Vágólapra másolva!
Nagy segítség lenne a kis csapatoknak, ha a költséges fejlesztés és gyártás helyett vásárolhatnának kasztnit a nagyoktól. Ecclestone már jövőre bevezetné az új rendszert.

A Forma-1 nagyura, Bernie Ecclestone támogatja azt az ötletet, hogy a kiscsapatok vásárolhassanak maguknak kasztnit a gazdagabb nagyoktól. Ez szerinte több szempontból is előnyére válna a sportnak. Egyrészt anyagilag jobban járnának a kicsik - hiszen az önálló tervezésnél és gyártásnál olcsóbban juthatnának autókhoz -, másrészt az egész mezőny versenyképesebbé válna, így talán nem fordulna elő olyan, ma még mindennapos eset, hogy egy sereghajtó több kört kapjon a leintéskor a győztestől.

Ecclestone viszont nem hiszi, hogy az a korábban sokszor felmerült ötlet, hogy az élcsapatok három autót indítsanak, megvalósítható lenne. "Nem hiszem, hogy ez meg fog történni. De azt szívesen látnám, ha néhány kisebb csapat csak egy autóval indulna, azt viszont egy topcsapattól vásárolnák. Az autó az lenne, amellyel azok egy évvel korábban mentek, és talán egy újonc vezethetné" - nyilatkozta Ecclestone a Gazzetta Dello Sportnak.

A Forma-1 nagyura szerint ez az elképzelés akár már 2013-tól megvalósítható lenne. "Nekem tetszene. Néhány csapatnak biztosan jobb eredményei lennének a jelenlgihez képest, és kevesebbet is költenének" - tette hozzá.

A csapatok már régóta tárgyalnak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel a költségcsökkentő intézkedésekről, a következő ülés ebben a témában a valenciai paddockban lesz az Európa Nagydíj előtt. Ecclestone szerint a nagy büdzsék nem javítanak a show színvonalán, ezért a költségplafon bevezetése jó irány lenne. "(Fernando) Alonso és (Sebastian) Vettel GP2-es autókban is ugyanolyan show-t csinálna, csak lényegesen kisebb költségek mellett, mint most" - nyilatkozta.