Vágólapra másolva!
Sam Michael szerint idén pályáról pályára véletlenszerűen felborulhat az erősorrend, ezért úgy gondolja, hiába dominál az utóbbi időben a Red Bull, bármikor legyőzhetik őket. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy a bajnoki címet már nem lehet elvenni tőlük.

Legutóbb a szeptember eleji Olasz Nagydíjon sikerült legyőzni a Red Bullt, az azóta eltelt négy verseny mindegyikét megnyerte a címvédő Sebastian Vettel, az utolsó hármat kifejezetten magabiztosan, az első körtől irányítva. Japánban húsz, Koreában nyolc, Indiában kilenc másodperces előnnyel szelte át a célvonalat a második helyezett előtt.

A McLaren sportigazgatója ugyanakkor nem számít arra, hogy a Red Bull automatikusan behúzza a hátralévő három futamot, mert érzése szerint bármelyik helyszínen változás következhet be az erősorrendben. "Pályáról pályára több tizedmásodpercet is változhat az autók teljesítménye, és ennek nincs köze a felszerelt fejlesztésekhez" - idézte Sam Michaelt az Autosport. "Szóval még akkor is elég esély lenne a Red Bull legyőzésére, ha senki sem frissítené az autóját."

"Régebben, amikor valakinek egy másodpercnyi előnye volt más autókkal szemben, mindenki biztos lehetett benne, hogy nem lesz ilyen" - tette hozzá az új keletű jelenség kapcsán. "Manapság viszont nincsenek pályák, melyek kifejezetten kedveznek valakinek, és addig nem derül ki, hogy versenyképesek vagyunk-e rajta, amíg oda nem érünk."

Forrás: McLaren

A bajnoki tabellán azonban már befoghatatlannak érzi a Red Bullt a szakember - Vettel egyéniben 13 pontos fórral rendelkezik Fernando Alonso előtt, miközben a többiek lemaradása sokkal nagyobb, a konstruktőrök között pedig a csapat 91 ponttal előzi meg a Ferrarit, s 101-gyel a McLarent.

"A bajnokságot tekintve más a helyzet, mert több versenyzőnek szüksége lenne mások kiesésére ahhoz, hogy megszerezzék a bajnoki címet. Ennek viszont nagyon kicsi az esélye" - jelentette ki Michael.

A maradék három nagydíjra Abu-Dzabiban, az Egyesült Államokban és Brazíliában kerül sor. Martin Whitmarsh csapatfőnök kijelentette, a céljuk megnyerni ezt a három viadalt, és addig sem emésztik magukat az újabb elúszott bajnoki lehetőségen. "A bosszúság és a csalódottság nem hasznos érzés" - jelentette ki. "Alulteljesítettünk az elmúlt futamokon, ezért nagyon motiváltak vagyunk."