Vágólapra másolva!
Több korábbi F1-es versenyző is kiállt Lewis Hamilton döntése mellett, Damon Hill szerint a brit nem kapott elég szabadságot a McLarennél. Niki Lauda győzte meg, hogy szerződjön a Mercedeshez.

Múlt pénteken jelentették be hivatalosan, hogy Lewis Hamilton elhagyja az őt gyerekkora óta támogató McLarent, és 2013-tól a Mercedes versenyzője lesz. Az átigazolás híre megosztotta a közvéleményt: egyesek szerint Hamilton rosszul tette, hogy az utóbbi években jóval eredménytelenebb alakulatot választotta, mások viszont úgy vélik, most teljesedhet ki igazán. Közéjük tartozik az 1996-os világbajnok, Damon Hill is, aki biztos benne, hogy a váltás jót tesz honfitársának. Szerinte Hamilton azért hagyja ott a McLarent, mert eddigi csapata túlságosan korlátozta őt, és ez feloldhatatlan feszültségekhez vezetett.

"Lewis olyan volt a McLarennél, mint egy kalitkába zárt madár" - nyilatkozta a Daily Mailnek. "Életének minden pillanatát irányították. Megértem, hogy az átigazolás mellett döntött - el kell hagynia a McLarent ahhoz, hogy a saját lábára állhasson."

A McLaren és Hamilton között zajló tárgyalások egyik kulcspontja a győzelemért járó trófeák sorsa volt. A 2008-as világbajnok régóta nehezményezte, hogy a McLaren versenyzői nem kapják meg a serlegeket, mert azok az istálló központjába kerülnek. "Soha nem tartottam logikusnak, hogy a csapat a versenyzők serlegeit is elviszi" - nyilatkozta Hill. "Igazából nem is a serlegekről, hanem magáról az elvről van szó."

Forrás: McLaren

Hill szerint itt az ideje, hogy Hamilton elkezdje a saját útját járni. "Miután az ember megnyert egy bajnokságot, és leküzdött számos akadályt, elérkezik a pillanat, amikor azt gondolja: 'Ez az én életem.' Könnyen elege lesz abból, ha csak a teljesítményt várják el tőle - ez olyan, mintha egész karrierje során próbaidőn lenne."

A Mercedes azt is bejelentette pénteken, hogy a csapat menedzsmentjét ezentúl a korábbi háromszoros világbajnok Niki Lauda is erősíti. Az osztrák elárulta, komoly szerepe volt abban, hogy Hamiltont sikerült a Mercedeshez csábítani. "Azt mondtam neki: 'Gondolj bele, (Michael) Schumacher három év alatt sem tudta győztes csapattá tenni a Mercedest. Ha neked jövőre sikerülne jobban teljesítened, az nagy hatással lenne a megítélésedre, az emberek sokkal jobb versenyzőnek tartanának.'" - mondta a BBC Radiónak. "Végül sikerült őt meggyőzni, hogy szüksége van erre a kihívásra."

A McLarennél 1996 és 2004 között 9 szezont lehúzó David Coulthard is támogatja Hamilton döntését, szerinte a Mercedesnél válhat igazi "férfivá". "Néha előfordul, hogy bizonyos kapcsolatoknak már nincs jövője" - magyarázta a Daily Telegraphnak írt rovatában. "Nem maradhatunk otthon egész életünkben, akkor sem, ha ott mindig tele van a hűtőszekrény, és kimossák a ruháinkat. Egyszer eljön az idő, amikor ki kell repülnünk. Fel kell nőnünk, férfivá kell válnunk. Lewis életében most jött el ez a pillanat."