás: Red Bull
Vasárnap elvileg eldőlhet a vb-cím sorsa. A másodhegedűsök ehhez már csak asszisztálhatnak

Vettel a hétvégén áll rajthoz századszorra a Forma-1-ben - az első versenyére 2007-ben pont az USA-ban, Indianapolisban került sor a BMW-vel. A Ferrarinak elsősorban az kellene a szép jubileum megakadályozásához, hogy végre jó hatékonysággal készítsen fejlesztéseket, mert amint Abu-Dzabiban is megemlítették, Alonsótól sem várhatnak minden héten csodát. A csapat a siker érdekében lebonyolított egy újabb egyenesfutási tesztet Jules Bianchival, aerodinamikai mérések céljából.

A két bajnokaspiráns levesébe még beleköphet a McLaren, az előző nagydíjon az élről kieső Lewis Hamilton megmutatta, valóban akar még egy győzelmet a csapattal, mielőtt távozik a Mercedeshez.

A Hamilton-féle átigazolás többi résztvevőjét egyébként átok sújtja a bejelentés óta: a brit helyére érkező Pérez és a Mercedes egyetlen pontot sem szerzett a Szingapúri GP után. A Mercedesnél abban bíznak, hogy beérik munkájuk gyümölcse a spéci Coanda-stílusú kipufogóval. A Lotusnak szintén ez a terve, számításaik szerint az eszköz tökéletesítésével hat lóerővel javulhat a motor teljesítménye - kérdés, erre vajon emlékeztetni kell-e Kimi Räikkönent.