Vágólapra másolva!
Egy német üzleti lap úgy tudja, hogy a Bernie Ecclestone-t ért korrupciós vádak miatt a Mercedes fontolóra vette a Forma-1-ből való kivonulást. Gerhard Gribkowskyt szerdán nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték.  

A Handelsblatt című üzleti lap információi szerint a Mercedest birtokló Daimler vezetése aggodalommal figyeli a Bernie Ecclestone körüli vesztegetési botrány fejleményeit, mivel a vállalat hírnevének árthat, ha a bíróság törvénytelenséget állapít meg, és ez esetben könnyen előfordulhat, hogy leállítják a Forma-1-es programjukat. Az újság azt írta, a Daimler etikai kódexében leírva is szerepel, hogy a cég "sem az üzleti partnerei, sem az alkalmazottai esetében nem tolerálhat semmilyen tisztességtelen vagy korrupt gyakorlatot."

A korrupciós ügy több mint egy éve pattant ki, miután felmerült a vád, hogy a Forma-1 nagyura 45 millió eurónyi kenőpénzt adott Gerhard Gribkowskynak azért, hogy a Bayern LB kockázatelemzőjeként a reálisnál alacsonyabbra becsülje a sportág értékét, és a CVC Capital Partners ezt kihasználva kedvező áron vegye meg a bank F1-es részesedését. Ecclestone korábban azt mondta, azért fizetett az őt szerinte zsaroló Gribkowskynak, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe a brit adóhatóságnál egy másik ügyben, amely az egyik vállalatát érintette.

A Mercedes egyik szóvivője a Bildnek azt mondta, a müncheni bíróság ítéletére várnak. Ez szerdán este meg is született, amikor Gribkowskyt nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték. A csapatnak erre a fejleményre még nem volt ideje reagálni.

Ugyanakkor az utóbbi időben nem ez az első alkalom, hogy felröppent a Mercedes kiszállásának híre: állítólag azt is sérelmezik, hogy nem kaptak helyet a Forma-1 jövőjét irányító testületben, ráadásul keveslik az új Concorde Agreementben a bevételekből nekik felajánlott részesedést is. Mivel két másik csapatnak, a McLarennek és a Force Indiának is a Mercedes szállítja a motorokat, a távozásuk más istállókat is érzékenyen érintene. Korábban ugyanakkor hangoztatták, hogy nem tervezik elhagyni a Forma-1-et.