Vágólapra másolva!
Szerinte az új aszfalt az utolsó kanyarban sokkal jobb lett. Csak a rajttól tart, egyébként bízik benne, hogy fölényes pole-ját győzelemre tudja váltani.

Lewis Hamilton tetemes, 4 tizedmásodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót a Magyar Nagydíjra a pályafutása legjobb eredményét elérő francia, Romain Grosjean előtt. Mivel a múlt hétvégén, Hockenheimben csapattársát, Jenson Button csak rossz rajthelye akadályozta meg a győzelemben, Hamilton úgy véli, ha a versenye jól kezdődik, az élről simán nyerhet.

"Ha van valami, ami aggaszt a holnappal kapcsolatban, az csakis a rajt" - mondta a McLaren motorhome-jában tartott sajtótájékoztatón. "Gondoskodni akarok róla, hogy az jól sikerüljön, mert a rajtoknál idén gyakran rosszul jöttünk el, amivel hátrányba kerültünk, ezért holnap az lesz az első, hogy rendesen induljunk. És persze nem szeretném kockásra fékezni a kerekeimet."

"Jenson példájából már az előző hétvégén láthattuk, hogy a versenytempónk teljesen rendben van, és ennek most is így kell majd lennie. Csak jó stratégiára van szükségünk, ki kell húznunk a gumikkal, amíg szükséges, és támadó szellemben kell vezetnünk, amikor a helyzet ezt követeli. Ez egész évben így volt, de persze minden versenyen jobban szeretnénk csinálni, mint az előzőn."

Forrás: Farkas Péter [origo]

Hamilton, aki 22. pole pozícióját szerezte meg, a várható hőség ellenére nem aggódik a túlzott gumikopás miatt sem. "Ha egy grafikonon ábrázolnánk, hogy az egyes csapatok autói milyen távolságot tudnának megtenni egy szett gumival, biztosan nem a miénk lenne a legjobb" - ismerte el. "Ugyanakkor most már mindenképpen tovább jutnánk el, mint korábban."

A McLaren versenyzője mindig imádta a Hungaroringet, és az [origo] F1hírek kérdésére azt mondta, már az újraaszfaltozott, korábban hepehupás utolsó kanyarral sincs probléma. Noha nemrég a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is célzott rá, hogy záros határidőn belül végig újra kellene burkolni a pályát, Hamiltonnak nincsenek aggályai. "A pálya fantasztikus, és az utolsó kanyar sokkal, sokkal jobb lett" - jelentette ki. "Igazán nagyszerű munkát végeztek vele. A tapadás most már végig rendkívül egyenletes."

Forrás: Farkas Péter [origo]

Jenson Button ugyanakkor csak a 4. rajtkockát szerezte meg, ami még így is a legjobb edzéseredménye az április Bahreini Nagydíj óta. Elárulta, hogy azért maradt el csapattársától, mert a balansszal nem volt teljesen elégedett.

"Nyilvánvalóan nem vagyok annyira boldog, mint Lewis - aki nagyon jó munkát végzett, ezért gratulálok neki -, de összességében örülök" - mondta. "Kár, hogy a Q3 végén csak hajszállal maradtam el a harmadik helytől, mert a rajtrács páratlan oldala jóval tisztább, mint a páros oldal. A harmadik helyről indulva könnyebb lett volna elcsípni egy jó rajtot, de azért a negyedik hely sem rossz."

A csapatfőnök Martin Whitmarsh emlékeztetett rá, hogy ez a McLaren 150. pole-ja volt. Az elsőt még Peter Revson szerezte az 1972-es Kanadai Nagydíjon, Mosportban. Whitmarsh reméli, hogy a Hungaroringen közismert előzési nehézségek Hamilton kezére játszanak majd.

"Itt általában nem könnyű előzni, bár holnap a célegyenesben lévő DRS-zóna jóvoltából egy kicsit könnyebb lehet a szokásosnál" - magyarázta. "Mi azonban reméljük, hogy Lewis jól fogja elkapni a rajtot - és az előzés utána is nehéz marad!"