Vágólapra másolva!
A brit sajtó kedvezőtlen előjelnek látja, hogy monzai győzelmét "morózusan és szűkszavúan" nyugtázta. Ron Dennis nem volt hajlandó szerepelni a siker örömére készített csapatfotón.

Lewis Hamilton jövője és állítólagos megállapodása a Mercedesszel Monzában is a paddock egyik legforróbb témája maradt, és olaj volt a tűzre, hogy sokan - újságírók és nézők egyaránt - úgy látták, a brit versenyző szokatlan egykedvűséggel fogadta idei harmadik győzelmét.

A McLaren hivatalos közleménye szerint Hamilton azt állította, "Monzában diadalmaskodni Forma-1-es pályafutásom egyik legnagyobb élménye volt", ám a The Times újságírója úgy látta, a futamot követő sajtótájékoztatón "egy temetkezési vállalkozó is feldobottabban" mesélt volna, és a brit "egy olyan ember lelkesedésével fogadta könnyed győzelmét, aki éppen most vesztett el egy tízfontos bankjegyet." Szerinte a viselkedése zavarba ejtette a McLarent is, míg a Daily Telegraph Hamilton "tüskés" személyiségének bizonyítékát vélte felfedezni a reakciójában, és azt írta, kifejezetten kínosnak tűnt, amikor a csapat főnökével, Martin Whitmarsh-sal megölelték egymást.

További árulkodó jelnek vették, hogy Ron Dennis az istálló sikere ellenére "szoborszerűen merev" arckifejezéssel járkált, és nem volt hajlandó felvenni a McLaren-győzelmek ünneplésére rendszeresített narancssárga pólót, valamint nem akart szerepelni a közös csapatfotón sem. "Hamilton bizonytalan jövője kellemetlen szagként terjeng a McLaren körül, azt sugallva, hogy a tárgyalások rosszul haladnak közöttük" - írta a Daily Mirror. "Végig érthetetlenül morózus és szűkszavú volt, a legjobb pókerarcát igyekezett magára ölteni."

Pedig a McLarennél remélték, hogy az újabb győzelem - amely számukra zsinórban már a harmadik volt - maradásra bírhatja Hamiltont. "Nekem az az érzésem, hogy ez nagyszerű csapat Lewis számára" - mondta az Autosportnak Whitmarsh. "Biztosan velünk akarja majd folytatni, és az ünneplés után meg is fogjuk találni ennek a módját. Szerintem jól tudunk együtt dolgozni. Mi győztes csapat vagyunk, ő pedig győztes versenyző."

Hamilton azonban ismét elhárította a jövőjére vonatkozó kérdéseket, a Formula1.com-nak az Olasz Nagydíj után kijelentve, hogy "nem foglalkozok a következő szezonnal. Teljes egészében 2012-re koncentrálok. Mindig csak az aktuális versenyre gondolok, mert szeretném ezt a csapatot hozzásegíteni, hogy mindkét világbajnokságot megnyerjük, és ők is ugyanehhez akarnak hozzásegíteni engem. Ez egy hihetetlen csapat, fantasztikus velük a kapcsolatom."

Forrás: AFP
Hamilton nem ünnepelt a monzai csapatfotón, pedig még a kieső Button is a magasba lendítette az öklét

A Sky Sport megpróbálta kifaggatni a McLarent korábban irányító Dennist is, aki csak annyit mondott, hogy "helytelen lenne, ha aláásná Whitmarsh pozícióját" a nyilatkozatával. Korábban ő célzott rá először, hogy Hamiltonnak a gazdasági helyzet miatt be kell érnie a jelenleginél alacsonyabb fizetéssel. Ezt ugyan elvileg kompenzálhatná személyes szponzorok bevonása révén, amit azonban a McLaren hagyományosan nem engedélyez a versenyzői számára, a Mercedes viszont igen.

Whitmarsh talán ezért mutatkozott engedékenyebbnek szombat délelőtt, amikor azt mondta: "Lewis és a menedzsmentje nagyon szeretnék felépíteni a Hamilton brandet. Amennyiben nem vonja el a figyelmét a versenyzéstől, ennek mi sem látjuk semmilyen akadályát. Nem ellenezzük."

Hamilton jelenleg második az egyéni összetettben, de 37 pont a hátránya Fernando Alonsóhoz képest, ráadásul mögötte 2 ponton belül két vetélytársa - Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel - is van a tabellán.