Vágólapra másolva!
Reakciók a Magyar Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

McLaren

Lewis Hamilton(P1: 1., P2: 1.): "Ez egy igazán pozitív nap volt. Nagyon elégedett vagyok. A szabadedzések alatt elvégeztünk néhány hasznos beállítás változtatást az autón, a helyes úton járunk, de még mindig van egy kis elvégezni való munkánk. A srácok fantasztikus munkát végeztek. Tovább fogjuk nyomni a gázt. Rajta vagyok, az egész évem erről szól. Érzem a szurkolóktól jövő rengeteg támogatást, itt és mindenhol, úgy gondolom, a dolgok nagyon jól alakulnak ezen a hétvégén. Arra fogok koncentrálni, hogy a legtöbbet hozzam ki minden körömből és az adódó lehetőségekből. Itt nehéz az előzés, tehát az időmérő és a pályán elfoglalt hely lesz a legfontosabb. Talán egyes versenyzők hosszabb, mások rövidebb etapokat mennek majd (a versenyen). Akárhogy is lesz, Jenson és én is jó időmérőt akarunk, hogy az élről rajtoljunk vagy közel az elejéhez. Szeretem ezt a pályát, még ha az előzés kihívás is. Igazi versenyzői pálya, valódi karaktere van, szeretnivaló kifelé lejtő kanyarokkal, szép kis lejtőkkel és emelkedőkkel - ezektől az alkotóelemektől lesz jó móka vezetni rajta. Van ritmusa, ahogy az ember végigmegy rajta. Elégedett vagyok a mai munkámmal, szerintem a srácok a garázsban ugyanígy éreznek. Így kellene érezniük, szép munka volt srácok!"

Jenson Button(P1: 2., P2: 6.): "Az első szabadedzés elég jó volt nekünk. Tény, hogy az elejétől fogva versenyképesek voltunk. Délután, a második szabadedzésen kipróbáltunk néhány új dolgot, hogy javítsunk az autó balanszán, szerintem elég rendes javulást értünk el a végére. Igazán elégedett vagyok az autóval, szerintem elég versenyképesek vagyunk itt, de a második szabadedzésen megtanultuk, hogy egy csomó más csapat is igen versenyképes itt. Ahogy mindig, most is arról fog szólni az egész, hogy ki találja meg a tökéletes balanszt. Feltételezem, hogy kiélezett csatát láthatunk majd a győzelemért ezen a hétvégén. Jó volt az autónk Hockenheimben, és jónak kell lennie itt is, elöl kellene végeznünk, de szoros lesz. Ez a pálya arról ismert, hogy nehéz rajta előzni, de szerintem a DRS segítségével lehetséges a célegyenesben. Máshol trükkös próbálkozni. De örömet okoz ezen a pályán vezetni, és itt szereztem meg az első győzelmemet is, ami mindig különleges."

Lotus

Kimi Räikkönen(P1: 8., P2: 2.): "Átlagos pénteki napom volt, a szokásos munkát végeztük el, megpróbáltuk minél gyorsabbá tenni az autót. Mi futottuk a második leggyorsabb kört, ez pozitívum. Az elmúlt néhány futam során sikerült javítanunk az autóm beállításain, most már viszonylag elégedett vagyok vele. Kis lépésekben fejlődünk, de legalább folyamatosan, és a megfelelő irányba haladunk. Még csak péntek van, de remélem, holnap is jó napunk lesz."

Romain Grosjean(P1: 5., P2: 9.): "Nem ez volt a legjobb napunk, de nem is a legrosszabb. Az autó nem pont úgy viselkedett, ahogy én szeretem, ez egy kicsit megnehezítette a dolgomat. A második edzésen elkövettem egy hibát, a 7-es kanyar kijáratánál túl szélesen fordultam, és nekiütköztem a falnak - ezért bocsánatot kell kérnem a srácoktól. Az viszont pozitívum, hogy a beállítások tekintetében sikerült előrelépnünk. Ez remélhetőleg a holnapi eredményeken is látszódik majd, és keményen hajthatok azért, hogy megmutassam az autó valódi tempóját."

Williams

Bruno Senna (P1: -, P2: 3.): "Jól sikerült ez a délután, változó körülmények között tudtam tapasztalatot szerezni a pályáról és a gumikról. Az autónk jól működött, de még dolgoznunk kell rajta. Komoly lehetőségek rejlenek benne, ezért bizakodva várom a holnapi időmérő edzést."

Pastor Maldonado(P1: 11., P2: 12.): "Elég sűrű napunk volt, hiszen több különböző beállítást kipróbáltunk, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, milyen irányban folytassuk a hétvégét. A délutáni eső miatt a mai napra tervezett hosszú etapjaink közül nem tudtuk mindet befejezni, ezért nehéz megmondani, hogy állunk. Még mindig magabiztosan várom a hétvége hátralévő részét, de a holnapi edzésen még sokat kell dolgoznunk azért, hogy az időmérőig javulhassunk."

Valtteri Bottas (P1: 9., P2: -): "Jól sikerült az első edzés. A pálya száraz volt, így problémák nélkül teljesítettük a tervezett programot. Jónak éreztem az autónkat, de az edzés során is sikerült javítanunk rajta. Még kell rajta finomítanunk, de összességében nagyon jól alakult a délelőtt."

Ferrari

Felipe Massa (P1: 7., P2: 4.) : "Összességében jó nap volt, csupán az eső jelentett kellemetlen tényezőt, amely a délután felénél érkezett meg. Ez megakadályozott bennünket abban, hogy elvégezzük a tervezett hossz etapot a gumik tanulmányozása érdekében. Ugyanakkor ez nem csak a mi problémánk volt, mindenki hasonló helyzetbe került. Nagyjából tiszta képet kaptunk a gumik viselkedéséről, de még korai megítélni, hogy hol állunk a többiekhez képest. Egyértelműen vannak gyors autók, ahogy Hockenheimben is voltak ilyenek, viszont tisztában vagyunk vele, hogy a Hungaroringen mindig fenntartással kell kezelni az eredményeket a hétvége kezdetén, mivel a pálya roppant poros, és péntektől vasárnapig drasztikusan megváltozik. Meglátjuk, hogyan alakul a holnapi nap. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló felszerelésből."

Fernando Alonso(P1: 3., P2: 5.) : "Ez egy átlagos péntek volt, amelynek végén mindig nehéz elméleteket gyártani arról, hogy miképp alakul majd az időmérő vagy a verseny. Ha esik, még nehezebb a dolog, ahogy az előző nagydíjhétvégéken láthattuk. A délutáni eső következtében nem tudtuk hosszú etapon kipróbálni a száraz pályához való gumikat, de délelőtt legalább sikerült elvégeznünk a munkát a Magyarországra hozott aerodinamikai fejlesztésekkel. Most a mérnökök feladata, hogy kielemezzenek mindent, és a lehető legjobb felszerelést rakják össze a hétvége további részére. Itt egyértelműen sokkal fontosabb az időmérő, mint máshol, ezért minden apró részletnek létfontosságú szerepe lesz a holnapi napra való felkészülésben. A bizonytalanság a gumikkal? Mindenki egy cipőben jár, ahogy Silverstone-ban és Hockenheimben is történt!"

Red Bull

Sebastian Vettel (P1: 15., P2: 8..): "Még sokat javulhatunk, néhány dolgot jobban kell csinálnunk a hétvége további részében - majd ezután derül ki, hol is állunk valójában. A közepes keverékű gumikon elég sokat tudtunk futni, ez nagyon fontos volt, és tanultunk is belőle. Szorosnak tűnik a mezőny. Az időjárás sajnos megtréfált minket, mint mindenki mást, majd meglátjuk, holnap mire leszünk képesek."

Mark Webber (P1: 13., P2: 14.): "Száraz és vizes pályán is körözhettünk, de még sok dolgunk van. Nem vagyok túl elégedett a mai nappal, de szerencsére még csak péntek van. Úgy tűnik, a pálya bizonyos szakaszain gyorsak vagyunk, más helyeken viszont időt veszítünk. A balanszon kell még dolgoznunk. Az autó viselkedése nem változott meg a motorvezérlésen elvégzett módosítások miatt."

Force India

Paul di Resta(P1: 14., P2: 7.): "Azt hiszem, ma az volt a legfontosabb dolgunk, hogy információkat szerezzünk a tesztelni kívánt alkatrészekről - ez előző két versenyen ez nem volt egyszerű a változó körülmények miatt. Bár ma délután is esett, a munka nagy részét sikerült elvégeznünk, mielőtt megérkezett a zápor, így sikerült hasznos adatokat gyűjtenünk a hétvégére. A közepes és a lágy keverékű gumin is köröztem, de az eső miatt a hosszú etapokról nem tudtunk adatokat gyűjteni."

Nico Hülkenberg (P1: -, P2: 13.): "Összességében elég jó napunk volt, de a többiekhez hasonlóan mi sem tudtunk adatokat gyűjteni a hosszú etapokról. Ettől eltekintve nem voltak problémáink, és a tervezett munka nagy részét el tudtuk végezni a beállításokkal. Az edzés vége felé az intermediate gumikon hajtottam a pályára, hogy a vizes pályáról is gyűjtsek tapasztalatokat, de a pálya nagyon gyors ütemben száradt, és nem tudtunk sokat tanulni a gumikról."

Jules Bianchi (P1: 18., P2: -): "Sok kört tudtam futni, ez hasznomra vált, hiszen egyre jobban sikerül hozzászoknom az autóhoz. Az edzés elején rövid etapokat futottam, így a csapat ki tudta értékelni az új alkatrészek viselkedését, majd volt idő néhány hosszabb etapra is. Nehéz volt a határon autózni, és nem is voltam teljesen elégedett az autóval, szerintem gyorsabbak is lehetünk. Mindig hasznos, ha az ember egy versenyhétvégén tölthet el sok időt az autóban egy versenyhétvégén, és remélhetőleg a csapat is tanulhat az általam gyűjtött adatokból."

Mercedes

Michael Schumacher (P1: 6., P2: 10.) : "A két edzés a szokásos módon zajlott, leszámítva a kis délutáni balesetemet. Állóra fékeztem a kerekeimet, emiatt lecsúsztam az útról. A gumifalba csapódástól letört az első szárny, de azt hiszem, ezen kívül nem keletkezett más sérülés az autón. Az ilyesfajta baleset megtörténhet, ha hirtelen eső áztatja el a pályát. Egészen odáig megfelelőnek éreztem az autót, megnézzük alaposabban az adatokat, hogy jól vágjunk neki az időmérőnek és a futamnak. Az eső kétségtelenül kapóra jöhetne nekünk, de nem vagyok tisztában az előrejelzéssel. Meglátjuk, mire jutunk."

Nico Rosberg (P1: 4., P2: 11.) : "Ezen a pályán nagyszerű vezetni, érdekes volt kint lenni rajta, főleg délután a változó körülmények közepette. Végül néhány száraz folt is megjelent, míg más helyeken vízátfolyások szelték keresztül a pályát. Mindent egybevetve tűrhető napunk volt a tesztelésre. Sok feladatunk volt. Délután igyekeztünk mechanikus szempontból más működési tartományba helyezni az autót, de maradt még teendőnk vele holnapra."

Sauber

Kamui Kobajasi(P1: 12., P2: 15.): "A mai időjárás meglepetésként ért minket. Elterveztük a programunkat, igazán azt szerettük volna, ha két száraz szabadedzésünk van, mert még sok munka vár ránk. Valamiért küszködtünk a reggeli edzésen. Még nem értjük, hogy miért volt ilyen gyenge a teljesítményünk a száraz körülmények között, ki kell nyomoznunk. Gyorsak voltunk a nedves pályán, de szerintem ez nem ér semmit, ha az előrejelzésekre nézünk."

Sergio Pérez(P1: 10., P2: 18.): "Ez egy nehéz nap volt. Még nem vagyok elégedett az autómmal. Most meg kell néznünk az adatokat, és egy jó harmadik szabadedzésre van szükségünk holnap. Az időtáblázat szerint nagyon rossz volt nekem a második szabadedzés, mivel egy fékprobléma miatt - amit a garázsban kellett elhárítanunk - nem sikerült kimennem a lágyabb gumikeverékkel."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (P1: 17., P2: 16.) : "A pálya kevésbé tűnt koszosnak a pénteki napokhoz viszonyítva, ezért már délelőtt egész jó volt a tapadás. Az utolsó kanyart újraaszfaltozták, és jó, hogy ott tényleg jól felgumizódott a pálya. Nem voltam elégedetlen az autóval délelőtt, de összességében hasonló volt az összkép, mint az előző versenyeken, amelyeken elmaradt a tempónk a többiektől. Változtattunk az autón, azonban bekövetkezett, amitől tartottam, vagyis az autó nem lett olyan jó, mint vártam. De ki akartunk próbálni pár dolgot, és bebizonyosodott, hogy az első edzésen jobb volt az autó. Többet lehet még kipréselni belőle, de nem vagyok biztos benne, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a jelenlegi helyünkről sokat lépjünk előre a rangsorban."

Daniel Ricciardo (P1: 16., P2: 17.) : "Összességében rendben zajlott a mai nap. Hoztunk ide pár aerodinamikai frissítést, melyeket kiértékeltünk, és a teszt simán alakult. Az első benyomásom az, hogy a fejlesztések megfelelően működnek. Ugyanakkor még hiányzik a tempónk, dolgoznunk kell rajta, hogy gyorsuljunk száraz körülmények között, hogy csökkentsük a hátrányunkat. Rövid távon ez nehéz lesz, de igyekezni fogunk, hogy találjunk valamit holnapra. Próbáljuk a legtöbbet kihozni a felszerelésünkből. Délután megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni az esős feltételekből, hogy megnézzük, mire számíthatunk akkor, ha vasárnap is rossz idő lesz. A pálya azonban részben száraz, részben vizes volt, tehát nem sok következtetést lehetett levonni rajta."

Caterham

Vitalij Petrov (P1: 19., P2: 19.) : "Összességében ez egy pozitív nap volt. Sikerült mindkét edzésen sok kört megtennünk, még a délutáni zápor ellenére is, és a mai köridőink azt sugallják, közeledünk oda, ahol lenni akarunk a vetélytársakhoz képest. Különösen elégedett voltam a második edzésen a lágy gumikkal futott időmmel, szerintem ez mutatja a fejlődésünket. Az eső bennünket is ugyanúgy érintett, mint másokat a délutáni tréningen, de úgy döntöttünk, pályára hajtunk az intermediate abroncsokon, és ezáltal hasznos információkat gyűjtöttünk róluk, illetve a beállításokról, ha esetleg tényleg esni fog vasárnap. Mindent egybevetve jó napunk volt, alig várom, hogy holnap ismét autóba üljek."

Heikki Kovalainen (P1: 21., P2: 20.) : "Mindkét edzés prímán alakult. Bár a szokásos programot követtük, az 58 pénteki kör tűrhető táv., és még ha az eső be is zavart, mindkét tréningen teljesítettük a kiírt tesztprogramot. Még korai megállapítani, hogy hol vagyunk az erősorrendben a hétvégén. Remélhetőleg a harmadik szabadedzésen száraz lesz az idő, azt azonban senki sem tudja, mi lesz a versenyen. A lényeg az, hogy holnap semmilyen hibát se kövessünk el, valamint hogy erős pozícióba hozzuk magunkat a vasárnapi futamra, hogy szép eredménnyel kezdjük meg az augusztusi pihenőt."

Marussia

Timo Glock(P1: 22., P2: 21.): "Az első edzés viszonylag rendben ment. A hockenheimi verseny óta elvégzett változtatások után ismét "normálisnak" tűnik az autóm. Még mindig dolgoznunk kell a beállításokon, hogy javíthassunk a tempón, de a délelőtti edzés végén elégedett voltam. Alaposan meg kell vizsgálnunk az adatokat, hogy megbizonyosodhassunk az eddig érzékelt javulásról. Délután közbeszólt az időjárás, az intermediate gumikon nagyon nehéz volt a pályán tartani az autót. A vizes foltok szinte véletlenszerűen helyezkedtek el a pályán, ez nagyon furcsa volt. Néhány kanyarban lehetetlen volt vezetni az autót, majdnem én is összetörtem az autómat ott, ahol Michael (Schumacher), de szerencsére meg tudtam fogni. Most mindent alaposan ki kell elemeznünk, és meglátjuk, holnap hogyan folytatjuk."

Charles Pic (P1: 20., P2: 23.): "Jól kezdtük a hétvégét, az első szabadedzésen viszonylag elégedett voltam az autóval. Elég hamar úgy éreztem, hogy megtaláltuk a megfelelő balanszot. A szünetben elvégeztünk néhány módosítást, ettől azt vártuk, hogy tovább javul az autónk, de az első délutáni etapom után úgy éreztem, rossz irányba haladtunk. Elég sok időbe telt, mire mindent visszaállítottunk, így lemaradtam arról, hogy a lágy gumin is fussak egy etapot, hiszen az időjárás ellenünk fordult. Az eső hevesebb volt, mint amire számítottunk, és nem is száradt fel túl gyorsan a pálya. Futottam egy etapot az intermediate gumikon, így legalább felkészültem arra az esetre, ha a hétvége további részében is hasonló körülmények várnak ránk."

HRT

Pedro de la Rosa (P1: 23., P2: 22.): "Általánosságban jól ment a mai nap. Annak ellenére, hogy nem tudtunk hosszú etapokat menni teli tankkal, hogy megnézzük, a gumik miképp reagálnak, legalább kipróbáltuk mindkét keveréket a második edzés elején, még az eső előtt. Már a legelejétől jól teljesített az autó, de egy kicsit még javítanunk kell holnapra, különösen a lassú kanyarokban kell gyorsabbá válnia, mert túlkormányzott. De sejtjük, merre kéne továbblépni és jó alapokra építhetünk, most már tehát csak dolgoznunk kell."

Narain Karthikeyan (P1: -, P2: 24.): "Virtuálisan egy új pálya nekem a Hungaroring, mert már hét éve, hogy itt utoljára versenyeztem, ezért jobban örültem volna, ha többet mehetek szárazon, az eső mindenkit meglepett. A pálya elég hepehupás és technikás is, elég nehéz hozzászokni, de szerintem jó munkát végeztünk. Nem vagyunk túl messze a legfőbb riválisunktól, szerintem holnap elkaphatjuk őket."

Dani Clos (P1: 24., P2: -): Ma végre egy száraz edzést élvezhettem jó körülmények közepette. Az edzés vége felé nagyon jól mentünk használt gumikon, napról napra jobban érzem magam az F112-ben. Ahogy minden pénteki szabadedzésen, a cél az volt, hogy meglegyen az első kapcsolat a pályával, és, hogy elkezdjünk javítani a beállításokon. Még mindig szükségem van arra a fejlődéshez, hogy többet vezethessek, de ma megtettem egy újabb lépest."