Vágólapra másolva!
Nagyon örül F1-es karrierje első dobogós eredményének, különösen azért, mert hazai pályán szerezte. Nem volt könnyű feladata, az utolsó etapjában taktikai hátrányban volt Jenson Buttonhoz képest.

Miután Sergio Pérez idén már három alkalommal dobogóra állhatott, a Japán Nagydíjon végre csapattársa, Kamui Kobajasi is megszerezte első dobogós eredményét a Forma-1-ben. "Még nem ülepedett le bennem, alig tudom elhinni: az első dobogós helyezésemet Szuzukában szereztem! Fantasztikus verseny volt, keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, pedig pénteken még hiányzott a tempónk" - ünnepelt a japán.

Kobajasi a harmadik helyről rajtolt, és az első métereken Mark Webbert lehagyva egy hellyel előrébb lépett. Ezután egy McLarent és egy Ferrarit kellett maga mögött tartania, végül csak az egyiket sikerült. Giampaolo Dall'Ara, a Sauber vezető versenymérnöke elárulta, hogy még ez sem volt könnyű.

"Az első kerékcserénél pozíciót vesztettünk (a később kiálló) Felipe Massával szemben, de ha nem hívjuk ki a bokszba Kamuit, Jenson is megelőzte volna" - utalt Button elévágási lehetőségére. "A tervezettnél hamarabb kerítettünk sort a második kiállásra, mert Kamui gumijai elkoptak. Be kellett vállalunk ezt, hogy ne veszítsünk túl sok időt a középső etapban, de azt sem volt szabad hagynunk, hogy nagyon hosszúra nyúljon az utolsó etap."

"Kamui nem volt könnyű helyzetben, azonban remek munkával elegendő távolságban maga mögött tartotta Jenson Buttont, miközben vigyázott a gumikra." Dall'Ara nem tagadta azt sem, hogy az utolsó két kör a vártnál szorosabb volt.

Forrás: Sauber

Maga Kobajasi elismerte, hogy megszenvedett a táv utolsó harmadában. "Az utolsó etapom nagyon elnyúlt, ráadásul Jenson később kapott friss gumikat, mint én. A hátsó abroncsaim rossz állapotba kerültek a futam végére, erősen túlkormányzottá vált az autóm, ezért keményen kellett védenem a dobogós pozíciómat. Csak az utolsó körben mertem gondolni rá, hogy magam mögött tudom tartani (Buttont), mert addigra elhagytuk a legjobb előzési pontot, a célegyenest" - mondta.

Pérez szintén értékes pontokat szerezhetett volna, de Lewis Hamilton előzésekor hibázott és kiesett. "Szerintem túl későn váltott ívet, így már nem maradt időm átmenni a másik oldalára. Ezért kívülről próbálkoztam, de a hátsó kerekeim leblokkoltak, és ettől megpördültem. Nem tehettem semmit, a kavicságyban kötöttem ki" - mondta a mexikói, aki elnézést kért a Saubertől.