Vágólapra másolva!
Mivel a Q1-ben akadályozta Nico Hülkenberget. Így csak a 6. helyről vághat neki a Belga Nagydíjnak, Fernando Alonso jól járt.

Pastor Maldonado hiába lett harmadik a Belga Nagydíj időmérőjén, megismételve valenciai eredményét, végül a 6. helyről kell majd indulnia, a sportfelügyelők ugyanis Nico Hülkenberg feltartása miatt hátrasorolták a rajtrácson. Az ítélet szerint Maldonadónak még szóltak is a rádión, hogy ne tartsa fel a Force Indiát, amit ennek ellenére "egyértelműen megtett."

Barcelonában aratott meglepetésgyőzelmén kívül Maldonado idén eddig csupán egyszer, sanghaji 8. helyezésével tudott pontot szerezni. Spában úgy érezte, 3. helye azt bizonyítja, hogy a Williams összeszedte magát, bár csapattársa, Bruno Senna csak 17. lett.

"Délelőtt küszködtünk a beállításokkal, de most már tudjuk, min kell változtatnunk" - mondta. "Elégedettek vagyunk, mert biztosan tudjuk, hogy a csapat képes reagálni a helyzetre. Már alig várjuk, hogy behozzuk mindazt, amit a szezon első felében elvesztettünk. Keményen igyekeztünk megérteni a problémáinkat, mindent kielemeztünk, úgyhogy a csapatnál most mindenki lelkes."

Maldonado hátrasorolásával Kimi Räikkönen a 3., Sergio Pérez a 4., az összetettben vezető Fernando Alonso pedig az 5. rajtkockába lép előre. Räikkönent szintén vizsgálták a sportfelügyelők, amiért az egyik körében Lotusának mind a négy kerekével az Eau Rouge rázókövén száguldott át, őt azonban végül nem büntették meg. Az első sorból Jenson Button és Kamui Kobajasi indulhat majd.