Vágólapra másolva!
Az ügyvezető Simon Roberts szerint a csapatok még mindig csak próbálkoznak azzal, hogy tökéletesen megértsék a gumik viselkedését, de úgy véli, a nagyobb istállóknak ez hamarosan sikerülhet.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery a Kanadai Nagydíj után úgy gondolta, az élcsapatok végre megértették az idei gumik viselkedését, és a szezon hátralévő részében már nem lehet sok meglepetésre számítani. Az istállók viszont egyelőre nem biztosak ebben: Christian Horner nemrég azt mondta, az abroncsok akár az összes futamon főszerepet játszhatnak, és előfordulhat, hogy még az idény végén sem tudják majd kiszámítani a viselkedésüket. A McLaren ügyvezetője, Simon Roberts sem osztja Hembery véleményét.

"Láttam, mit nyilatkozott, és azt gondoltam: 'talán ő már tud valamit'" - mondta egy telefonos sajtókonferencián. "Nincs kétségem afelől, hogy még az összes csapat a tanulás fázisában van. Nem tudom, valakinek sikerült-e már megoldani a rejtélyt."

Abban azonban egyetért Hembery-vel, hogy a nagy csapatok jutnak majd előnyhöz. "Ahogy telnek a versenyek, és egyre több adat áll a rendelkezésünkre, a nagyobb istállók léphetnek majd előre, hiszen ők több időt tudnak fordítani az adatok kielemzésére" - magyarázta. "De én is úgy gondolom, hogy Kanadában rengeteget tanultunk, amivel előnyhöz juthatunk. Azt viszont nem mondanám, hogy már meg is oldottuk a feladatot. Talán ha Valenciában kettős győzelmet aratnánk..."

Forrás: McLaren

Roberts biztos benne, hogy Valenciában már nem csak Lewis Hamilton, hanem Jenson Button is az élmezőnyben harcolhat majd. Szerinte a csapatnak sikerült megértenie, Button miért nyújtott gyengébb teljesítményt az elmúlt futamokon - különösen Kanadában, ahol a 16. helyen ért célba.

"Alapvetően semmi gond nem volt Jenson autójával, és igazából a beállítások terén sem vétettünk súlyos hibát. Ezeknél az autóknál azonban már a legkisebb módosítások is ekkora különbséget okozhatnak. Megtaláltuk a hiba okát, ezért optimistán utazunk Valenciába" - nyilatkozta. "Azt hiszem, az időmérőn és a versenyen kisebb módosításokat végzünk majd Jenson autójának beállításain."

Roberts szerint Hamilton montreali győzelme bizonyította, hogy a McLaren sikeresen megoldotta a bokszkiállásokkal és a stratégiával kapcsolatos problémáit is, m elyek miatt a szezon elején sok pontot veszítettek. "Elégedettek voltunk a kanadai versennyel, remélhetőleg magunk mögött hagyhatjuk a hibákat. A jövőben nem tervezünk újabb változtatásokat, most elég stabil a csapat helyzete" - jelentette ki.