Vágólapra másolva!
Kipróbálta az először jövőre megrendezésre kerülő Amerikai Nagydíj vonalvezetését. Az utcai pálya szerinte izgalmas kihívás lesz.

Sebastian Vettel kapott egy kis ízelítőt a Forma-1 vérkeringéséhez 2013-ban csatlakozó Amerikai Nagydíj hangulatából, amikor a kanadai futam utáni hétfőn végigszáguldott a New Jerseyben kialakításra kerülő utcai pálya vonalvezetésén.

Vettel egy Infiniti G Coupé volánjánál deríthette fel a környéket, és el volt ragadtatva a gondolattól, hogy jövőre ott versenyezhet. "Fantasztikusnak tűnik, nagyon gyorsnak" - mondta a pályáról. "Tempós, lendületes kanyarok vannak benne, hol lejt, hol emelkedik, és sok a hirtelen irányváltás, amit egy gyors autóval nehéz lesz jól csinálni."

A versenynaptárban jelenleg három klasszikus utcai pálya van, és jövőre New Jerseyvel együtt is ennyi lesz, mert Valenciában várhatóan csak kétévenként, Barcelonával felváltva rendeznek majd versenyt. Az utcai pályákról Vettel megjegyezte, hogy "elég durvák. Tele vannak huppanóval, ettől elég nehezek. A tapadás általában meglehetősen gyenge. Mindez másfajta kihívást jelent számunkra. Nem mondhatjuk, hogy jobbak vagy rosszabbak: egyszerűen csak mások. A versenynaptár kellemesen változatos lesz az utcai és épített pályák egyvelegétől."

Vettel élvezte, hogy a kedvéért lezárták a pálya helyszínéül szolgáló útszakaszt. "Az emberek itt többnyire nagyon fegyelmezetten vezetnek, nem szoktak gyorsan hajtani, úgyhogy most jó volt szórakozni egy kicsit a közutakon" - mondta. "Már alig várom, hogy jövőre visszajöjjek, és egy Forma-1-es autóval is kipróbáljam."

Az USA-ba 2007 után idén tér vissza a Forma-1 a texasi Austinban, így a New Jersey-i futam, amit hivatalosan Amerikai Nagydíjnak fognak nevezni, már a második lesz az államokban. A pályát egy 5,2 kilométer hosszú szakaszon alakítják ki West New York és Weehawken városrészekben, a versenytáv 59 körből áll majd. Néhány hónappal ezelőtt felmerült, hogy a verseny egy évet csúszik, ám ezt azóta cáfolták. A szervezők 2013-tól kezdődően tízéves szerződést kötöttek Bernie Ecclestone-nal.