Vágólapra másolva!
Az abu-dzabi dobogón csúnyán beszéltek, ezért az FIA "barátilag" figyelmeztette őket, hogy legközelebb válogassák meg jobban a szavaikat.

A múlt vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíj első és harmadik helyezettje, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel annyira felszabadultan nyilatkoztak a dobogón az őket faggató David Coulthardnak, hogy a szavaikat sem válogatták meg különösebben. Ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) utólag megrótta őket.

Amikor a skót exversenyző - egykori csapattársa a McLarennél - arról kérdezte, hogy milyen érzéseket váltott ki belőle a győzelem, Räikkönen vigyorogva azt felelte, "nem túl sokat", majd hozzátette: "a legutóbbi ilyen alkalommal szarban voltam, mert rám fogták, hogy nem mosolygok eleget." Vettel pedig, akinek a bokszutcából kellett rajtolnia, azt mondta, "volt rá esélyünk, hogy elkúrjuk."

Mielőtt befejezte az interjúkat, már maga Coulthard is elnézést kért a versenyzők csúnya beszédéért, emlékeztetve rá a hallgatóságot, hogy "nem az anyanyelvükön" nyilatkoztak. A versenyt Nagy-Britanniában közvetítő BBC-hez azonban 22 panasz érkezett az élő adásban elhangzó káromkodások miatt, majd 30 újabb azért, mert a csatorna csak csúszva tette elérhetővé a futamot az online felületén, mivel időbe telt, amíg a csúnya szavakat törölte az összefoglalóból.

Később az FIA kommunikációs igazgatója, Norman Howell eljuttatott egy levelet a csapatokhoz, amelyben felhívta rá a figyelmüket: "Mindannyiunk közös felelőssége a versenyzők tudtára adni, hogy az ilyen szóhasználatnak nincs helye a médiaeseményeken", mert "ártalmas módon irányítja a rivaldafényt a csapataikra, a szponzoraikra, a sport egészére és az FIA-re."

Forrás: Red Bull

"Megértem, hogy a csata hevében az adrenalin a túláradó lelkesedéssel vagy a csalódással veszélyesen részegítő elegyet alkot" - tette hozzá. "De nem az F1-es versenyzők az egyedüliek a világon, akiknek ilyen körülmények között kell nyilatkozniuk: szerintem a bokszolókat, a rögbi- és futballjátékosokat is gyakran faggatják élő TV-adásban, miután komoly sportteljesítményt kellett nyújtaniuk. Nekik mégis sikerül elkerülniük a csúnya szavak használatát."

Howell azt mondta, az FIA-hez "meglehetősen sok" panasz érkezett a káromkodások miatt a közönség, a sajtó, sőt a szövetség munkatársai részéről is. "Mivel ez kétszer történt meg egyetlen hétvége alatt, helyénvalónak tartottam egy baráti figyelmeztetést" - magyarázta. "Emlékeztetnünk kell a versenyzőket arra, hogy profik. Ezen a szinten a munkájukhoz tartozik az is, hogy beszélgessenek a sajtó képviselőivel, mégpedig elfogadható hangnemben."

Nem ritka, hogy az F1-es versenyzők kellemetlen helyzetbe kerülnek a nyilatkozataik miatt. A tavalyi Monacói Nagydíj után Lewis Hamiltonnak is bocsánatot kellett kérnie a sportfelügyelőktől, amiért élő adásban azzal élcelődött, hogy a bőrszíne miatt pikkelnek rá.