Vágólapra másolva!
Bár a Mercedes számára minden bizonnyal elúszott a 2012-es világbajnoki cím, a szezon végéig fejlesztik az idei autót, hiszen ebből jövőre is hasznot húzhatnak. Még mindig a megfelelő balanszot keresik.

A Mercedes úgy vágott neki a 2012-es szezonnak, hogy mindenképpen javítani szeretnének az előző két évben elért negyedik helyükön a konstruktőrök bajnokságában. Miután a szezon harmadik versenyét, a Kínai Nagydíjat Nico Rosberg megnyerte, a sajtóban világbajnoki esélyesként emlegették a németeket. A csapat formája azonban rendkívül ingadozó, az eddigi tizenegy futamon összesen háromszor állhattak dobogóra, így komoly hátrányba kerültek ellenfeleikhez képest: a konstruktőri tabellán az ötödik helyen állnak, Rosberg pedig a hetedik a versenyzők között.

Mivel a világbajnoki címre már csak matematikai esélyük van, a Motorsport-Total.com arról kérdezte Ross Brawnt, nem csökkentik-e az idei autó fejlesztésére fordított erőfeszítéseiket, hogy a következő évre koncentráljanak. "Még mindig nagyon keményen dolgozunk a 2012-es autón" - válaszolta a csapatfőnök. "Jövőre nem sokat változnak a szabályok, így az idei fejlesztéseink 2013-ban is segítséget jelenthetnek."

Forrás: Farkas Péter [origo]

"A többi csapathoz hasonlóan mi is elkezdtük építeni a következő autónkat, de nem gondolkozunk azon, hogy leállítsuk a W03-as fejlesztését. Mivel az összes újításunkat felhasználhatjuk jövőre, valószínűleg a szezon legvégéig dolgozunk az idei autón" - magyarázta Brawn, majd hozzátette: ha leállnának a fejlesztésekkel, könnyen a mezőny végére kerülhetnének, hiszen idén néhány tizednyi lemaradás is óriási különbséget jelenthet a helyezésekben.

A Mercedes egyébként továbbra sem találja azokat a beállításokat, amelyekkel az időmérőn és a versenyen egyaránt gyorsak lehetnének. "Néha elég jó az autó balansza ahhoz, hogy egy körön mi legyünk a leggyorsabbak, de utána túl gyorsan elhasználódnak az abroncsaink. Mindig kompromisszumot kell kötnünk" - árulta el. "Persze vannak különböző ötleteink és elméleteink a probléma megoldására, ezek közül néhányat már idén kipróbálunk. Így könnyebben megérthetjük, jövőre mit kell másképp csinálnunk."