Vágólapra másolva!
Ha év végén lesz egy olyan összeállítás, amely az idei szezon eszetlen manővereit mutatja be, akkor Romain Grosjean zavarba ejtően sokszor fog benne szerepelni. Spában újabb rajtbalesetet okozott, amelynek hat áldozata lett. Hülkenberg és Schumacher zseniálisan használta ki a lehetőséget.

Egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Belga Nagydíj rajtjának legfontosabb kérdése az lesz, Pastor Maldonado kiugrott, vagy csak egészen elképesztően jól kapta el a piros lámpák kialvásának pillanatát. Kiderült, hogy az elsőről volt szó, de ez szinte lényegtelenné vált, hiszen jött Grosjean, és elindította a lavinát, neki köszönhetően négy autó kiesett, és további kettő megsérült az első kanyarban. Egy pár másodpercig még a világbajnokság éllovasának testi épségéért is aggódhattunk.

Ha hűen akarjuk felidézni a rajtnál történteket, akkor érdemes már azt is megemlíteni, hogy a rajtlámpák ezúttal szokatlanul későn aludtak ki. A pontos pillanatot szoftver szabályozza véletlenszerűen, miután Charlie Whiting, a Forma-1 állandó versenyigazgatója megadja a jelet a lámpák felgyújtására, de az utóbbi időben a versenyzők már megszokhatták, hogy viszonylag hamar indulhatnak. Most kiderült, kinek milyenek az idegei, hiszen a rajt előtti pillanatokban minden egyes tizedmásodperc óráknak tűnik az autóban 200-as pulzussal ülő, pattanásig feszült versenyzők számára.

Két ember nem bírta a nyomást: Pastor Maldonado kiugrott, Kamui Kobajasi pedig látványosan beragadt. Ettől függetlenül még jól is alakulhatott volna a rajt, hiszen a versenyzők egy kivételével egészen jól figyeltek egymásra, de a vége egy szerencsés kimenetelű tömegbaleset lett.

Forrás: AFP

Ha év végén lesz egy olyan összeállítás, amely az idei szezon eszetlen manővereit mutatja be, Romain Grosjean zavarba ejtően sokszor fog benne szerepelni, pedig amúgy tehetséges és gyors. Ettől függetlenül lassan megküzdhet Pastor Maldonadóval az F1 agyatlan buldózere címért, bár az okozott anyagi kárban most talán még át is vette tőle a vezetést.

Grosjeannak már nem ez az első furcsa manővere a rajtnál, hiszen Monacóban is rátolta Schumachert a falra. Olyan, mintha nem venne tudomást arról, hogy lehetnek mellette, vagy csak egyszerűen nem lát a tükörben. Spában is valami egészen elképesztő hibát követett el, hiszen úgy húzott rá Lewis Hamiltonra, hogy annak esélye sem volt menteni. Sőt Grosjean egy pillanatig még hagyott is helyet maga mellett, mintha tudná, hogy ott van Hamilton, majd gondolt egyet, és mégis meglökte. Azt már nem kalkulálta ki, hogy ezzel egy láncreakciót indított el, amiben ő játszotta a töltény szerepét, miközben Fernando Alonso lett a célpont. Szegény spanyol idén a nem tökéletes Ferrarival is elképesztő szezont fut, de most olyan pofont kapott, hogy utána azt sem tudta, merre van az előre.

Hamilton, miután ő is megkapta a pofonját, már nem tudott mit csinálni, törött futóművel tolta maga előtt Grosjeant. Igen ám, de az első kanyar nagyon közel van, a lassú hajtűbe fordult már be éppen Sergio Pérez és Alonso. Grosjean mindkettejüket lebombázta, emiatt Pérez is meglökte Maldonadót, aki megpördült a kijáraton. Hamilton roncsai Kobajasira estek rá, de a japán törött első szárnnyal tudta folytatni. Az élmezőnyből két ember úszta meg az egészet: Jenson Button azért, mert nagyszerűen indult és kellően messze volt, Kimi Räikkönen pedig azért, mert a korán rajtoló Maldonadóval szemben jól védekezett, és belül fordult el.


Nagyszerű versenynek ígérkezett a 2012-es Belga Nagydíj, meglepő nevekkel ez első sorokban. Erre jön ez a tehetséges francia srác, és egy mozdulattal kiüt öt olyan nevet, aki esélyes lett volna a dobogóra. Ez megért egy zaftos büntetést, hiszen nem először tette, úgyhogy a monzai kizárás teljesen jogos. Ráadásul ezúttal a kár is hatalmas volt, és csak a szerencsének köszönhető, hogy Alonso fejét nem találta el Grosjean repülő autója. Ha Charlie Whiting helyében lennék, akkor a futam után Grosjeant és Maldonadót is behívtam volna magamhoz egy-egy baráti beszélgetésre, és megpendítettem volna egy észhez térítő atyai pofont.

Természetesen egy ilyen balesetnek a vesztesek mellett mindig vannak nyertesei is, hiszen akinek szerencsésen sikerült kikerülnie a roncsokat, sok pozíciót nyerhetett. A balesetből zseniálisan profitált Nico Hülkenberg, aki keményebb gumikon rajtolt, de nagyszerűen használta ki, hogy csapattársa egy kicsit tétova volt, amikor előtte Hamilton és Grosjean összeakadt. Hülkenberg nem vett tudomást a történtekről, így egy merész féktávval kifékezte Paul di Restát, majd ügyesen elkerülte a pörgő Maldonadót. A tizenegyedik rajthelyről egy pillanat alatt a harmadikon találhatta magát. Michael Schumacher is megérdemel egy vállveregetést, mert kiváló érzékkel másolta le honfitársa manőverét, így Di Resta mellé még ő is bebújt, de végül mégsem tudta megtartani a negyedik helyet. A hétszeres világbajnok azért így is a 13. helyet váltotta fel az ötödikre, ami még akkor is szép, ha hatan kiestek előle.