Vágólapra másolva!
Miközben Webber elsőkörös ámokfutónak nevezte a szuzukai rajtnál ismét hibázó Grosjeant, Christian Horner felszólította a Lotust, hogy vessenek véget a francia nyűglődésének. Eric Boullier szerint azonban csak rajta múlik, hogy megváltozik-e a hozzáállása.

Úgy tűnik, Romain Grosjean a spái rajtbaleset okozásáért kapott eltiltása után sem tudja fékezni magát: Szuzukában ismét galibát okozott az első körben, így idén már nyolcadik alkalommal volt ütközés részese a futamok elején. Japánban Mark Webber versenyét tette tönkre, amikor a második kanyar bejáratánál nekiment a Red Bullnak. Az autó megpördült, az ausztrál pedig egy korai bokszkiállás után csak a mezőny végéről folytathatta a versenyt. Webber a futamot követően rendkívül dühösen nyilatkozott az esetről.

"Nyilvánvalóan nem láttam pontosan, mi történt a rajtnál, de később a srácok megerősítették, hogy már megint az elsőkörös ámokfutó, Grosjean volt a hibás" - mondta a Sky Sportsnak. "Míg a többi versenyző azért küzd, hogy minden versenyhétvégén tisztességes eredményt érjen el, neki az a célja, hogy minél gyorsabban érjen el a harmadik kanyarhoz."

Grosjean Szuzukában 10 másodperces stop&go büntetést kapott az incidensért, Webber szerint azonban ismét komolyabb szankciót érdemel. "Nagyon bosszantó, amit csinál, hiszen már több élversenyző is hátrányba került miatta. Talán újabb vakációra van szüksége" - vélekedett. "Magába kell néznie, hiszen megint egyértelműen ő volt a hibás. Hányszor hibázhat valaki, hányszor követheti el pontosan ugyanazt a hibát? Mindig az első körben... Ezen a szinten ez már meglehetősen kínos."

Christian Horner szerint Grosjeannak mielőbb változtatnia kell a vezetési stílusán, hiszen ostoba manővereivel a többi versenyzőt is veszélyezteti. Úgy véli, a Lotus feladata, hogy a helyes irányba terelje a franciát. "Az a legaggasztóbb, hogy folyamatosan ismétlődnek ezek az esetek" - nyilatkozta. "Előfordul, hogy a versenyzők hibáznak - a lényeg az lenne, hogy tanuljanak belőle."

Forrás: Lotus

"Remélem, tükörbe néz az újabb baleset után, vagy a csapata kézbe veszi az ügyét" - tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke. "El kell rendeznie magában ezt a helyzetet, vagy pedig a főnökeinek kell beszélniük a fejével. Nem csak arról van szó, hogy másokat is veszélybe sodor - saját magától és a csapatától is rengeteg pontot dobott el, az útközben begyűjtött ártatlan áldozatokról nem is beszélve."

A Lotus első embere, Eric Boullier szerint ők már mindent megtettek, amit lehetett, ezért a továbbiakban csak Grosjeanon múlik, hogy megváltozik-e. "Sokat beszéltem vele" - mondta az Autosportnak. "Megváltoztattuk a hozzállásunkat: megnehezítettük a dolgát, hiszen úgy gondoltam, keményebb környezetre van szüksége. Ösztönöznöm kellett őt, de most már csak ő tud javítani a helyzeten, senki más. Saját magának kell rájönnie, mire van szüksége ahhoz, hogy nyugodtan vezessen, és megfelelően tudjon összpontosítani. Meg kell találnia az egyensúlyt, erre pedig csak ő maga képes."

A csapatfőnök elárulta, Grosjean a monzai eltiltás tiltás óta valóban megpróbál változtatni a hozzáállásán, ezt azonban az ellenfelek könnyen kihasználhatják. "Szingapúrban is elég meleg helyzet alakult ki a rajtnál, de nem miatta - a többi versenyző tudta, hogy Romain nyomás alatt áll, ezért elvárták tőle, hogy ő vegyen vissza" - magyarázta. "Japánban nem változtatott irányt az indulás után, mert ezt beszéltük meg a verseny előtt: ha a jobb oldalról rajtol, akkor maradjon is ott. (Sergio) Pérezt látta is maga mellett, és megpróbált távol maradni tőle, Webber esetében azonban a nagy sebességkülönség miatt rosszul mérte fel a helyzetet."