Vágólapra másolva!
A Q1-ben majdnem kiesett, mert elfékezte magát. A harmadik rajthellyel elégedett, s bár ez nehéznek ígérkezik, képesnek tartja a McLarent arra, hogy megverjék a Red Bullokat.

A két Red Bull eddig érinthetetlen a Koreai Nagydíjon: a címvédő istálló fölénye konzerválódott az időmérőre is, ahol Mark Webber Sebastian Vettelt megelőzve hódította el a pole pozíciót. A harmadik helyen végző Lewis Hamiltonnak már több mint két tizedmásodperc volt a hátránya.

A McLaren versenyzője ugyanakkor örül, hogy a rejtélyes pénteki gyengélkedés után magára talált, és ő veheti legközelebbről üldözőbe a két Red Bullt. "Nehéz hétvégém van abból a szempontból, hogy gyors kört tudjak kicsikarni az autóból, ezért számomra kielégítő a harmadik rajthely. Örömmel újságolhatom, hogy a Q3-ban a szuszt is kipréseltem az autómból, mindent kihoztam belőle" - mondta Hamilton, aki Webbert és Vettelt elcsíphetőnek tartja.

"Úgy vélem, nagyon kemény dió lesz eléjük kerülni, de annyira jó helyzetbe hoztuk magunkat ehhez, amennyire csak lehetett" - közölte. "A Red Bullok legyőzése jó rajttal, megfelelő stratégiával és hibázás nélkül lehetséges. Az első kanyarok felé menet ráadásul kiváló esélyem nyílik rá a startot követően, hogy kihasználjam a szélárnyékukat. Mindent felteszek holnap a győzelemre." Bár a rajtvonal és az első kanyar közötti távolság nagyon rövid Jeongamban, az utána következő kb. egy kilométeres egyenes a negyedik leghosszabb a szezonban.

Hamilton az időmérő első fordulójában majdnem pórul járt: épphogy tovább tudott evickélni a Q1-ből, mert a McLaren azt hitte, a lágy gumin elért ideje elegendő lesz a továbbjutásához, de az végül csak azáltal vált biztossá, hogy a 18. helyezett Bruno Senna hibázott.

Forrás: McLaren
Forrás: McLaren

"Ez sokkoló volt: Nem futottam megfelelő kört, siralmas munkát végeztem. A gumik hőmérsékletével nem volt gond, egyszerűen forgalomba kerültem és blokkoltam a kerekeimet. Szerencsés vagyok, amiért továbbjutottam" - ismerte el Hamilton.

Csapattársa, Jenson Button viszont nem volt ennyire mázlista, a Q2-ben kipottyant. Pedig ő inkább hibáztathatja a külső tényezőket, ugyanis Daniel Ricciardo lerobbant autója miatt másokhoz hasonlóan neki is lassítania kellett a Q2 végén.

"A Q2-ben az első körömben blokkoltam a kerekeimet az utolsó szektorban, túl szélesen fordultam és le kellett váltanom egyes fokozatba, amivel sok időt vesztettem, szóval enélkül egy csomó tizedet nyerhettem volna" - mondta. "Aztán a második próbálkozásomnál a sárga zászlók miatt vesztettem időt. Tudtam, hogy jónéhány tizedet gyorsulhattam volna az utolsó szektorban, végül azonban nem tudtam javítani a sárga zászlók miatt."

A McLarent irányító Martin Whitmarsh próbálta a pozitívumokat kiemelni Button balszerencséjéből. "Így legalább maradt egy extra szett új gumija a futamra. Most egy olyan stratégiára van szükségünk, amellyel optimalizálhatjuk ennek a váratlan fejleménynek a következményeit" - nyilatkozta.