Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone állítólag próbálkozik vele, hogy közvetlenül a csapatokkal kössön keretszerződést, és ők írják a szabályokat is, de a McLaren nem partner ebben.

Bár az elmúlt időszakban elterjedt a hír, hogy Bernie Ecclestone kihagyná a Forma-1 keretszerződésének, a Concorde Agreementnek a legújabb kiadásából a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), és kétoldalú megoldást kötne a csapatokkal, amelyek így a szabályokat is maguk írhatnák, a McLaren főnöke szerint ez hiba volna.

"Lehetne kötni így egy kizárólag üzleti alapú megállapodást, ám mivel az FIA világbajnokságában veszünk részt, zűrzavarhoz vezetne, ha nem lenne részese mindhárom fél" - mondta Martin Whitmarsh az Autosportnak. "Én egy olyan szerződést tartanék jónak, amit az összes csapat, a kereskedelmi jogok tulajdonosa és az FIA is aláír. Remélem, ebbe az irányba fogunk haladni."

Ecclestone állítólag azért hagyná ki az FIA-t, mert nézeteltérése támadt a szervezet elnökével, a korábban a Ferrarit irányító Jean Todttal. Whitmarsh rámutatott, hogy az új Concorde Agreement születése egyébként is eltér a korábbiaktól.

"Régebben az volt ennek a mechanizmusa, hogy mindenki egyszerre vet részt a tárgyalásokban, aztán összejöttünk, és aláírtuk a szerződést. Most viszont némelyik csapat és a kereskedelmi jogok tulajdonosa másképp jártak el. Folyamatosan bővült a kör" - magyarázta. "A legtöbben már aláírtak, és akik még nem, azok is közel járnak hozzá. Szerintem Bernie úgy érzi, hogy a többiekkel és az FIA-vel is hamarosan nyélbe üti az üzletet, amit egy közös szerződésbe kellene foglalnunk."

Whitmarsh arra utalt, hogy Ecclestone a Ferrarinak, a McLarennek és a Red Bullnak a hagyományaikra illetve az elmúlt években elért sikereikre hivatkozva a többieknél előnyösebb feltételeket kínált. Részint éppen ez az oka annak, hogy a Mercedes még nem írta alá a Concorde Agreementet.