Vágólapra másolva!
Kobajasi öt, Vergne tíz rajthelyes büntetést kapott a következő versenyre, Maldonado idejéhez pedig hozzáadtak 20 másodpercet az Európa Nagydíjon történt ütközések miatt. Hamilton, Räikkönen és Schumacher megúszta a vizsgálatot.

Rendkívül sok teendője volt a sportfelügyelőknek - Garry Connelly-nek, Paolo Longoniak, Manuel Vidalnak és segítőjüknek, az egykor a Forma-1-ben versenyző Mika Salónak - az Európa Nagydíj futamán, mivel rengeteg vitatott esetet kellett kivizsgálniuk.

Három ütközés esetében már meghozták a döntést: Bruno Sennára a verseny alatt kiróttak egy bokszutcán áthajtásos büntetést, Kamui Kobajasit és Jean-Eric Vergne-t pedig öt, illetve tíz rajthelyes büntetéssel sújtották a két hét múlva következő Brit Nagydíjra, azaz ők ennyivel hátrébbról indulnak majd az időmérőn megszerzett eredményükhöz képest.

Senna vétke az volt, hogy a valenciai futam 21. körében ráhúzott Kobajasi autójára. Bár ő járt rosszabbul az ebből eredő megpördülés miatt, ez nem mentette meg őt a szankciótól. Mint látható, később Kobajasi sem úszta meg a büntetést - ő a 35. körben Felipe Massa autójába hajtott bele a 8-as kanyar féktávján, amitől a Ferrari defektet kapott, a Sauber pedig annyira megrongálódott, hogy Kobajasinak végleg ki kellett állnia.

Vergne azért kapott büntetést, mert a 29. körben előzés közben rákormányzott Heikki Kovalainen autójára. Érdekes módon ebben az esetben is a vétkes járt pórul, mert Vergne-nek fel kellett adnia a viadalt, a sportfelügyelők ráadásul őt tették felelőssé a koccanásért, amelyben mindkét autó defektet kapott, és a törmelékek miatt a Safety Cart is be kellett küldeni. Vergne úgy vélte, egyszerű versenybaleset történt. Tévedett, sőt, még 25 ezer eurós bírságot is kapott. Twitteren utólag elnézést kért Kovalainentől az ütközését, melyet a finn korábban újonc hibának minősített.

A sportfelügyelők Narain Karthikeyannak is kiosztottak egy áthajtásos büntetést bokszutcai gyorshajtás címén, Lewis Hamiltont és Kimi Räikkönent pedig azért vizsgálták, mert felmerült a gyanú, hogy nem lassítottak le a sárga zászlóknál. Végül úgy döntöttek, nincs szükség további lépésekre, csakúgy, mint Vitalij Petrov és Daniel Ricciardo ütközése ügyében. Michael Schumacher harmadik helye szintén veszélyben lehet, mivel a BBC úgy tudja, a német egy alkalommal sárga zászlós szakaszon használta a DRS-t. A Red Bullnál Mark Webberre hivatkozva egyértelműnek tartják, hogy Schumacher szabálytalankodott. Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke azonban kijelentette, biztosak benne, hogy Schumacher 30 méterrel a sárga zászlós szakasz kezdete előtt becsukta a hátsó szárnyát, ráadásul kifejezetten szóltak is neki a rádión, hogy figyeljen erre.

A sportfelügyelők sem ítélték úgy, hogy Schumacher szabálytalankodott. Pastor Maldonado végeredményéhez ugyanakkor hozzáadtak 20 másodpercet, megfosztva őt a 10. helyétől, amiért kilökte Hamiltont az utolsó előtti körben.