Vágólapra másolva!
Legalábbis ezt állítja Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke, aki szerint idén felértékelődnek a kevésbé jó eredmények is.

Korábban sohasem fordult elő a Forma-1-ben az, ami idén, nevezetesen az, hogy az első hét nagydíjon hét különböző versenyző diadalmaskodjon. S a csapatok teljesítménye alapján nem kizárt, hogy tovább gyarapodik a győztesek száma, és amennyiben változatlanul ennyire kiegyenlített marad a mezőny, valószínűleg kevés futamgyőzelem is elég lesz a bajnoki cím megszerzéséhez.

A McLarent irányító Martin Whitmarsh úgy véli, akár két siker is vb-győzelmet érhet. "Teljes mértékben elképzelhető, hogy idén olyan versenyző szerzi meg a bajnoki címet, aki csupán két-három nagydíjat nyer" - idézi őt az ESPN-F1.com. "Míg a korábbi években a kiemelkedő eredményeken volt a hangsúly, ezúttal úgy tűnik, hogy a kevesebb pontot érő helyezések dönthetik el a bajnoki küzdelem sorsát."

Olyan még nem volt, hogy győzelem nélkül legyen valaki Forma-1-es világbajnok, az viszont többször megtörtént, hogy az összetett pontversenyben az élen végző pilóta csak egy vagy két nagydíjon szelte át elsőként a célvonalat. Igaz, az esetek zöme az 1950-es és 1960-as évekre datálódik, amikor feleannyi versenyt (vagy még annyit sem) rendeztek, mint manapság. Az egyetlen kivétel Keke Rosbergé, aki 1982-ben egyetlen győzelemmel lett világbajnok.

Jelenleg minimális előnnyel Lewis Hamilton vezeti a tabellát, és a McLaren mindent megtesz annak érdekében, hogy a brit az élen maradhasson. "Köztünk, a Ferrari, a Mercedes-AMG és a Red Bull között csekély a különbség, ezért műveleti és műszaki téren egyaránt keményen dolgozunk, hogy az élen maradjunk" - magyarázta Whitmarsh.

Forrás: McLaren

"Szokás szerint igyekszünk minden versenyen egy tizedmásodpercet gyorsulni, továbbá próbáljuk a lehető leggyakrabban túlteljesíteni ezt a célt. Bár ez az érték jelentéktelennek hangzik, a bajnokságban a győzelem és vereség közötti különbséget jelentheti."

A McLaren hétvégi előzetesében Hamilton is megjegyezte, hogy "szerintem sokkal inkább a kiegyensúlyozott teljesítmény, semmint a néhány kiugróan jó eredmény lesz a végső győzelem kulcsa, ezért Valenciában ismét ezt kell majd szem előtt tartanunk."

A csapat másik pilótája, Jenson Button azonban csak nyolcadik a tabellán, alig feleannyi ponttal, mint Hamilton. Button kínlódott az előző versenyeken, és egyelőre nem igazán tudja, mitévő legyen.