Vágólapra másolva!
A Mercedes főnöke szerint akkor is érdemes erre a megtisztelő címre, ha a visszatérése a vártnál rosszabbul sült el. Vettel biztos benne, hogy az egész Forma-1-nek hiányozni fog.

Ross Brawn azt mondja, akkor is Michael Schumacher "az évszázad versenyzője", ha a visszatérése nem sikerült olyan jól, mint szerette volna: a Mercedesnél töltött három év alatt csak egy időmérőt nyert, és egyszer állhatott fel a dobogóra.

"Számomra óriási megtiszteltetés volt, hogy kezdettől fogva együtt dolgozhattam Michaellel. Természetesen átéltünk fantasztikus és nehéz időket is, együtt óriási sikereket értünk el" - mondta Brawn a szuzukai sajtótájékoztatón, amelyen a hétszeres világbajnok bejelentette a visszavonulását. "Az emberek kívülről nem látják, hogy Michael milyen sokat tett a csapatért második pályafutása során. A színfalak mögött nagyon jelentős volt a hozzájárulása."

"Nem értük el együtt, amit szerettünk volna, és ez bosszantó, de azt gondolom, bármit fogunk elérni a jövőben, az Michaelnek is köszönhető lesz. Az én szememben ezért ő az évszázad legnagyobb versenyzője."

Méltatta Schumacher hozzáállását a Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug is. "Mindig mindent beleadott, soha nem panaszkodott semmire, és nagyon konstruktív volt" - árulta el. "Még többet tanultam ettől az 'új' Michaeltől a második pályafutása során, mint a régitől. Sikeres volt, barátok voltunk, és azok is maradtunk."

Brawn ismét hangsúlyozta, hogy Schumacher folytathatta volna a versenyzést a Mercedesnél, de a csapat hosszú távra szeretett volna megállapodni a pilótájával, bárki legyen is az. A németet folyamatosan tájékoztatták a Lewis Hamiltonnal folytatott tárgyalásokról, így tudta, hogy ha nem dönt időben, elveszíti a helyét.

"Közösen határoztuk el, hogy mi legyen" - mondta Brawn, aki a Benettonnál és a Ferrarinál is asszisztált Schumacher sikereihez. "A döntés végül mindenkinek a terveibe beleillett, de Lewisnak időbe telt, amíg elszánta magát. Nem merültek fel érdekellentétek, minden nagyon simán ment."

"Michael végig informált minket, engem az érzéseiről és az elképzeléseiről, és mi is tájékoztattuk őt arról, hogy mi történik a tárgyalásokon. Fontos szempont volt, hogy egy olyan kaliberű versenyző, mint Lewis, nem válik gyakran elérhetővé. Ezt figyelembe kellett vennünk."

A címvédő Sebastian Vettel elismerte, hogy nem örül Schumacher visszavonulásának. "Szerintem óriási veszteség. Nagy kár érte" - mondta. "Rengetegen vannak, akik szerették volna, ha folytatja, köztük én is. Remélhetőleg marad valamilyen más szerepben, így legalább időnként találkozhatunk vele."