Vágólapra másolva!
Az istálló sportigazgatója, Sam Michael szerint kiemelten fontos, hogy a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján a csapatok már a 2013-as előszezoni tesztek előtt információkat szerezhetnek a jövő évre szánt gumikról .

A Pirelli két szett 2013-as specifikációjú gumit bocsát a november végi Brazil Nagydíj első szabadedzésén minden csapat rendelkezésére, hogy lehetőséget biztosítson az adatgyűjtésre az áttervezett abroncsokról.

Amióta a Pirelli a Forma-1 gumiszállítója, a gumik szerepe egyértelműen megnőtt. Sam Michael, a McLaren sportigazgatója szerint ezért létfontosságú, hogy minél több adatot gyűjtsenek róluk. A Williams korábbi technikai igazgatója, aki jelenleg a McLarennél dolgozik az Autosport azon kérdésére, hogy mennyire lesz fontos a csapatoknak a gumik tesztelése, ezt felelte: "Különösen. Nagyon fontos, mert ez az egyetlen lehetőség február előtt (a tesztelésükre). A gumiköpenyek elöl-hátul mások lesznek, csak ekkor lehet majd adatokat gyűjteni róluk."

"Ha elmegyünk Brazíliába, és esni fog pénteken, akkor így jártunk, de ez is csak olyan, mint minden más az életben. Mérnökként megpróbálunk mindent kielemezni és alaposan megvizsgálni, hogy három hónap múlva ne érjenek minket meglepetések."

"Ha egyetlen adatot sem tudunk gyűjteni, tesszük majd a dolgunkat, és majd februárban reagálunk, alkalmazkodunk. Ha a gumikban valami alapvetően megváltozik, gyorsan hozzájuk kell igazítani az autó terveit, ezért kritikus, amikor lecserélik az abroncsokat."

A hírek szerint csak az intermediate fogja megúszni változtatás nélkül, a többi keverék átalakul 2013-ra, megváltozik a gumik összetétele, és az autók vezethetőségét befolyásoló oldalfal-merevség is.

A 2013-as gumik tesztelése miatt Brazíliában az első szabadedzés fejtörést okozhat majd azon csapatoknak, amelyek még harcban lesznek a világbajnoki címért. Nekik ugyanis az új gumik megismerése mellett a versenyre való felkészülésre is nagy hangsúlyt kell fektetniük. Michael szerint azonban ez nem lesz túl nagy probléma. "Az autó alapbeállítása elég jól behatárolható, a versenyzőink ügyesek, és attól, hogy ezt a tesztelést fogják végezni, még tudnak vezetni, fékezni, gondolkodni közben. Nem csak a gumikon jár az eszük. Nem hinném, hogy ennek komoly hatása lenne a bajnokság végkimenetelére."