Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy pár éven belül az idei nyári olimpiára épített stadionban és Thaiföldön is lesz Forma-1-es futam. Az utóbbi éjszakai lenne, mesterséges megvilágítással.

Minden bizonnyal a szezon egyik fénypontja lehetne, ha összejönne a londoni futam az új Olimpiai Stadionban. A The Telegraph szerint a stadion olimpia utáni hasznosításáról döntő London Legacy Development Corporationhoz (LLDC) már befutott egy ajánlat arról, hogy F1-es futamot rendeznének. 80 ezer fős befogadóképességével a London észak-keleti részén 2011-ben felépült stadion a harmadik legnagyobb az Egyesült Királyságban (és a fővárosban) a Wembley és a rögbi meccseknek helyt adó Twickenham stadion után.

A hírek szerint az Intelligent Transport Solutions nevű cég lenne a futam rendezője, már Bernie Ecclestone-t is megkeresték az ötletükkel. "Ez az a cég, amely történetesen a stadion hasznosítására, nem a tulajdonlására pályázott. Egy olyan tervvel álltak elő, hogy Forma-1-es versenyt lehetne rendezni a stadionban és körülötte. Csak azt akarták tudni, hogy érdekelne-e engem" - nyilatkozta Ecclestone a The Telegraph-nak.

A forma-1-es futam csak egy a stadion négy lehetséges hasznosítási lehetősége közül, amelyekre ajánlatok futottak be az LLDC-hez. Ezen kívül lehetne még a West Ham vagy a Leyton Orient futballcsapat otthona, de a Kelet-Londoni Egyetem is használná a létesítményt a játékok után.

Forrás: AFP/Anthony Charlton

London mellett Thaiföld is be szeretne kerülni a Forma-1-es versenynaptárba, az ázsiai ország 2014-től rendezne futamot. Szingapúrhoz hasonlóan éjszakai versenyt rendeznének.

Első lépésként Bangkok nemrég sikeresen pályázott a 2012-es Bajnokok Tornája (Race of Champions) megrendezésére, az év végi gálát az 50 ezer fős befogadóképességű Rajamangala Stadionban fogják tartani. A ROC 25 éves története során ez mindössze a második eset lesz, hogy Európán kívül rendezik meg (2009-ben Kínában rendezték).

A ROC után Thaiföld azt szeretné, ha egy Forma-1-es futamnak is otthont adhatna. "A megbeszélésink Bernie Ecclestone-nal simán mentek. Arra számítunk, hogy megkapjuk a jogot arra, hogy 2014-től kezdődően futamot rendezhessünk" - nyilatkozta Kanokphand Chulakasem, a thaiföldi sporthatóság vezetője. "A verseny talán éjszaka lesz, hogy alkalmazkodjon az európai tv-nézőkhöz, és, hogy több bevételünk legyen a szponzoroktól" - tette hozzá Chulakasem később az Asiacorrespondent.com-nak.

Feltételezések szerint a Thaiföldi Nagydíjat vagy Bangkok utcáin, vagy a felújított Bira versenypályán (165 kilométerre Bankoktól), vagy egy teljesen új létesítményben rendeznék meg.