Vágólapra másolva!
Maria de Villota mindenre emlékszik a júliusi balesetéből, azt azonban még nem tudja, hogy jobb szeme elvesztése után folytatja-e a versenyzést.

Július elején bekövetkezett balesete óta először adott hosszabb interjút Maria de Villota, a Marussia spanyol tesztpilótanője. De Villota élete első egyenesfutási tesztjén vett részt a csapattal, amikor a bemelegítő kör után eddig tisztázatlan körülmények között nekiütközött egy teherautó platójának. Életveszélyes fejsérülésekkel szállították kórházba, a jobb szemét pedig el is vesztette. A Marussia később közölte, hogy az autónál semmilyen műszaki problémát nem találtak, így vélhetően a 32 éves pilótanő hibázott.

Három hónappal az eset után de Villota elárulta, pontosan emlékszik a balesetre, annak ellenére, hogy utána sokáig eszméletlen volt. "Mindenre emlékszem, még az ütközés pillanatára is" - mondta a Hola című spanyol magazinnak. "Amikor felébredtem, sokan álltak körülöttem, és senki sem tudta, hogy egyáltalán tudok-e majd beszélni. Végül angolul szólaltam meg, mert azt hittem, hogy az FIA orvosi ellenőrzésén vagyok."

"A baleset óta átértékeltem az életemet, más dolgokat tartok fontosnak, mint előtte" - tette hozzá. "Most csak egy szemem van, de talán mégis többet látok, mint korábban. Eddig arról szólt az életem, hogy az óra ellen versenyeztem - most már látom, hogy néha meg kell állnunk, és át kell értékelnünk bizonyos dolgokat."

De Villota bevallotta, először "sokkolónak" tartotta sérüléseit, de a legrosszabb időszakot már sikerült maga mögött hagynia. A baleset hosszú távú hatásaival azonban még hosszú ideig együtt kell élnie. "Gyakran gyötör fejfájás, és nem tudni, ez mennyi ideig lesz így - talán évekig" - mondta. "A szagokat, és ennek következtében az ízeket sem érzem. Most azokat az ételeket szeretem, amelyeknek nagyon erős ízük van."

Annak ellenére, hogy fél szemét elvesztette, a spanyol nem zárja ki, hogy a jövőben ismét versenyautóba ül. Ehhez természetesen különleges orvosi engedélyre lenne szüksége, de szerinte ez megoldható lenne. "Az Egyesült Államokban is vannak olyan versenyzők, akik fél szemükre megvakultak, de megtarthatták az engedélyüket. A mélységet viszont valóban máshogy érzékeljük, hiszen csak két szemmel kaphatunk megfelelő perspektívát."

Egyelőre nem döntötte el, hogy a jövőben ismét megpróbálkozik-e a versenyzéssel, de az biztos, hogy sokat dolgozik majd a Forma-1-es tesztek biztonságosabbá tételéért. "Még nem tudom, hogy autóversenyzőként képzeljem-e el a jövőmet, vagy más útra tereljem-e az életemet. Nem tudom, mihez kezdjek" - nyilatkozta. "Az a célom, hogy segítsek a biztonsági feltételek javításában, különösen az egyenesfutási teszteken. A versenypályákon mindent megfelelő ellenőrzés alatt tartanak, de ezeken a teszteken más a helyzet."

"Az új életemet már az álmaimon túl élem, hiszen az álmom az volt, hogy bekerüljük a Forma-1-be - ezt pedig elértem. Versenyző vagyok, és annak is érzem magam."