Vágólapra másolva!
A 2012-es szezont máris sokan a legizgalmasabbnak tartják a Forma-1 története során. Ment a befújt diffúzor, jöttek a trükkös gumik, a küzdelem kiszámíthatatlanná vált. Íme, ami az első félidőben volt, és ami a másodikban még lehet.

"A siker és a kudarc nüanszokon fog múlni. Minden azon áll vagy bukik majd, hogy az adott pályára ki tudja jól beállítani az autóját." Ezt Michael Schumacher mondta közvetlenül a még a csapatok számára is kibogozhatatlanul kusza tesztidőszak után, és fején találta a szöget: a megállapítása profetikusnak bizonyult. A 2012-es szezon első hét nagydíját hét különböző versenyző nyerte meg, ezzel a rekorddal nemcsak a bukmékereket, hanem az istállók mérnökeit is az őrületbe kergetve, és a küzdelem olyan képtelenül szorossá vált, hogy a valenciai időmérő középső etapjában például tizenhárman végeztek 3 tizedmásodpercen belül.

Ilyen parányi különbségek mellett tényleg a nüanszok döntenek: egy beállítási hiányossággal, amely épphogy kibillenti a versenyzőt a komfortzónájából, egy apró, 1-2 tizedet érő megcsúszással kapásból 4-5 helyet is lehet bukni a rajtrácson. S mivel a tökéletesbe képtelenség folyamatosan beletalálni, az egyes versenyzők és csapatok relatív teljesítménye a korábbi évekhez képest feltűnően ingadozóvá vált. Ebbe már ők maguk is beletörődtek, elismerve, hogy hiábavaló esélylatolgatással próbálkozniuk az egyes futamok előtt. Lesz, ami lesz.

Forrás: Ferrari
Alonso idén zseniálisan vezet. Szepangi győzelme az egyik legszebb volt

2011-hez képest, amikor az előző év utolsó pillanataiban aratott győzelmétől megsokszorozódott önbizalmú Sebastian Vettel kényelmesen elsétált a vb-címmel, tapintani lehet a különbséget. A szezon elején nem csupán a Red Bull bucskázott le a trónról - ki hitte volna például, hogy a régebben az ő felségterületüknek számító Barcelonában nem jutnak előrébb a 8. helynél az időmérőn? -, hanem az olyan kisebb csapatok is látványosan felzárkóztak az élmezőnyhöz, mint a Sauber és a Williams. A rajtrács felrázódott és összekeveredett.

A feltételezett okok mára az unalomig ismertté váltak. Az autók külsejét drasztikusan átformáló új orrkúp-szabályoknak legfeljebb esztétikai következményük volt, azzal viszont, hogy a kipufogócsövek utolsó szakaszának helyét és szögét behatárolta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), az elmúlt évek egyik leghatékonyabb szuperfegyverétől, a befújt diffúzortól fosztotta meg a csapatokat. Az élmezőny tagjai eddig valamelyest eltérő módon ugyan, de mindannyian kiaknázták a technológiában rejlő lehetőségeket, s mivel a Red Bull fejlesztette a leginkább tökélyre, óhatatlanul ők vesztették a legtöbbet a betiltásával. A kis csapatok ellenben, például a Sauber, nem jutottak vele messzire, ezért nélküle relatíve erősebbé váltak. A Red Bull a jelek szerint nem is szívesen adta fel a technológiában rejlő előnyöket: a Német Nagydíj délelőttjén kiderült, hogy trükköztek a motorvezérléssel, és az FIA-nél úgy vélték, egyértelműen aerodinamikai céllal. Egyébként már a szezon eleje óta kering a paddockban a gyanú, hogy valami nem stimmel a Red Bull motorhangja körül (ezt a pálya szélén sokat álló fotósok többször szóvá tették), s noha Hockenheimben a csapat megúszta büntetés nélkül, az ügynek várhatóan még lesz folytatása.

Forrás: Mercedes
Nico Rosberg kínai győzelme már fájdalmasan távolinak tűnik a Mercedes számára

Ha a mezőny a befújt diffúzor száműzése miatt lett sűrűbb, akkor az új generációs gumik jóvoltából kuszább lett. A Pirellinél tagadják, hogy szándékosan zavarták össze a csapatokat, azt ugyanakkor már az elején elismerték, hogy fel akarták dobni a küzdelmet. "Kisebb lett a teljesítménykülönbség a szomszédos keverékek között" - mondta még januárban az olasz cég sportprogramjának főnöke, Paul Hembery. "A csapatok tavaly olyan gumikból választhattak, amelyek között köridőben másfél másodperces eltérés volt - ezt egy másodperc alá tudtuk csökkenteni, és a célunk a 8 tizedmásodperc." Amit egyébként mostanra nagyjából elértek, sőt bizonyos pályákon még ennél is közelebb került egymáshoz az oda szállított lágyabb és keményebb keverék teljesítménye.

Az új gumiktól azonban nincs mindenki elájulva. Schumacher a május eleji Bahreini Nagydíj után hímes tojáshoz hasonlította a Pirelliket, azt állítva a CNN-nek, hogy "a gumiknak egész egyszerűen túl hangsúlyos lett a szerepük, mert annyira csak az optimumuk közelében működnek jól, és annyira különlegesen viselkednek, hogy sem a mi, sem az autó határaira nem merészkedhetünk el velük." Ezzel nyilvánosan egyetlen versenyzőtársa sem mert egyetérteni, pedig magánbeszélgetések során többen elárulták, hogy hasonló aggályaik vannak. Nem véletlen, hogy amikor a múlt héten az FIA elnöke, Jean Todt felvetette a Michelin visszatérésének lehetőségét, Schumacher azonnal mellé állt, és egy közönségtalálkozón a Pirellinek újra odaszúrva kijelentette, hogy örülne a gumiháborúnak, mert akkor legalább tisztességes abroncsok kerülnének az autókra. A Pirelli nem meglepő módon visszautasította a vádat, mondván, éppen a csapatok - nem utolsósorban a Mercedes - kérésére terveztek gyorsan elhasználódó gumikat, és tudnának tartósabbakat is készíteni, ám az nem szolgálná a Forma-1 érdekeit, mert újra ellaposodna tőlük a küzdelem.

Forrás: Ferrari
A szezon első felének egyik legszebb pillanata: a korábbi riválisok, Räikkönen, Alonso és Schumacher a valenciai dobogón, mégpedig Andrea Stellával együtt, aki mindegyikük mellett dolgozott mérnökként

Ugyanakkor kétségtelen, hogy idén nem érnek véget a versenyek a kerékcserék utolsó fordulójával, ami üdítő változatosságot jelent a korábbi évekhez, elsősorban a Bridgestone-korszakhoz képest. Mostanra mindenki megtanulta, hogy akkor sem lehet biztos a győzelemben, ha néhány körrel a leintés előtt ő áll az élen, hiszen többször előfordult, hogy valaki a hajrában a kopott gumikon lelassulva vesztette el a vezetést. Lewis Hamilton Kanadában például látványosan kihasználta kétkiállásos bokszstratégiáját, a frissebb gumikon kapaszkodva vissza az élre, megelőzve közben az egyetlen kerékcserével próbálkozó Fernando Alonsót is.

Ám még azonos számú kiállás mellett is el lehet veszíteni a győzelmet a nem megfelelő taktikával, ahogy Silverstone-ban történt, szintén Alonsóval: ott abba bukott bele, hogy az utolsó etapra tartogatta a gyengébb lágy gumikat, s így védtelenné vált az akkor már a keményebb keveréken rohamozó Mark Webberrel szemben. Az utóbbi évekhez képest a stratégák feladata is bonyolultabb lett, mert az előzetes szimulációk által optimálisnak tartott taktika a forgalomban megbukhat, ráadásul a döntések pillanatában sokkal nehezebb - sőt gyakran lehetetlen - átlátni, hogy azok hosszú távon milyen következményekkel járnak majd. A sűrűbb mezőnyben problematikusabb úgy időzíteni valakinek a kerékcseréjét, hogy a bokszból kihajtva ne kerüljön dugóba.

Forrás: Farkas Péter [origo]
Az élcsapatok legjobb helyezései az időmérőn a szezon első felében. A Ferrari és a Red Bull fejlődése, illetve a McLaren visszafejlődése egyértelmű. A Lotus stagnál

Idén a versenyzők közötti, korábban rögzültnek hitt erőviszonyok is felborultak. A leglátványosabb feltámadást Webber mutatta be, aki 2010-es formáját visszanyerve ismét szépen megfuttatja Vettelt a pénzéért. Noha ehhez kellett Vettel tragikus, 25 pont mínuszt érő, önhibáján kívüli betlije is Valenciában, Webber nem csupán az összetettben áll jobban a csapattársánál, hanem többször szerzett pontot nála, sőt döntetlenre áll vele az időmérőkön is. Alighanem megkétszerezi az erejét az a baljós tudat, hogy "most vagy soha", ám amint Adrian Newey rámutatott, a szabályváltoztatások szintén kedvezhettek neki. Webber ugyanis már tavaly sem rejtette véka alá, hogy nem volt teljesen kibékülve a számára természetellenes vezetési stílust követelő befújt diffúzorral, és ez a probléma most értelemszerűen elhárult előle.

Sokkal érdekesebb Jenson Button esete. Ő tavaly általános meglepetést okozott azzal, hogy az összetettben simán legyőzte tehetségesebbnek tartott csapattársát, Lewis Hamiltont, idén azonban visszaesett, mégpedig sokáig úgy tűnt, menthetetlenül. Még nem világos, hogy a hockenheimi produkciója, amikor megszorongatta Alonsót, egyszeri fellángolás volt-e. A kíméletes bánásmódot igénylő gumik látszólag épp neki kedveznének, de úgy tűnik, ennek paradox módon éppen az ellenkezője igaz. A Jordan egykori technikai igazgatója, a jelenleg a BBC szakértőjeként dolgozó Gary Anderson tudni véli, hogy miért. "A versenyzők többsége úgy vezeti a nagy teljesítményű autókat, hogy egyenes vonalban elvágtat a kanyarig, az utolsó pillanatban beletapos a fékbe, ezzel lelassítja az autóját, majd elfordítja, és azután lép vissza a gázra. Hamilton pontosan ezt csinálja" - magyarázta Anderson. "Ezzel szemben Button finomabban fékez, és még fékezés közben, kicsit korábban fordul el - ebben a Pirellik nem igazán jók -, hogy nagyobb lendülettel érkezzen meg a kanyar csúcspontjához, ahonnan a kijáratnál óvatosabban kezd gázt adni. Összetettebb terhelés mellett kanyarodik, és az autójának hosszabb ív mentén kell kiegyensúlyozottnak maradnia."

Forrás: Farkas Péter [origo]
Az élcsapatok legjobb helyezései a versenyeken. A Ferrari fejlődése itt is evidens, a Mercedes nagyon ingadozik, de az utóbbi időben inkább romlik

Anderson szerint nem egyedül Button küzdött ezzel a problémával, ám ő nem tudott változtatni a stílusán - Alonsóval ellentétben, aki idén többek között éppen a rugalmasságának köszönheti a sikereit. Talán neki sikerült a legjobban alkalmazkodnia a körülményekhez. Holott Lucas di Grassi, a Pirelli egyik tesztpilótája úgy véli, a fiataloknak a régi beidegződések nélkül most kivételesen könnyebb dolguk van, mint a rutinos öreg rókáknak. "Ezekre a gumikra lényegében az érvényes, hogy a hosszanti és az oldalirányú tapadásuk külön-külön nagyon erős, kombinálva viszont nem igazán. Ha tehát valaki kanyarodás közben fékez vagy gyorsít a bejáratnál, illetve a kijáratnál, a tapadás nem lesz túl jó, amitől az autó megcsúszik, és ha megcsúszik, a gumik túlmelegszenek, majd a hőtől gyorsan elhasználódnak" - erősítette meg Anderson állítását. "Ezért inkább egyenes vonalban érdemes fékezni, kanyarodás nélkül, nem kényszerítve bele az autót az átmeneti fázisba. A jó versenyzők hamar rájönnek erre. Néhányan azonban nem, valószínűleg azért, mert nagyon régóta vezetnek egy meghatározott módon."

PontGyőz.Dob.Ké#QPontPont#Dob.
Red Bull23035188VET:WEB5:5110:1208:93:2
Ferrari17736217ALO:MAS10:0154:2310:46:0
McLaren16027115HAM:BUT9:192:688:64:3
Lotus15964RAI:GRO3:798:619:54:2
Mercedes1051348MSC:ROS5:529:765:71:2
Sauber8027KOB:PER6:433:475:50:2
Williams471137MAL:SEN8:229:182:51:0
Force India461DIR:HÜL6:427:195:5
Toro Rosso6RIC:VER9:12:41:1
CaterhamKOV:PET7:3
MarussiaGLO:PIC6:3
HRTDLR:KAR10:0
- Pont: pontok száma
- Győz.: győzelmek száma
- Dob.: dobogós helyezések száma
- Ké#: a versenyek során összesen az 1. helyen töltött körök száma
- Q: egymáshoz képesti mérleg az időmérőkön
- Pont#: a pontszerzések száma
Egyébként eredendően Schumacher is előszeretettel lassít ívben a kanyarok csúcspontja felé, a fék- és a gázpedál egyidejű használatával balanszírozva ki az autóját, de úgy tűnik, idén végre egész jól sikerült magára erőltetnie a Pirellikhez passzoló stílust, hiszen egy mért körben megközelítette Nico Rosberget - sőt az időmérőkön döntetlenre állnak, és a hétszeres világbajnok a tíz hétvégéből hatszor az első négy közé kvalifikálta magát (bár Monacóban elvesztette a pole-t). Button viszont 1:9-es vesztésre áll a csapattársához képest, ami még akkor is ijesztő, ha számításba vesszük, hogy a nyers tempót tekintve alighanem Hamilton a leggyorsabb az egész mezőnyben. Igaz, Massa még hátrébb tart Alonsóval szemben: kivétel nélkül mindig kikapott tőle.

Forrás: Red Bull
Idén az időjárás is szereti megnehezíteni a csapatok dolgát

A mérnökök gondolatait is olyannyira a gumik uralják, hogy a Mercedesnél úgy határoztak, a hagyományos szemlélettel szakítva részben félreteszik a technikai fejlesztéseiket, és az erőforrásaikat a Pirellik viselkedésének megértésére fordítják inkább. Ám korántsem biztos, hogy ez a taktika beválik - legutóbb, Hockenheimben legalábbis nem így tűnt, hiszen az élmezőnyből csak az ő versenyzőiknek kellett háromszor kereket cserélniük a táv teljesítéséhez. Ellenük szól az is, hogy a Red Bull mekkorát lépett előre a Valenciában bevetett, átfogóan új aerodinamikai csomagjával. Igaz, ők tulajdonképpen már két versennyel korábban, Monacóban kezdtek látványosan fejlődni, ami azt sugallja, hogy ez nem feltétlenül a konkrét technikai újításaikhoz volt köthető. Bármi is lehetett az oka, tény, hogy öt verseny óta mindig bekerülnek az első rajtsorba, és ez már aligha véletlen. A Pirelli szerint egyébként a csapatok tisztában vannak vele, hogy mit kell elérniük a gumikkal, csak nem mindig tudják, hogyan. Hembery azt állította, az idei abroncsok optimális hőmérsékleti tartománya nem túl szűk, ám ennek némileg ellentmond, hogy az új, kísérleti kemény keveréket, amelyet a hockenheimi első edzésnapon tesztelhettek a csapatok, bevallottan szélesebb tartományhoz tervezték.

A korábban eszeveszetten kusza kép ugyanakkor az utóbbi négy-öt futamon végre tisztulni kezdett, és egyértelművé vált, hogy a szezon kezdete óta elképesztő fordulatok történtek. Ma már szinte valószerűtlennek tűnik, hogy a melbourne-i idénynyitón az elmúlt évek papírformája érvényesült, amikor a két McLaren és a két Red Bull végzett az első négy helyen, 20 másodpercet verve a mögöttük célba érő Alonso Ferrarijára. Nemcsak a végeredményből, hanem a versenyen elért köridőkből is úgy látszott, hogy ismét kétszereplős világbajnokság kezdődik, a valóság azonban távolabb sem állhatott volna ettől.

Forrás: Ferrari
Alonso majdani csapattársával pacsizik? Sergio Pérezben sokan a küszködő Felipe Massa utódját látják

A McLaren azóta egyre mélyebbre ásta magát, és Hamilton montreali győzelmétől eltekintve egyáltalán nem tudott szert tenni fölényre. Az MP4-27 gyorsaságához alapvetően nem férhet kétség, hiszen az első nyolc futam közül hétben az első rajtsorba kerültek vele (csak Monacóban nem), de a versenytávokon nem bizonyultak kellően erősnek, ami a gumihasználati nehézségek mellett operatív hibáknak tudható be. Stratégiai téren sem mindig voltak a csúcson, a legtöbb pontot mégis inkább a sorozatban elrontott kerékcserékkel vesztették el. Emiatt a McLaren új sportigazgatója, a Williamstől leigazolt Sam Michael is kereszttűzbe került, de szép lassan gatyába rázta a csapat bokszutcai munkáját, olyannyira, hogy Valenciában már ők bonyolították le a szezon eddigi leggyorsabb (2,32 másodperces) kerékcseréjét, majd Hockenheimben (2,31 másodperccel) ezt is túlszárnyalták - bár átlagosan továbbra is a Ferrari hajtja végre a legrövidebb idő alatt a műveletet.

Az idei, különösen szoros küzdelemben a kerékcserék gyorsasága az eddiginél is fontosabbá vált, így végre a McLaren is bevezette az elmúlt évek során a többiek által kitalált újításokat - a nyalóka helyetti jelzőlámpát, az oldalsó emelőt, a felnibe integrált kerékanyát -, a kapkodás azonban óhatatlanul több hibalehetőséget is rejt magában. Hogy ezeket a minimumra csökkentsék, a McLaren szerelői a Brit Nagydíj előtt állítólag nyolcszázszor gyakorolták a bokszkiállást, és Michael 2013-ban már 2 másodperces kerékcseréket sem tartja lehetetlennek.

Button egyébként hockenheimi 2. helyezése után arra a kijelentése ragadtatta magát, hogy "gyorsak vagyunk, pillanatnyilag senki nem gyorsabb nálunk, úgyhogy a következő néhány versenyen a győzelemért harcolhatunk majd. A Ferrari lenyűgöző tempót ment, de nem állítanám, hogy gyorsabbak voltak, mint mi. Az etapok egészét tekintve hihetetlenül hasonló teljesítményére voltunk képesek velük." Ha ez a hétvégén, a Hungaroringen beigazolódik, az azt bizonyítja, hogy a McLaren legutóbbi fejlesztési csomagja bevált.

Forrás: Lotus
A Lotus gyors - sőt Villeneuve szerint a leggyorsabb az egész mezőnyben. Ez azért túlzásnak hangzik

A pályán viszont látszólag visszafelé fejlődik a McLaren: Silverstone-ban nem jutottak előrébb a 8. helynél, és a versenyen is az lett a legjobb helyezésük, holott azt hitték, a pálya fekszik az autójuknak. Pedig maga Hamilton látványosan lehiggadt a tavalyihoz képest. A megpróbáltatások közepette sem veszíti el a fejét, és akkor is zavartalan eltökéltséggel nyomta tovább a gázt, amikor Montrealban átmenetileg visszaesett a 3. helyre a McLaren kétkiállásos taktikája miatt. Sőt idén még a botrányos nyilatkozatoktól is megkímélte a csapat kommunikációs stábját.

"Azt hiszem, levontam a tanulságot az elmúlt évek során történt esetekből" - nyilatkozta a Championat nevű orosz honlapnak. "Ugyanolyan szenvedélyesen versenyzek, mint eddig, de beláttam, hogy ebben a világban nem mindenki szereti, ha valaki kimutatja az érzéseit. Sokan nem értik meg, ha kimondom, amit gondolok. Ezért tény, hogy idén kicsit megváltozott a hozzáállásom. Arra törekszem, hogy a pályán nyújtott teljesítményem beszéljen helyettem." És valóban: nem túlzás kijelenteni, hogy ha Hamiltonon múlna, akár vezethetné is a világbajnokságot. Az elkeseredés első jelét a múlt hétvégi Német Nagydíjon lehetett érzékelni rajta, amikor ki akart állni a versenyből, miután a pályán szétszóródott törmeléktől defektet kapott, megrongálódott az autója, és nem maradt esélye pontot szerezni.

Forrás: Red Bull
Vettel az egyik szerelőt vigasztalja, miután Valenciában 25 biztos pontot vesztett egy generátorhibával

Ha a McLaren visszaesése valószerűtlen, a Ferrari feltámadása még inkább az. Az F2012-t bevallottan merész filozófia szerint tervezték meg, amely kezdetben fordítva sült el, így a tavaly kinevezett technikai igazgató, Pat Fry a téli tesztidőszakban és az első versenyeken kénytelen volt rendszeresen mentegetőzni az autó teljesítménye miatt. Sokan a formabontó vonórudas első futóműben, mások az oldaldoboz alakjában és a kipufogóban látták a hibát. Az utóbbival tényleg sokat szenvedett a Ferrari, szakítva az eredeti koncepcióval, majd később - továbbfejlesztett formában - visszatérve hozzá. A befújt diffúzor betiltása ellenére ugyanis a mérnökök továbbra is megtalálják a módját, hogy a kipufogóból kiáramló gázokat aerodinamikai célokra használják fel, a csóvát az oldaldoboz felett haladó levegő segítségével nyomva lefelé, a padlólemez hátsó sarkának irányába, ahol aztán leszigetelhetik vele a diffúzort a forgó kerekek által felkavart áramlattól. Ezt a kipufogócsövek helyzete révén nehezebb megvalósítani, mint eddig, és a hatása sem annyira markáns, ilyen csekély különbségek mellett azonban továbbra is nagy jelentősége lehet.

A Ferrari emellett idén operatív téren is megerősödött, a rajtjai kiválóak - Alonso és Massa a startoknál még egyetlen helyet sem vesztett! -, és a versenytávokon különösen meggyőzően teljesít. Talán az is kezd megtérülni, hogy leszerződtették Hirohide Hamasimát, a Bridgestone korábbi technikai igazgatóját, akinek a segítségével jobban átlátják a gumik viselkedését. Alonso pedig zseniálisan vezet: nem hibázik, minden lehetőségre kíméletlenül lecsap, és az év elején, amikor pedig csak a kármentés volt a célja, egyértelműen az autója képességein felül teljesített. Jórészt az akkor összekuporgatott pontoknak köszönheti, hogy most, az immár technikailag is erős Ferrarival, vezeti a vb-t. Az egyik titka bevallottan az, hogy a hatékonyabb fizikai felkészülésnek hála végre a korábbi váll- és lábfájdalmak nélkül vezethet.

Forrás: Red Bull
Webber Monacóban már a második győzelmét aratta. Idén ismét méltó ellenfele Vettelnek

A Ferrarihoz hasonlóan a Red Bull is összeszedte magát, és nem kizárt, hogy ez a két csapat az idény következő szakaszában megszilárdítja a helyét a mezőny elején. A Lotusnak még lenne esélye beleszólni a küzdelmükbe, ha az időmérőkön erősebbé tudna válni. Ők Silverstone után annak ellenére előzték meg a McLarent a konstruktőri összetettben, hogy eddig egy versenyt sem nyertek, pedig többször közel kerültek hozzá - például Bahreinben, ahol Kimi Räikkönen rövid ideig támadni tudta az élen álló Vettelt. Mivel kíméletesen bánik a gumikkal, a Lotus elsősorban az etapok vége felé izmosodik meg, és összességében olyan erős, hogy a Sky Sports megmondóembereként dolgozó Jacques Villeneuve Montrealban egyenesen a mezőny legjobb autójának kiáltotta ki, azt állítva, Vettellel vagy Alonsóval a volánnál simán vezetnék vele a világbajnokságot.

Ez egy kissé talán igazságtalan Räikkönennel és Romain Grosjeannal szemben. Az Auto Motor und Sport számításai szerint Grosjean valóban 18 pontot dobott el négy kiesésével, különösen a rajtoknál végrehajtott izzadságszagú manővereivel, de még így is ígéretes, hogy lényegében újoncként 7:3-ra verte illusztris csapattársát az időmérőkön. Egyesek úgy vélik, még a Lotusnál is őt tartják az elsőhegedűsnek: Valenciában például az ő autójára szerelték fel az új első szárnyat, amelyből csak egy volt, és nem voltak hajlandóak válaszolni rá, hogy miért. Ez természetesen szöget ütött az újságírók fejébe. Räikkönen kálváriája a kormányszervóval közismert, ám ahhoz képest, hogy két évet kihagyott, a visszatérése viszonylag fájdalommentesre sikerült, a négy dobogós helyezés egyértelműen bizonyítja ezt. Egyébként érdekes, hogy a Lotusnak hat dobogója van - annyi, mint a Ferrarinak -, a csapat autói eddig mégis csupán 4 kört töltöttek az élen, kevesebbet a Saubereknél.

Forrás: Lotus
Räikkönen visszatérése az év egyik legforróbb témája volt. A finn szépen boldogul: csak Alonso állt nála többször a dobogón

Pastor Maldonado még Grosjeannál is több, 45 pontot hajigált el a hebehurgyaságával, és barcelonai győzelme továbbra is inkább a szabályt erősítő kivétel maradt. Ha lehetséges, az utóbbi hetekben elkövetett merényleteivel még a korábbinál is durvábban magára haragította a versenyzőtársait - Sergio Pérez Silverstone-ban egyszerűen lehülyézte őt -, és sikerült elérnie, hogy a sajtó előássa az alacsonyabb kategóriákban történt, lassan a feledés jótékony homályába vesző baleseteit is, azt pedzegetve, hogy mindig életveszélyesen vezetett. Bármilyen jól jött a Williamsnek, annak a bizonyos egyetlen győzelemnek az emléke sem fog örökké kitartani, és nem lehet elsiklani afölött, hogy Maldonado Barcelonán kívül csak egyszer, Kínában szerzett pontot, ahol 8. lett. Ezzel szemben az időmérőkön a 13-17. helyeken végző, s emiatt gyakran kritizált Bruno Senna ötször gyarapította a csapat számláját. Hasonló a helyzet Pérezzel is, aki rendre rossz rajtpozíciókba kerül, a versenyeken viszont remekül teljesít. Noha ugyanúgy ötször gyűjtött pontot, mint sauberes csapattársa, Kamui Kobajasi, két, csodaszámba menő dobogós helyezése révén lényegesen jobban áll nála a tabellán.

Forrás: Farkas Péter [origo]
Néhány versenyző pontszámának alakulása a szezon első felében. Button vergődése jól látszik, Alonso grafikonja szárnyal

S hogy ez-e minden idők legjobb Forma-1-es szezonja? A kérdés erősen szubjektív, ezért nincs különösebben értelme válaszolni rá, de az biztos, hogy a legjobbak között van. Ennyi elég is. Ami egyelőre hiányzik belőle, az a két (vagy több) világbajnoki ellenfél gigászi párharcából eredő drámai feszültség; mások a szépségei, mint mondjuk 1988-nak, amikor a McLaren egy dimenzióval a mezőny felett állt, de Ayrton Senna és Alain Prost versengése lázas izgalomban tartotta a közönséget. Ami azonban egyrészt nem baj, másrészt a Ferrari és a Red Bull fejlődését, sőt a McLaren hockenheimi feltámadását látva nem kizárt, hogy a szezon második felében megkapjuk ezt is. Alonso számára komoly fegyvertény lehet, hogy a csapaton belül valójában nincs igazi ellenfele, ezért ahol a Ferrari erős, ott ő söpörheti be a pontokat, míg Webbernek és Vettelnek ugyanazokért a pontokért kell megküzdenie egymással. Ez már a klasszikus minta. Egy biztos: a következő tíz versenyen sem fogunk unatkozni.