Vágólapra másolva!
A csapat annak ellenére is elégedett a Valenciában látottakkal, hogy Sebastian Vettel műszaki hiba miatt kiesett az első helyről. Christian Horner szerint törvényszerű, hogy a bajnokságban kissé meglépő Alonsónak is legyen valamikor egy rossz versenye.

A címvédő Sebastian Vettelnek volt a legnagyobb esélye rá, hogy a mezőnyből elsőként megszerezze második győzelmét 2012-ben, azonban hiába haladt magabiztosan az élen a táv több mint felén át, elromlott az autója, és végül a Fernando Alonso nyerte meg az Európa Nagydíjat. A Ferrari versenyzője így 20 pontos előnyre tett szert a tabellán.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem bánkódik különösebben, mert érzése szerint megmutatták, hogy a jelentősen átalakított - többek között új első szárnnyal, padlólemezzel, oldaldobozzal, motorburkolattal ellátott - RB8-ban komoly potenciál rejlik. "Természetesen elkeserítő a kiesés az élről ekkora előny után" - mondta a futam után. "Azonban vigaszt jelent, hogy Seb külön ligában vezetett, és mindent ellenőrzés alatt tartott."

"Láttuk, hogy pályáról pályára változtak az erőviszonyok, de az előző három versenyen megszereztük a pole pozíciót, ami bíztató. Legutóbb kiemelkedő formában voltunk, az autónkon csekély volt a gumikopás, és ebben a tekintetben hasonlóan álltunk, mint a közvetlen ellenfeleink. Ez is pozitívum."

Forrás: Red Bull

"Egészében nézve kedvező volt a valenciai hétvége, annak ellenére, hogy nem szereztünk annyi pontot, mint amennyit megérdemeltünk volna" - hangsúlyozta. "Abban a tudatban hagyjuk el a pályát, hogy gyors autónk van. Ezt Mark (Webber) is megmutatta, aki a 19. rajthelyről feljött a 4. helyre."

Webbert a szombati napon több műszaki hiba sújtotta, az időmérőn a Q1-ben a DRS-e romlott el, ezért nem is tudott továbbjutni a Q2-be. Mint kifejtette, örül, hogy ennek dacára tizenkét értékes pontot gyűjtött. "Nem hittem volna, hogy negyedikként érhetek célba, mert itt nem könnyű az előzés" - nyilatkozta. "Sok pontot szereztem, amivel szépen zárult a hétvége."

Ennek köszönhetően az ausztrál feljött a 2. helyre a tabellán Alonso mögé, míg Vettel lemaradása 26 pontra hízott nyolc futamot követően. A Red Bull csapatfőnöke ugyanakkor nem gondolja, hogy Alonso, aki a mezőnyből egyedüliként idén minden nagydíjon pontszerző lett, nyugodtan hátradőlhetne."Fernando nagyszerű munkát végzett, eddig minden versenyen pontot gyűjtött, de a statisztikai szükségszerűség azt sugallja, hogy a húsz közül valamelyik hétvége neki is rossz alakul majd" - közölte Horner.

A Renault még vizsgálja, hogy mi okozta a műszaki hibát Vettel autójában. Vélhetően a generátor romlott el, amihez hozzájárulhatott a Safety Car mögötti lassabb tempó.