Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint a Safety Cart csak azért küldték a pályára Valenciában, hogy izgalmasabbá tegyék a Sebastian Vettel fölénye miatt ellaposodóban lévő versenyt.

A Red Bullnál úgy érzik, a versenyigazgató az Európa Nagydíjon csak azért küldte be a Safety Cart, hogy megfossza Sebastian Vettelt az előnyétől, mert a Heikki Kovalainen és Jean-Eric Vergne ütközése miatt a pályán szétszóródó alkatrészek ezt önmagukban nem indokolták volna. Vettel addigra több mint húsz másodperccel vezetett a 2. helyezett Romain Grosjean előtt, és Helmut Marko szerin félő volt, hogy a küzdelem ellaposodik.

"Vettel túlságosan meglógott, ezért a gyorsan összehúzták a mezőnyt" - nyilatkozta a Red Bull tanácsadója a német RTL-nek. "Pont úgy, ahogy az amerikai versenyeken szokás." A címvédő ugyancsak megjegyezte, hogy "addig gond nélkül húztunk el a többiektől, ezt mindenki láthatta."

Vettel azért volt különösen mérges a Safety Car miatt, mert bár az újraindítás során megtartotta a vezetést, az autójában szinte rögtön azután elromlott a generátor, s a motorszállító Renault-nál elképzelhetőnek tartották, hogy a hibát éppen a versenytempónál lassabb körözés idézte elő. Ráadásul a győzelemre szintén esélyes Romain Grosjean röviddel később hasonló okokból esett ki a 2. helyről.