Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elégedett a Spában elért második helyezésével, hiszen az időmérővel ellentétben ezúttal remekül működött az autója. Mark Webber szerint az egyenesben lassú volt a Red Bull.

A csalódást keltő időmérő után a Red Bull megmutatta, hogy versenykörülmények között továbbra is számolni kell velük: Sebastian Vettel a 10. helyről indulva másodikként ért célba a Belga Nagydíjon, bár Jenson Button győzelmét nem veszélyeztette. A megszerzett 18 pontot értékesebbé teszi, hogy a világbajnokság éllovasa, Fernando Alonso a rajt után kiesett, így Vettel már csak 24 pontos lemaradással áll a második helyen.

"Egyelőre nem érdekel, mekkora a különbség a pontversenyben. Az első kanyarban történt baleset megmutatta, hogy nagyon gyorsan megváltozhat a helyzet - ilyen a versenyzés" - utalt Vettel az Alonso és Lewis Hamilton kiesését okozó balesetre, majd hozzátette, remélhetőleg Monzában sikerül előrébb végeznie az időmérőn, hiszen úgy kisebb az esélye, hogy hasonló incidens részese lesz.

Bár az ütközés miatt a középmezőnyből induló versenyzők többsége előrelépett, Vettelnek nem volt szerencséje, visszacsúszott a 12. helyre. "Rosszul rajtoltam, szerintem én voltam az egyetlen, aki nem lépett előre az első kanyarokban. Fel kellett zárkóznom, és ez nem volt könnyű, de nagyon élveztem" - árulta el a német, aki a futam során számos előzést bemutatva került dobogós helyre. Elmondása szerint sokkal jobban viselkedett az autója, mint a szombati időmérőn, és a gumikkal is a vártnál kíméletesebben bánt, így képes volt egy kiállással teljesíteni a futamot.

Forrás: Farkas Péter [origo]

"A stratégiánk tökéletesen működött, és a tempónk is remek volt - ez a legnagyobb pozitívum. Az autónk jól működött, semmilyen nehézséggel nem kellett megküzdenünk" - magyarázta. "Nem gondoltuk volna, hogy ilyen jól bírják majd a gumik. A legtöbben két- vagy háromkiállásos stratégiában gondolkoztak, úgy tűnt, egy kerékcsere nem lesz elég. Néhány kör után azonban kiderült, hogy elég jól bírják az abroncsok, miközben a tempónk sem volt rossz."

"Eredetileg nem úgy terveztük, hogy csak egyszer állunk ki, de Sebastian esetében jól működött ez a taktika" - erősítette meg a csapatfőnök, Christian Horner is, aki örül, hogy a döntésnek köszönhetően sikerült legyőzniük a bajnoki címre szintén esélyes Kimi Räikkönent. "Sebastian felzárkózása nagyszerű volt, a versenytempónk nagyon jónak bizonyult."

Mark Webber kevésbé volt elégedett a versenyével, annak viszont örül, hogy a 12. helyről rajtolva végül a 6. lett. "Már a verseny elején nyilvánvalóvá vált, hogy nehéz lesz számunkra az előzés. Volt egy rövid csatám Sebbel, de utána az egyenesben nem tudtam felvenni a versenyt a többiekkel" - nyilatkozta. "Elévágással próbálkoztunk, bár ez a taktika kockázatos volt. A kivezető körömön Petrov mögé értem vissza, ezzel időt veszítettem, de erről nem ő tehet - csak tette a dolgát. A rajtnál szerencsénk volt, utána azonban nem tudtuk a legtöbbet kihozni a helyzetből."