Vágólapra másolva!
Hamiltonnak nem vált volna be az egykiállásos stratégia, ezért amint megsejtette, hogy Alonso és Vettel kevesebb kerékcserét tervez, megpróbált meglépni tőlük. Button viszont nem érti, miért reménytelenül lassú.

Lewis Hamilton Kanadában megszerezte idei első győzelmét. A McLaren versenyzője a bokszkiállások első fordulója után állt az élre, amikor Sebastian Vettel elé tért vissza a bokszból, majd lendületből lehagyta az őt átmenetileg megelőző Fernando Alonsót is. Később világossá vált, hogy a Ferrari és a Red Bull egyetlen kerékcserét tervezett, míg Hamilton még egyszer kiment friss gumikért.

Bár kiállása után több mint tíz másodpercre leszakadt Alonsótól és Vetteltől, hamarosan mindkettejüket utolérte, és különösebb nehézség nélkül vissza is előzte. Hamilton boldogan nyilatkozott a győzelem után, elégedett volt a vasárnapjával.

"Nagyon meglepődtem, hogy tudtam vigyázni a gumijaimra, aztán keményen nyomni a gázt, amikor kellett. Váratlanul ért, hogy az első etapban sikerült felzárkóznom Sebastianra, nem hittem volna, hogy ennyire elkopnak a gumik az autóján. Kellemes volt látni, hogy utolértem őt, hogy bement a bokszba, és én még mindig keményen tudtam hajtani. Ez ritkaság" - mondta. "De tudtam, hogy Fernandót kell legyőzni, már akkor is, amikor még mögöttem haladt, mert általában kiváló tempót diktált a hosszú etapokon."

"Amikor láttam, hogy lemaradnak tőlem, feltételeztem, hogy egy kiálláson vannak. Azt nem hittem, hogy nekem sikerült volna teljesítenem a versenyt ugyanennyivel, ezért tovább nyomtam a gázt, és növeltem a különbséget."

Forrás: McLaren

"Száz százalékosan uraltam a versenyt, tudtam, hogy mi történik. Ebből a szempontból ez egyike volt a legjobb versenyeimnek. Mondtam a mérnökömnek, Andy (Latham-nek), hogy folyamatosan tájékoztasson, és ő fantasztikusan csinálta. Mindig tudtam, hogy hol vesztek vagy nyerek időt, ez sokat segített."

Alonso és Vettel visszaelőzését Hamilton nem tartotta kemény diónak, pláne a DRS segítségével. "Fernando és Sebastian túlkormányzottsággal küszködött. Én sokkal jobban gyorsítottam ki a kanyarokból a friss gumikon, így szinte két másodperccel jobb tempót diktáltam náluk" - jelentette ki.

Forrás: AFP

Jenson Button viszont gyötrelmes futamon van túl, csupán 16. lett. Háromszor járt a bokszban, mivel nem boldogult az abroncsokkal, és a problémák miatt "elveszettnek" és "zavarodottnak" érzi magát.

"Jelenleg nincs elképzelésem sem, hogy mit csináljak. Akármilyen ötlettel állunk elő, nem tűnik úgy, hogy bármennyit is javulnánk tőle" - mondta. "Imádok F1-es autót vezetni, ezért magabiztosan ülök bele, de utána két kört követően eltűnik a tapadás."

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke ugyanakkor a védelmébe vette Buttont. "Pénteken sok időt vesztett önhibáján kívül, emiatt az időmérőn sem szerepelt jól. Ma további gondokkal küzdött, mivel a felfüggesztésének a beállításai eltértek Lewisétól, és ettől erőteljesen koptak a hátsó gumijai" - közölte.

Hamilton egyébként a győzelmével átvette a vezetést az összetett pontversenyben.