Vágólapra másolva!
Az istálló hivatalosan is bejelentette, amit már mindenki sejtett: Giorgio Ascanelli távozott, helyére a Sauber korábbi technikai igazgatója, James Key érkezik.

A Toro Rosso szerdán hivatalos közleményben erősítette meg, hogy technikai igazgatójuk, Giorgio Ascanelli elhagyta az istállót, csütörtökön pedig utódja, James Key szerződtetését is bejelentették. A váltásról hosszú ideje keringtek híresztelések, hiszen Ascanelli már a júliusi Német Nagydíjra sem utazott el a csapattal, Key pedig februárban vált el korábbi munkaadójától, a Saubertől.

Hockenheimben a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost annyit mondott, hogy Ascanelli szabadságon van, s bár a szakember a következő futamokon sem jelent meg, az Olasz Nagydíjig vártak a hivatalos bejelentéssel. "Mozgalmas és érdekes időszakot töltöttem a csapatnál, hiszen egy kis csapatot kellett sokkal nagyobbá változtatnunk. Mindenki nagy erőfeszítéssel dolgozott azért, hogy eljussunk idáig" - nyilatkozta a Toro Rossóhoz 2007 elején csatlakozó Ascanelli, aki a hírek szerint azért távozik, mert a gyengén alakuló 2011-es idény során nézeteltérésbe került a vezetőséggel az autó fejlesztését illetően.

"Lefektettük egy sikeres jövő alapjait, és úgy vélem, a csapatra most az a kihívás vár, hogy megszilárdítsák a helyüket a középmezőny elején. A jövőben minden jót kívánok a Toro Rossónak" - tette hozzá Ascanelli.

A korábban a Jordannél és annak utódcsapatainál, majd a Saubernél dolgozó Key a hét elején kezdte meg a munkát a Toro Rossónál. "James nagyszerű szakember hírében áll, és már bizonyította, hogy képes erősebbé tenni kisebb csapatokat" - mondta róla Tost. "A következő néhány futamon még nem várhatunk tőle csodát, de viszonylag korán csatlakozott hozzánk, így a 2013-as autónk fejlesztéséhez már ő is hozzájárul. Reméljük, az ideinél jobb idényben lesz részünk."

"Nagyszerű lehetőséget kaptam, hiszen olyan istállóhoz kerültem, amely rendkívül célratörő, és nagyon motivált munkaerővel rendelkezik" - nyilatkozta Key. "Még csak néhány napot töltöttem itt, de mindenkin azt látom, hogy lelkesen dolgozik a csapat előremozdításáért. A szabályváltozásoknak köszönhetően lesznek lehetőségeink a fejlődésre, de nem csak hosszú, hanem rövid távra is tervezünk."

A Toro Rosso jelenleg csak a 9. helyen áll a konstruktőrök bajnokságában, de a legutóbbi futamon, Spában - az idény során először - mindkét versenyzőjük pontszerző helyen ért célba.