Vágólapra másolva!
A német sok munkát adott a szerelőinek, miután a második hockenheimi szabadedzés végén a falhoz csapta a Mercedest. Nico Rosberg pedig öt rajhelyes büntetést kap a vasárnapi futamra.

Az időjárás mindkét edzésen megnehezítette a Mercedes dolgát a Német Nagydíj első napján, ennek ellenére a versenyzők elégedettek az elvégzett munkával. Michael Schumacher viszont bosszankodhat a délutáni gyakorláson elkövetett hibája miatt, négy perccel az edzés vége előtt alaposan összetörte a Mercedest. A 12-es kanyar kijáratánál csúszott meg, és már nem tudta elkerülni a becsapódást, a szemközti gumifalban kötött ki. Az autó első és hátsó szárnya is letörött, és a balelső futóműben is kár keletkezett. Schumacher elárulta, egyszerűen nem figyelt a kicsúszás pillanatában.

"Tulajdonképpen nem koncentráltam eléggé" - mondta. "Éppen a rádión beszéltem, és állítgattam valamit az autón, amikor megcsíptem a fehér vonalat. Ennyi történt. Ránézésre úgy tűnik, az autó mind a négy sarka megsérült, ami nem túl szívderítő, de a becsapódás valójában nem volt túl nagy."

Schumacher délelőtt a negyedik helyet szerezte meg, a második, végig vizes pályán futott edzésen viszont csak a 23. lett. Úgy véli, ma az volt a legfontosabb, hogy minél több kört tegyenek meg, hiszen a következő két napban is nagy esélyt látnak az esőre. "Ki kell hoznunk a legtöbbet a körülményekből. Valószínűleg az időmérő is esőben zajlik majd, ezért helyes döntés volt, hogy ma a pályára hajtva próbálgattuk az autót és a beállításokat. Az egyelőre rejtély, hogy vasárnap mire számíthatunk" - magyarázta.

Forrás: Thomas Kienzle/AFP

Rosberg az első edzésen a 7. lett, délután pedig csak Pastor Maldonado előzte meg, 88 ezredes különbséggel. A vasárnapi futamot tekintve azonban máris hátrányba került, az edzések után ugyanis bejelentették, hogy ki kell cserélni a sebességváltóját, így - akárcsak Romain Grosjeant - öt hellyel hátrébb sorolják majd az időmérő után. "Sokat tanultunk ma, különböző körülmények között tesztelhettük az esős, az intermediate és a slick gumikat, így alaposan felkészültünk a hétvégére" - mondta. "A váltómat sajnos elővigyázatosságból ki kellett cserélnünk, mert Silverstone után felfedeztünk egy problémát. Ennek ellenére keményen fogok hajtani, hogy jó eredményt érhessek el."

A csapatfőnök, Ross Brawn is elégedett volt a pénteki edzéseken látottakkal. "Kipróbáltunk néhány újítást az autón, ezeket száraz és vizes pályán is ki tudtuk próbálni. Az autó balansza elég jónak tűnik, de még ki kell vizsgálnunk az adatokat a holnapi edzések előtt. Kár Michael vizes pályán elkövetett hibájáért, de legalább a pályán töltött időnkből nem veszítettünk" - nyilatkozta.