Vágólapra másolva!
Felipe Massa azt állítja, ha a Ferrari nem tart rá igényt, akkor csak abban az esetben marad jövőre is a Forma-1-ben, ha versenyképes csapatnál kap versenyzői állást. Idén bevallottan segíteni fogja Alonsót a világbajnoki címért folytatott harcában.

A brazil Ferrari pilóta már régóta beszédtémát szolgáltat a paddockban, sokak szerint a Ferrari nem tartja meg jövőre, mivel az utóbbi két szezonban gyengén teljesít. Idén eddig csak 23 pontot gyűjtött tíz verseny alatt, ami 131 ponttal kevesebb, mint amennyit világbajnokságban élen álló csapattársa, Fernando Alonso szerzett.

Pár hete kiderült, hogy az olasz istálló már Mark Webberrel is folytatott tárgyalásokat, de az ausztrál végül jövőre is aláírt mostani csapatához, a Red Bullhoz. Massa helyére az általános vélekedés szerint így a Sauber versenyzője, Sergio Pérez a legesélyesebb jelölt, mivel a mexikói pilóta a Ferrari utánpótlás-programjának az egyik kiválasztottja, és idén már több dobogós helye is volt (Malajziában 2., Kanadában 3. lett).

Az olasz Autosprint magazin úgy tudja, ha Massa esetleg marad a Ferrarinál 2013-ra, akkor teljesen új szerződést tesznek elé, új feltételekkel. "Amit akarok, az maradni a Forma-1-ben, de úgy akarok maradni, hogy ne csak részt vegyek benne, hanem legyen lehetőségem versenyezni is" - nyilatkozta Massa csütörtökön a hungaroringi paddockban. "A versenyzés érdekel. Úgy vélem, ha valamilyen okból nem kapok esélyt a Ferrarinál a maradásra, akkor meg fogok próbálni találni egy másik irányt, hogy versenyezhessek. Ha nem lesz lehetőségem versenyezni, mert csak kis csapatoknál lenne hely, akkor nem érdekel az egész."

Massának három éve pont a Hungaroringen volt élete legsúlyosabb balesete, amikor az időmérőn egy másik autóból származó rugó átütötte a sisakrostélyát, és megsértette a fejét. "Ez egy nehéz pillanat volt az életemben és a karrieremben, de semmit sem változtatott a hozzáállásomon, amikor vissza kellett jönnöm ide versenyezni" - mondta a brazil. "Nem gondolok rá, amikor elhaladok a pálya azon pontján. Igazából nem is emlékszem a balesetre, nincs mire visszagondolnom. Csak azt tudom felidézni, hogy ezen a helyen szeretek versenyezni, itt mindig gyors és versenyképes voltam."

A brazil versenyző az utóbbi időben már kezdi régi önmagát idézni a versenyeken, úgy érzi, semmi másra nincs szüksége ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el, mint tiszta, balesetmentes versenyekre. "Ha lenne egy sima versenyem" - válaszolta, amikor arról kérdezték, hogy miként tudna segíteni Alonsónak. "Biztos vagyok benne, hogy egy tiszta futam sokat segítene, nem csak neki, hanem nekem és a csapatnak is. Ez az egy dolog kéne. A legutóbbi futamon jó volt a tempóm."

"Sajnos a Q2-ben nem jött össze a köröm, aztán nem tudtam javítani, mert erősen esett. De még az ütközésem után is nagyon jó volt a tempóm az egész verseny alatt. Ami a végén számít, hogy tiszta versenye volt-e az embernek" - tette hozzá.

Massa bevallotta, hogy kész segíteni Alonsót most, hogy neki már nincs esélye a világbajnoki címre. "Nincs esélyem a bajnokságban. Teljesen kiestem a világbajnoki címért folytatott harcból, de Fernando az élen áll jó különbséggel. Még sok verseny van idén, de az előnye tetemes, mindent megteszek, hogy mindig elöl legyek, hogy megpróbáljak győzni. De megpróbálok segíteni Fernandónak is legjobb tudásom szerint, hogy megnyerje a bajnokságot."

"Ha olyan helyzet adódna, hogy vezetnék egy versenyen, és Fernando mögöttem lenne, akkor tudnám, mit kell tenni, mert profi versenyző vagyok. Minden csapatnál ez lenne a helyzet" - tette hozzá Massa.