Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok egy olasz újságnak nyilatkozva elmondta, boldogan és mosolyogva tekint vissza eddigi életére, és hogy a vártnál gyengébben sikerült visszatérése is jobb emberré tette. Most végleg befejezi a versenyzést.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher az első visszavonulását követően három szezonra tért vissza a Forma-1-be, a 43 éves pilóta október elején bejelentette, az idei év végén újra búcsút int a Forma-1-nek. Bár egyesek inkább kudarcként fogják fel a kalandját a Mercedesnél, amiért mindössze egyetlen dobogós eredményre futotta az erejéből, ő újfent kijelentette, hogy nem érez keserűséget.

"Nem bántam meg semmit, élveztem, amit csináltam. Az élet mostantól rengeteg új lehetőséget tár elém" - mondta a Gazzetta dello Sportnak. "Amikor visszapillantok az életemre, boldog vagyok. Két eltérő karrierem volt: az egyikben mindent megnyertem, a másikban viszont felfedeztem, hogy mit jelent a vereség. Igen, megtanultam, hogy hogyan kell veszteni, ami érettebbé és türelmesebbé tett, részben az életkoromból fakadóan."
Schumacher korábban azt is elismerte, hogy az emberekkel való kapcsolata is megváltozott Amikor arról kérdezték, mit szeretne, hogyan emlékezzenek rá, így felelt: "Mindenki versenyzőlegendaként gondol rám. Én jobban szeretném, ha olyan harcosként jellemeznének, akik sohasem hátrált meg."

A német az első, 2006-os visszavonulása után nem szakadt el teljesen a motorsporttól, kedvtelésből több motorversenyen rajthoz állt - 2009-ben azonban kis híján nagyon súlyos sérülést szenvedett egy bukásnál, de megúszta egy nyaksérüléssel. Most nincsenek hasonló versenyzési tervei.

"Teljesen leállok" - jelentette ki. "A Forma-1 a csúcs az érzelmek, a sebesség és a munka összetettségének tekintetében. Másfajta autókkal nem kapnám meg ugyanezt az érzést."

Viccesen ugyanakkor megjegyezte, lehet, hogy belevág a díjlovaglásba, amihez feleségétől, a lovakat kedvelő Corinnától kaphatna segítséget. Ő évek óta űzi a sportágat, és saját lovardája is van. "Corinna évek óta versenyez, és már ki is választotta nekem a megfelelő lovat" - mondta Schumacher.

Az végén egyébként az előző versenyzőgeneráció tagjai közül várhatóan Ralf Schumacher és David Coulthard is visszavonul majd, ők a DTM-ből