Vágólapra másolva!
A McLarenek sem Alonso, sem a Red Bullok tempóját nem tudták tartani az Indiai Nagydíjon. Lewis Hamiltont egy kormányprobléma, Jenson Buttont pedig a gyorsan elkopó lágy gumik hátráltatták.

Lewis Hamilton az időmérő után még abban reménykedett, hogy talán le tudja majd rajtolni az első sorból induló Red Bullokat az Indiai Nagydíjon, ehelyett neki kellett védekeznie a mögüle induló Jenson Buttonnal és Fernando Alonsóval szemben. Az első körben végül mindketten megelőzték a 2008-as világbajnokot, de utána feljebb tudott kapaszkodni a negyedik helyig.

"Nem értem, miért rajtoltam ilyen rosszul - időt vesztettem, aztán támadni kezdtek a mögöttem induló srácok. Az első körben nagyrészt arra koncentráltam, hogy ne ütközzek Jensonnal, aztán megláttam Fernandót (Alonso) a jobb tükrömben, aki nagyon hátulról jött föl ránk. Fantasztikus érzés volt egy ilyen csatának a közepén lenni. Még ha jobban is rajtoltam volna, a srácok előttem egyszerűen túl gyorsak voltak, különösen az első etapban."

Hamiltont egy ritka hiba is hátráltatta: elromlottak a váltógombok a kormánykerekén, emiatt az egész alkatrészt ki kellett cserélni, de ezzel alig vesztett időt a bokszban, mert a csapat a kerékcserével egyszerre, 3,3 másodperc alatt végzett a művelettel. A brit már menet közben leszerelte a volánt. "Előjött egy visszaváltási probléma, a jobb kezemmel kellett visszaváltani a bal helyett, ezért a csapat úgy döntött, hogy kicseréljük a kormánykereket a kerékcserénél. Korábban még sosem kellett verseny közben kicserélni a kormányomat" - nyilatkozta. "A srácok még így is fantasztikusan gyorsan végeztek vele, pedig nyomás alatt kellett dolgozniuk. Már azelőtt levettem a kormányt, hogy megálltam volna, kidobtam az autóból. Aztán a csapat feltette az újat, egyes fokozatba kapcsoltam, és már mentem is."

Hamiltonnak az utolsó etapban még volt esélye megelőzni a KERS-problémával küzdő Mark Webbert, de végül csak utolérni tudta, elé kerülni nem. "Megpróbáltam levadászni Markot a záró körökben, ám ehhez végül túl késő volt."

Csapattársa, az ötödikként végző Jenson Button csak az első és az utolsó körével volt elégedett a futamon. Az elsőben nagy csata után megelőzte Hamiltont és visszaverte Fernando Alonso kemény támadását, az utolsóban pedig megfutotta a verseny leggyorsabb körét. "A futamom fénypontja a rajt volt - csak milliméterek választottak el Lewistól és Fernandótól. Még soha nem volt ilyen rajtom. Hihetetlenül kemény csatát hozott, és egyikünk sem ütközött senkivel. Nagyon közel voltunk egymáshoz. Szoros, de tiszta küzdelem volt."

A remek első kör után viszont kínkeserves első etap várt rá, mivel a lágy gumik hamarabb elkoptak az autóján, mint a körülötte lévő autókon."Igazán kiábrándító volt az első etapom: úgy gondolom, mi talán kissé jobban küszködtünk az opciós gumikkal, mint a többiek. Mozgott az autó hátulja, nem tudtam magam mögött tartani a srácokat" - utalt arra, hogy az első etapban Alonso után végül Hamilton is megelőzte. "Teljesen elhasználtam az elsőket, az etap elején szinte már teljesen el voltak kopva."

Forrás: AFP
Button a verseny elején még maga mögött tartotta Alonsót

Button szerint az a probléma részben a pálya jellegzetességei, részben pedig amiatt jött elő, hogy ő Hamiltonnal ellentétben mindig úgy állíttatja be az autóját, hogy kissé alulkormányzott legyen, ez pedig tovább fokozta az első gumik kopását. "Mindig alulkormányzottabb az autóm, mint Lewisé, én így vezetek. Abu-Dzabi egy teljesen más pálya, ennél az első, ott, és a legtöbb más pályán a hátsó gumik kopása jelenti a szűk keresztmetszetet. Ezért ott teljesen más balansza lesz az autónak, ami talán segíteni fog nekünk."

Amikor azonban megkapta a kemény gumikat, Button is jelentősen felgyorsult. "Hamarabb álltam ki kereket cserélni, mint számítottuk, hogy jobb lehessen az autóm balansza a kemény gumikon" - nyilatkozta. "Az autó életre kelt a kemény gumikon, de akkor már túl késő volt, az előttem lévők 10-11 másodperccel vezettek, ráadásul beragadtam Romain Grosjean mögé, ami sok időmbe került. Viszont remek, hogy én futottam a verseny leggyorsabb körét, szerintem nagy potenciál van bennünk, amire építhetünk Abu-Dzabiban jövő héten."