Vágólapra másolva!
Norbert Haug szerint a jelenlegi formahanyatlást jövőre az előnyükre fordíthatják. Elsősorban a Coanda-stílusú kipufogó és az új szélcsatorna-modell tesztelése miatt maradtak le.

Ígéretes kezdet után folyamatos küszködéssé változott a Mercedes 2012-es idénye: áprilisban, a Kínai Nagydíjon még Nico Rosberg futamgyőzelmét ünnepelték, a legutóbbi négy versenyen viszont egyetlen pontot sem tudtak szerezni. Így minden esélyüket elvesztették arra, hogy a konstruktőri bajnokságban utolérjék a 4. helyen álló Lotust, a Sauber pedig 12 pontra megközelítette őket.

A sportigazgató, Norbert Haug szerint azért sikerült ilyen rosszul számukra az idény második fele, mert a fejlesztések hatásai még nem mutatkoznak meg a teljesítményükben. A szeptemberben, Szingapúrban bevetett újítások közül a többi élcsapat által is használt, Coanda-stílusú kipufogóhoz fűzték a legnagyobb reményeket.

"Egyértelmű, hogy a Coanda-effektus előnyeit még nem tudtuk teljes mértékben kihasználni" - nyilatkozta Haug az Autosportnak. "Ez két-három verseny alatt nem is sikerülhet. Az üzemanyagszint és a lóerő tekintetében is elég nagy árat kell fizetnünk a működéséért - ezt kompenzálunk kell, ami még nem igazán jött össze."

A Mercedes időközben a szélcsatornáját is továbbfejlesztette, ami szintén sok erőfeszítést igényelt a csapat részéről. Haug szerint a jövőben biztosan erősebbé teszi őket a most elvégzett munka. "Nem kifogásként mondom, de volt egy másfél-két hónapig tartó időszakunk, amikor az 50 százalékosról átálltunk a 60 százalékos modellekre" - mondta. "Erre szükségünk volt ahhoz, hogy felkészülhessünk a jövőre." A szabályok jelenleg legfeljebb ekkora méretarányú modellek rendszeres tesztelését teszik lehetővé a szélcsatornában.

Forrás: Mercedes

A sportigazgató szerint a Mercedes a nehézségek ellenére megmutatta, hogy képes önerőből futamgyőzelmet aratni, így az ellenfeleknek a jövőben is tartaniuk kell tőlük. "Teljes mértékben elfogadjuk, ha az emberek kritizálják a teljesítményünket. Fél évvel ezelőtt azonban ott voltunk az élen, és nem a szerencse miatt nyertük meg a versenyt. Nagyon keményen dolgozunk azért, hogy fél év múlva visszatérhessünk a csúcsra" - jelentette ki. "Ez a kitűzött programunk, ezt akarjuk elérni."