Vágólapra másolva!
Reakciók a Német Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Ferrari

Fernando Alonso (1.): "Nagyon boldog vagyok! Ilyen körülmények között nagyon nehéz tiszta kört futni az időmérőn, hiszen könnyen a füvön, a kavicságyban vagy a falban köthetünk ki. Olyan ez, mintha a túlélésért harcolnánk: az a legfontosabb, hogy körbeérjünk a pályán, és csak utána foglalkozunk az eredményünkkel. Hihetetlenül jó érzés, mikor a rádión közlik az emberrel, hogy megszerezte a pole-t: ilyenkor úgy érzem, mindent beleadtam. Az autó minden körülményben jól működött, ez biztató, hiszen száraz és vizes pályán is harcban lehetünk a győzelemért. A Q2-ben azonnal kihajtottunk a pályára, már az első körben szerettünk volna jó időt futni, mert tudtuk, hogy az eső csak erősödni fog. A második szakasz végén feltettük az esőgumikat is, mert szerettük volna tudni, hogy mire számíthatunk a Q3-ban. Az utolsó szakasz nagyon nehéz volt a vízátfolyások miatt, még a KERS-t sem használtuk, az egyenesben pedig nem tudtuk hetes fokozatba felváltani. Nagyszerű érzés, hogy ilyen szélsőséges körülmények között is meg tudtam szerezni a pole-t. Arra számítok, hogy az élcsapatok hasonló stratégiát választanak holnapra, de természetesen lehetnek eltérések. A bajnokság szempontjából is elégedett lehetek, hiszen az ellenfeleim közül ketten, Hamilton és Webber a negyedik sorból indulnak. De nem szabad elfelejtenünk, milyen gyorsan megváltozhat a helyzet. A rajt fontos lesz, de nem fogja eldönteni a versenyt, hiszen 67 kört kell teljesítenünk. Egy spanyol versenyző szerezte meg a pole-t Németországban, egy olasz autóban - nem akarom belekeverni a politikát, de ez elég érdekes helyzet!"

Felipe Massa (14./13.): "Nagyon csalódott vagyok az időmérő miatt. A Q2 elején nem tudtam értékelhető kört futni, mert a 8-as kanyarnál túl szélesen fordultam, pedig a pálya állapota ekkor volt a legjobb. Ebben a kanyarban más az aszfalt, és nagyon könnyen blokkolnak a kerekek, így sok időt veszíthetünk. Ezután nagyon intenzíven esett, és meggyűlt a bajom az aquaplaninggel: arra is kellett törekednem, hogy a pályán maradjak, és a köridőmön is javítanom kellett volna. A körülmények ezt teljesen lehetetlenné tették, még az esős gumikon is. Kár érte, mert az autónk a száraz és a vizes pályán is versenyképes volt, de holnap túlságosan hátulról indulok ahhoz, hogy a legjobb helyekért harcolhassak. Mint mindig, most is mindent beleadok majd. Nagyon fontos lesz, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő gumit tegyük az autóra: vannak elképzeléseink a taktikát illetően, de ebben a két napban nem igazán tudtunk hosszú etapokat futni."

Red Bull

Sebastian Vettel (2.): "A pálya állapota az edzés végén volt a legjobb, ekkor értük el a legjobb köridőnket. Ilyen körülmények között hihetetlenül nehéz vezetni, hiszen a pályán keresztülfolyó víz miatt elveszíthetjük az uralmat az autó felett. Vesztettem egy kis időt, amikor az egyik kör végén beragadtam Mark mögé - ekkora esőben nagyon nehéz vezetni, és semmit nem lehet látni a tükrökben. Szerintem megvolt a tempónk ahhoz, hogy megszerezzük a pole pozíciót, ezért ki kell elemeznünk, Fernando milyen stratégiát alkalmazott. De ilyen körülmények között a szerencsének is döntő szerepe lehet - örülhetünk annak, hogy sikerült elkerülnünk a kicsúszást, és az első sorból indulhatunk holnap. Kiegyensúlyozott teljesítményre vagyunk képesek, és ez kulcsfontosságú."

Mark Webber (3./8.): "Trükkösek voltak a körülmények a pályán. Az ember könnyen hibázik, ha tudja, hogy öt rajthelyes büntetés vár rá, ezért örülök, hogy elég jó helyen végeztem. Sikerült néhány remek kört futnunk, és az eredménnyel is elégedettek lehetünk. Fernando kiállt új gumikért, ezt talán mi is megtehettük volna. De az nem számít, mi lehetett volna - a lényeg, hogy a harmadik legjobb időt futottam, és ennek örülök, még a büntetés ellenére is. Várom már a futamot, remélem, tudok javítani a helyezésemen. A nyolcadik helyről sokat javulhatunk, ráadásul megmutattuk, hogy az autó a változó körülmények között is erős. Az a célunk, hogy előretörjünk."

Mercedes

Michael Schumacher(4./3.): "Ez egy szép kezdete a Német Nagydíjnak - arra számítottunk, hogy az ötödik és a hetedik hely között leszünk a rajtrácson, tehát a negyedik hely az időmérőn, ami harmadikká válik majd a rajtrácson, még jobb. Természetesen örülök a mercedeses kollégák miatt is, akik a nagy lelátón ültek: ők egész évben támogatnak minket, most vissza akartunk adni ebből valamennyit. Akárhogy is, elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Talán még jobb lett volna, ha új szett gumikra váltottunk volna a végén, de nem hinném, hogy sokkal többet el tudtunk volna ma érni. Most már teljes erőnkkel a holnapi versenyre kell koncentrálnunk. Tudjuk, hogy valószínűleg nem fog esni holnap, és azt is, hogy itt elvileg versenyképesebbnek kellene lennünk, mint Silverstone-ban."

Nico Rosberg(17./21.): "Kicsit meglepett, hogy ennyire hátul végeztünk ma az időmérőn, de sajnos nem tudtam eléggé felmelegíteni az első szett intermediate gumikat a Q2-ben, ezért pár másodperccel elmaradtam a tempómtól. Tegnap elég magabiztosan vezettem az esőben és szárazon is, ezért ez egy kissé frusztráló, különösen a váltócseréért kapott büntetés fényében. De még mindig reménykedem abban, hogy szerezhetek pár pontot holnap, mert idén sok minden lehetséges a versenyeken. Nagyon fogom nyomni a gázt a hazai közönségem előtt."

Force India

Nico Hülkenberg(5./4.): "Nagyon izgatott vagyok, mert mindig különleges érzés jó helyre kvalifikálni magunkat, különösen egy hazai versenyen. Ezen az időmérőn kicsit volt mindenből, mentünk slicken, intermediate-en és esőgumin is. Szerintem a legtrükkösebb körülmények a Q3-ban voltak, amikor még a pályáról is lecsúsztam egy felúszás következtében a kivezető körömben, és a fűre kerültem. Szerencsére tudtam folytatni, de nagyon alacsony volt a tapadás a pályán. Amikor ilyen előkelő helyen kezd az ember, akkor természetesen ott is akar végezni a versenyen, remélem, erős futamunk lesz. Valószínűleg nem fog esni, és sok gyors autó lesz mögöttünk, alaposan ki kell gondolnunk a stratégiát, hogy működjön."

Paul di Resta(9.): "Nagyon nehéz időmérő volt, az eső senkinek sem tette könnyűvé az életét, mert nagyon sok helyen felúszott az autó a hátsó egyenesben, volt ott két-három nagy pocsolya. A Q3 vége felé készen álltam az utolsó etapomra, de a forgalom nem jött ki jól számomra, küszködtem azzal, hogy jó kört fussak, amikor igazán számított. Még így is bekerültünk a legjobb tízbe, tehát elégedett vagyok, de az ember mindig egy kicsit előrébb szeretne végezni a rajtrácson. Úgy gondoljuk, hogy holnap nem fog esni, ezért fontos volt, hogy száraz pályán is sokat tudtunk menni a harmadik szabadedzésen ma reggel, így ráérezhettünk az autóra száraz körülmények között is. Kimondottan jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy pontot szerezzünk holnap, készen vagyok arra, hogy harcoljak és előrébb verekedjem magam a versenyben."

Williams

Pastor Maldonado(6.): "Nagy kihívást jelentett ma az időjárás, mivel a tapadási viszonyok az időmérő különböző szakaszain beül is nagyon megváltoztak. Jó volt a balanszunk a Q1-ben és a Q2-ben, de amikor elkezdett esni, sok tapadást vesztettem, ami megnehezítette, hogy az első két sorért küzdhessek. Mindent egybevetve igazán elégedett vagyok azzal, ahová kvalifikáltam magam, holnap az időjárás kedvezőbbnek ígérkezik, aminek jobban kell illenie az autónkhoz."

Bruno Senna(16.): "Jó volt a tempónk a száraz körülmények között, ezért csalódás, hogy a 16. helyen találtuk magunkat. Amikor ilyen az idő, mint ma, akkor mindig lutri az egész, mert kritikus fontosságú, hogy jó helyen legyen az ember a pályán, és én sajnos kissé peches voltam ebből a szempontból. Nehéz lesz felverekedni magam a legjobb tízbe innen, mert az előzés nem olyan könnyű ezen a pályán, de a hosszú etapokon mutatott tempónk jó volt egész évben, ezért van esély szerezni néhány pontot."

McLaren

Jenson Button(7/6.): "Ma nem tudtuk munkára fogni a gumikat - nem sikerült eléggé felmelegítenünk őket. Amikor hidegek, nem lehet érezni a határaikat, és nem lehet keményen fékezni sem, mert blokkolnak tőle a kerekek. Ezzel a problémával már küzdünk néhány verseny óta, muszáj lesz fejlődnünk ezen a téren. Száraz aszfalton viszont gyorsak vagyunk: csak esőben szenvedünk a gumikkal. Meg kell oldanunk a problémát, hiszen mindketten küszködünk miatta - nagyon megnehezítette ezt a napunkat is. Ugyanakkor pozitívum, hogy az autónk száraz pályán gyorsnak tűnik, a jelek szerint előreléptünk a hétvégén bevetett fejlesztéseinkkel. Mindenki büszke lehet az erőfeszítéseire, és nem csak azért, mert beváltak, hanem azért külön is, hogy a tervezettnél hamarabb elkészültek. Ez kemény nap volt, remélem, holnap így is jó versenyünk lesz."

Lewis Hamilton(8/7.): "Egy kicsit muszáj csalódottnak lennünk az időmérő végeredményével; a Q1-ben és a Q2-ben jónak tűntünk, és nem értem, a többiek hogyan gyorsultak fel ennyire, amikor a Q3 végén kicsit szárazabb lett az aszfalt. Holnap azonban kedvezőbb helyzetben leszünk: bár nem rajtolunk túl jó helyről, az autónk szárazon kétségkívül erősebbnek tűnik, s mivel száraz időt jósolnak, szerintem eredményes versenyünk lehet. Vasárnapra az a tervem, hogy hátulról mindenkit levadászok. Hockenheimben nagyszerű a hosszú DRS-zóna a hátsó egyenesben - remélhetőleg Jenson és én sokat fogunk előzni ott!"

Lotus

Kimi Räikkönen(10.): "Ma valamiért nem voltunk gyorsak az esőben, rá kell jönnünk, hogy ennek mi volt az oka. A gumikat egyszerűen nem sikerült rávennem, hogy tapadjanak, hiába vételeztünk egy új szett esőgumit a döntő etap közepén. Száraz pályán viszont az autónk nagyszerűen megy, és a versenyeken egyébként is erősek szoktunk lenni. Reméljük, hogy holnap nem esik majd, aztán meglátjuk, mi lesz."

Romain Grosjean(15/19.): "Úgy tűnt, az eső számomra épp a legrosszabb pillanatban eredt el; mindig éppen akkor zuhogott a legdurvábban, amikor megpróbáltam nekivágni egy gyors körnek. Mindenképpen nagyon nehéz volt megtalálni a tapadást a pályán, és közben elkerülni, hogy mások feltartsanak. Nem értem, miért voltam ennyivel lassabb Kiminél az időmérőn, amikor pedig a hétvége eddigi részében nagyon közel voltam hozzá. Holnap sok dolgom lesz, de keményen fogok igyekezni a mérnökökkel, hogy a miénk legyen a leggyorsabb autó és a legjobb stratégia is, s így legyen lehetőségem pontot szerezni."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo(11.): "Elégedett vagyok a teljesítményemmel. A tizenegyedik hely elég jónak számít, majdnem bekerültünk a Q3-ba. Kicsit persze csalódott vagyok, amiért nem kerültem be a legjobb tíz közé, de a holnapi verseny szempontjából jó ez a rajthely. Remélhetőleg beférkőzhetünk a pontszerzők közé, akkor is, ha a várakozásoknak megfelelően száraz lesz a pálya. Ami a mért köreimet illeti, folyamatosan javulni tudtam - bár az intermediate gumikat használtam, úgy tűnt, hogy jobb volt a tapadás, amikor több víz volt a pályán. A legjobb körömet a leintés előtt futottam, ezt igazából annak köszönhetem, hogy addigra elég tapasztalatot gyűjtöttem arról, melyik kanyarba milyen íven érdemes behajtani. Nagy kihívást állított elénk ez az edzés, de jól szórakoztam."

Jean-Eric Vergne (18./16.): "Csak két tized választott el a 13. helytől a Q1-ben, tehát nagyon szoros volt. Igazából az utolsó kanyarban vesztettem el azt a két tizedet, ezt leszámítva úgy érzem, elég jó kört futottam. Csalódott vagyok, hogy számomra túl későn érkezett meg az eső. Rögtön a lágy gumikon hajtottunk ki a pályára, mert azt hittük, már a Q1-ben is esni fog. Ennek ellenére reménykedem benne, hogy holnap jó versenyt futhatunk, mert száraz pályán is ütőképesebbnek tűnünk, mint két hete. Mivel az eső az összes edzésbe beleszólt, nem tudtunk elégendő kört megtenni slick gumikon - érdekes lesz látni, mire megyünk velük holnap."

Sauber

Sergio Pérez(12./17.): "Olyan kár érte. Igazán ígéretesnek tűnt számunkra, amíg az eső el nem kezdett esni. Miután lágy gumikra váltottunk, a második leggyorsabb voltam a Q1-ben. Aztán későn mentünk ki az interekkel a Q2-ben, és beragadtam a forgalomba. Voltak előttem autók, de nem maradhattam le tőlük, mert mögöttem is voltak."

Kamui Kobajasi(13./12.): "Kár érte, mert biztos vagyok benne, hogy száraz körülmények között könnyen bent lettünk volna a Q3-ban, mivel nagyon jó volt a tempónk. Még azt is megálltuk, hogy használjuk a lágy gumit, a közepes keverékkel futott köröm is elég jó volt ahhoz, hogy bekerüljek a Q2-be. De aztán az eső nem jött jól nekünk. Szárazon az autóm igazán jó, és esőben is már sokkal jobb, mint pénteken, amikor nagyon küszködtem vele. Találtunk valamit, ami rossz volt, elvégeztünk néhány változtatást, de még mindig nincs teljesen rendben."

Caterham

Heikki Kovalainen(19./17.): "A helyzetünket figyelembe véve elmondható, hogy tökéletes volt a köröm. Nem hibáztam, minden kanyart jól vettem be, és tiszta kört futhattam. Elégedett vagyok, hogy ennyit ki tudtam hozni az autóból. Nyilvánvalóan az a célunk, hogy csökkentsük a hátrányunkat az előttünk lévő autókhoz képest, de még mindig nem derítettük ki teljesen, hogyan hozhatnánk ki a legtöbbet a Silverstone-ban bevetett fejlesztési csomagunkból. Sok olyan alkatrész van, amelyek viselkedését még nem sikerült teljesen megértenünk. Ehhez többet kellene száraz pályán köröznünk, így kiderülne, mennyit léphetünk előre a segítségükkel. Továbbra is ezen dolgozunk, és holnap, a várhatóan napos időben talán jobban kihasználhatjuk az előnyeit. A Magyaroroszágon várható nagy meleg egyértelműen jobban kedvez majd az autónknak, mint a Németországban és Silverstone-ban látott hideg, esős idő."

Vitalij Petrov (20./18.): "Elég nehéz volt ez az időmérő, hiszen a harmadik szabadedzés végén esett eső megváltoztatta a pálya állapotát. Nehezen tudtam felmelegíteni az első gumikat, ráadásul forgalomba is keveredtem, ezért nem hajthattam olyan keményen, mint a délelőtti gyakorláson. Ennek ellenére egész hétvégén folyamatosan javultunk, a megfelelő irányba haladtunk, és szerintem holnap is jók lehetünk. Remek versenytempónk van, és az egész szezon során mutatott jó formánk alapján elérhetünk egy erős eredményt."

Marussia

Charles Pic (21./20.): "Egy kemény harmadik szabadedzés után, amelynek a nagy részét ki kellett hagynom a motorcsere miatt, nagyon elégedettnek kell lennem az időmérőmmel. Csak három gyakorló kört mentem az opciós gumival az időmérő előtt, ehhez jött, hogy az időjárásról vegyes jóslatokat hallottunk, nem tudtuk, mikor fog eleredni az eső - egy kicsit felkészületlennek éreztem magam. Nagyon kényelmesen éreztem magam az autóban, szerintem még nem hoztam ki belőle mindent. Biztos, hogy a második etapom utolsó körében - a leggyorsabban - hibáztam egy aprót az egyes szektorban, de szerencsére a második és a harmadik jól sikerült. Izgatott vagyok, hogy mit tudunk elérni a versenyen, hogy még többet ki tudunk-e hozni abból a csomagból, ami annak ellenére jól működik, hogy kevés időt tölthettem el az autóban. Köszönet az autómhoz tartozó személyzetnek: a harmadik szabadedzésen ugyan kevés kört mentem, de ezek fontosak voltak a mai eredmény szempontjából. Ez csak azért vált lehetségessé, mert gyorsan cseréltek motort."

Timo Glock (22.): "Az első pénteki kör óta ez egy nehéz hétvége számomra. Kicsit küszködtem az autóval, mert a hátsó része instabil, ezért most nem tudtam magabiztosan nyomni a gázt. Több különböző dolgot kipróbáltunk tegnap óta, hogy ezen javítsunk, de kicsit kifutottunk az időből a probléma megértése közben. Természetesen még mindig ott van a verseny, akármilyen körülmények is lesznek rajta. Ha nem fog esni, akkor csak annyi dolgunk lesz, hogy nagyon keményen tapossuk a gázt, hogy kihozzuk a maximumot a csomagból, és hazahozzuk az autót. Köszönet az összes rajongónak, akik nagyon támogattak minket a nehéz hétvége ellenére is. Holnap remélem, jobban alakulnak a dolgok."

HRT

Pedro de la Rosa(23.): "Ez lehetett volna egy nagyon jó időmérő is, mert a végén kilenc tizeddel jobb voltam az előző időmnél, de az utolsó két kanyarban volt előttem egy másik autó, és két pozíciót vesztettem emiatt. Tiszteletet érdemlünk emiatt, de most már előre kell tekintenünk. Jó volt a szabadedzésünk reggel, és az időmérő is: az autó jól teljesített, nagyon közel lehettünk volna a Marussiákhoz. De a lényeg holnap jön, arra kell koncentrálnunk, hogy jól rajtoljunk, és harcoljunk a verseny végéig. Száraz versenyre számítunk, de az utóbbi pár nap tanulsága az, hogy bármi előfordulhat."

Narain Karthikeyan(24.): "A tegnapi második szabadedzés esős volt, ma azonban tudtunk menni egy kicsit szárazon is, de csak egy órám volt, hogy alkalmazkodjam a pályához. Ennek ellenére jó munkát végeztünk. Az időmérőn csak három tizedet kaptunk Pedrótól, tehát elégedett vagyok. A harmadik szabadedzés után arra számítottam, hogy nagyobb lesz a különbség, de sokat javultunk az időmérő előtt. Holnap meglátjuk, mi lesz az időjárással, de akármi is lesz, szoros csatára számítok, megpróbálunk versenyezni a vetélytársainkkal."