Vágólapra másolva!
Reakciók a Kanadai Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

McLaren

Lewis Hamilton (P1: 1., P2: 1.): "Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy kezdődött a hétvége: örülök, hogy az eső egyik edzésen sem eredt el, és egy csomó jó beállítási változtatást kipróbáltunk. Ezen a pályán nagyszerű vezetni - száz százalékos elszántságra van szükség rajta, ezért sok múlik a versenyzőkön. Felnagyítja köztük a különbségeket. Ma, habár az opciós (szuperlágy) gumik egy kicsit gyorsabbak voltak, inkább az elsődlegeseket (a lágyakat) részesítettük előnyben. Jensonnak balszerencsés napja volt, mert gondjai támadtak az autója farával. Örültem neki, hogy az edzés végén ennek ellenére ki tudott menni a pályára megtenni néhány kört. Ez olyan hely, ahol gyakorolni kell, mert nagyon közel kerülünk a falakhoz, ezért fokról fokra kell gyorsulni. Ez tehát biztató nap volt, de a hétvégén biztosan szoros küzdelem várható - nemcsak az időmérőn, hanem a versenyen is."

Jenson Button(P1: 10., P2: 9.): "Hát, ma kétségkívül voltak gondjaink. A délelőtti edzésen olajszivárgást fedeztünk fel az autómon, ezért a szerelőknek ki kellett venniük, majd vissza kellett tenniük a sebességváltót. Utána azonban egy újabb hibát találtunk, ezért megint ki kellett venniük és vissza kellett tenniük! Nagyszerű munkát végeztek, de így sem tudtunk magas üzemanyagszinttel körözni vagy a beállításokkal kapcsolatos feladatokkal foglalkozni, mert muszáj volt azért kimennünk a pályára, hogy lezavarhassunk néhány kört. Ezért az autóm a beállításokkal nem igazán tűnt jónak. Ettől függetlenül szeretnék nagy köszönetet mondani a szerelőimnek, akik teljes erőbedobással dolgoztak, hogy mindennel elkészüljenek - fantasztikusan dolgoztak. Mindenesetre nem aggódom: az autóm jól működött, és Lewis egész nap gyors volt, úgyhogy holnapra rengeteg információnk van. Szeretek vezetni ezen a pályán, csak remélem, holnap több szerencsém lesz."

Ferrari

Fernando Alonso (P1: 4., P2: 2.): "Elégedett vagyok a pénteki edzések alakulásával. Délelőtt elsősorban az volt a célunk, hogy kipróbáljunk néhány új fejlesztést, délután pedig a két gumikeveréket hasonlítottuk össze. Az egykörös tempónkon próbáltunk javítani, és megvizsgáltuk, hogyan viselkedik az autó magas üzemanyagszinttel. Az első visszajelzések biztatóak, de még túl korai lenne következtetéseket levonni - a pénteki eredményt a helyén kell kezelni. Most ki kell elemeznünk az adatokat, és minél jobban fel kell készülnünk a hétvége hátralévő részére. A Gilles Villeneuve után elnevezett pálya nagyon hasonlít egy utcai pályához, hiszen a falak nagyon közel vannak. Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő referenciapontokat, különösen a fékezésnél. Az is fontos, hogy rájöjjünk, mennyire kell megközelítenünk a falakat egy gyors kör érdekében, valamint akkor, ha hosszú távon egyenletes köröket akarunk futni."

Felipe Massa (P1: 3., P2: 12.): "Nagyon jó pénteki napunk volt. Sok kört futottunk, és el tudtuk végezni a tervezett tesztprogramunkat. Szerencsére az eső - és milyen eső! - csak a második edzés vége után érkezett meg, ezért rendesen be tudtuk fejezni a munkát. Azt hiszem, elégedett lehetünk, hiszen beváltak a fejlesztéseink, bár még nehéz megmondani, mennyivel tették gyorsabbá az autót. Mindenesetre úgy tervezzük, hogy továbbra is az autó fejlesztett verzióját használjuk. Úgy tűnik, jó az autó balansza, és kiegyensúlyozott teljesítményre képes. A pálya természetesen még nem tapadt túl jól, hiszen ez volt a versenyhétvége első napja. Összességében ez volt a 2012-es idény legjobb pénteki napja - reméljük, hogy szombaton és vasárnap is megtartjuk a jó formánkat."

Red Bull

Sebastian Vettel (P1: 2., P2: 4.): "Délelőtt kipróbáltuk a szuperlágy gumikat, mert arra számítottunk, hogy délután esni fog. Végül nem így történt, ezt azonban előre nem tudhattuk. Szerintem ma jó napunk volt; tűrhető köröket futottunk, és annak ellenére, hogy a szokásostól eltérően taktikáztunk a gumikkal, elégedettek lehetünk. Kíváncsian várjuk, holnap mire leszünk képesek. Ez nagyszerű pálya, sok a kigyorsítás és a fékezés, a sikán és a gyors irányváltás, de mindez jó móka - hozzátartozik a kihíváshoz, hogy sok a bukkanó, durvák a körülmények. Így is szórakoztató vezetni rajta."

Mark Webber (P1: 5., P2: 12.): "Ez elég jó nap volt. Azt hittük, változékonyabb lesz az időjárás, de tévedtünk. Az első edzésen bevetettük a szuperlágy gumikat, mert úgy gondoltuk, ez lesz a helyes, végül azonban délután sem esett igazán. A programunk emiatt egy kis csorbát szenvedett, ám így is elvégeztük, amit kellett. Elégedettek vagyunk az eredményekkel, és bízom a ma elvégzett munkánkban, úgyhogy várom a holnapot. Sok a gyors autó, de ilyet már máskor is láttunk péntekenként - jó lesz ez a hétvége."

Force India

Paul di Resta (P1: 11., P2: 5.): "Az időjárás ma aggodalomra adott okot, az eső folyamatos fenyegetést jelentett. Ezért nagyon sűrű volt a délelőttünk, valószínűleg több kört tettünk meg az első edzésen, mint amennyit általában szoktunk. Az alapvető irányvonal jó volt az autóval, utána minden egyes etapon igyekeztünk tovább fejlődni. A nap végére nagyon elégedett lettem az autó balanszával. Holnapra természetesen valószínűleg növekedni fog a levegő hőmérséklete, meglátjuk, hogy ez miképp hat ránk. Viszont a mai teljesítményre alapozva úgy gondolom, hogy megcélozhatjuk a Q3-at, ha minden összejön."

Nico Hülkenberg (P1: 6., P2: 8.): "Mindkét tréninget élveztem, kellemes szájízzel fejeztem be a napot. Az autó balansza olyan, amilyennek lennie kell, és a jelek szerint az ebédszünetben végrehajtott módosítások jó irányba vezettek minket. Még sok házifeladatunk maradt estére, van mód a javulásra, de a hétvége kezdete jól sikerült."

Sauber

Kamui Kobajasi (P1: 7., P2: 6.): "Boldog vagyok, mert simán alakult a mai nap. Jó, hogy az időjárás stabil maradt, és az eső csak a második szabadedzés vége után kezdett el esni. Szerintem megfelelően állítottuk be az autót, de nehéz megállapítani, hogy holnap ez mire lesz elég, mivel melegebb időjárásra számítunk. Nekem úgy tűnt, hogy a lágy és a szuperlágy gumikeverék egyaránt rendben volt. A kettő között nagyon kis különbség volt."

Sergio Pérez (P1: 8., P2: 11.): "Az autó balansza kiváló magas üzemanyagszintén, de időmérős feltételek mellett még fejlődnünk kell, mert úgy még nem tökéletes minden. Azonban úgy érzem, hogy ütőképesek lehetünk itt, és alig várom az első kvalifikációmat ezen a pályán. Nem okozott problémát felvenni a ritmust, hiszen a tavalyi első szabadedzésről és a szimulátorból már ismertem."

Mercedes

Michael Schumacher (P1: 9., P2: 7.): "Nagyjából a szokásos a szokásos pénteki munkát végeztük el, bár már délelőtt kipróbáltuk a lágyabb gumikat, hogy akkor is teljesítsük a programunkat, ha később esne az eső. Délután inkább a beállításokkal és a balansszal foglalkoztunk. Jónak éreztem az autót, de még korai bármilyen előrejelzést tenni a hétvégére. Este alaposan átfürkésszük az adatokat, onnan lépünk tovább. Igazán élvezem ezt a pályát, kellemes újra vezetni rajta."

Nico Rosberg (P1: 3., P2: 10.): "Jó napot zártunk, noha elég hűvös volt a pálya, ami valószínűleg másképp lesz majd a hétvége további részében. Ez kissé megnehezítette a gumik felmelegítését, de sikerült hasznos adatokat gyűjtenünk a hosszú etapokon, sok információt tudunk tanulmányozni. Ez a pálya pompás, nagyon élvezem, hogy itt lehetek Montrealban."

Williams

Pastor Maldonado (P1: 13., P2: 13.): "Mindent elvégeztünk, amit az edzésekre terveztünk, szóval termékeny napot zártunk. Jó helyzetben várjuk a hétvége további részét. Még van tennivalónk a beállításokkal, hogy megfelelő legyen a balansz, de összességében jónak éreztem autót. Következetesen viselkedett, elsősorban a hosszú etapokon. Hoztunk néhány frissítést erre a versenyre, melyek jól teljesítettek, ami bíztató."

Bruno Senna (P1: 21., P2: 17.): "Nehéz napunk volt. Délelőtt gondom akadt a DRS-sel, és mivel csak korlátozott mértékű tapasztalatom van a pályáról, a mai nap arról szólt, hogy meglássam, mennyire tudom hajtani az autót. Nyilvánvalóan túl keményen nyomtam a gázt a második edzés végén, nekicsapódtam a falnak, ami elkeserítő. Ugyanakkor javítottunk a felszerelésen, és holnap kimehetek a pályára, hogy finomítsak a beállításokon annak érdekében, hogy szép eredményt érjek el vasárnap."

Lotus

Romain Grosjean (P1: 14., P2: 14.): "Először vezettem a Circuit Gilles Villeneuve-ön, és tényleg élveztem. Nem könnyű pálya. Az időjárás nem olyan volt, mint amilyennek várjuk a hétvége további részében, ezért kár, hogy nem tudtunk melegebb körülmények között gyakorolni. Sokat foglalkoztunk azzal, hogy megismerjük az autó viselkedését, kipróbáltunk különböző dolgokat a beállításokkal. Nagy mennyiségű adatot szereztünk, de nyilvánvalóan holnap is keményen kell majd dolgoznunk, amikor magasabb lesz a hőmérséklet. Az autót jónak éreztem. Megtettünk pár kört a szuperlágy abroncsokon is, szóval összességében hasznos nap volt."

Kimi Räikkönen (P1: 15., P2: 15.): "Rendben alakult a mai nap. Délután esőre számítottunk, ezért már délelőtt használatba vettük a szuperlágy gumikat, hogy biztosan legyen rajta néhány hosszabb etapunk. Mindent elvégeztünk, amit kellett, az eső csak később érkezett meg. Nem vagyok száz százalékig elégedett a beállításokkal, úgy gondolom, valahol még áttörést kell elérnünk. Nem komoly a baj, de tudom, hogy gyorsabbak is lehetünk. Meglátjuk, hogyan alakul a holnap, bármi megtörténhet. Remélhetőleg kicsit melegebb lesz, ez általában segíteni szokott."

Caterham

Heikki Kovalainen (P1: 19., P2: 16.): "Először is szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, hiszen nagyszerű munkát végeztek. Meg tudták javítani az autómat, és így részt vehettem a második edzés nagy részén. A 9-es kanyar kijáratánál hibáztam, és a falnak ütköztem. Eléggé megsérült az autó, de szerencsére a váz nem. Amint visszavitték a garázsba, a srácok elkezdték újraépíteni - nagy teljesítmény volt tőlük, hogy elvégezték ezt a munkát, és a pályára hajthattam a délutáni edzésen. Az első gyakorláson történt kicsúszásom előtt az autó már az első körtől kezdve jónak tűnt. A második edzésen is pozitív tapasztalataim voltak, jó volt az autó balansza, és úgy gondolom, nem vagyunk rosszak ezen a pályán. Nem vagyunk olyan közel az előttünk lévőkhöz, mint Monacóban, de elég közel ahhoz, hogy vasárnap jó versenyt futhassunk."

Vitalij Petrov (P1: 18., P2: 18.): "Elégedett vagyok a mai edzésekkel. Összesen 64 kört futottunk, így sok adatot szereztünk, ezeket ma este ki kell elemeznünk. Mindkét gumikeveréken elég gyorsan sikerült megtalálnunk a jó balanszot, és úgy érzem, egész hétvégén folyamatosan javulhatunk. Természetesen még nem tudjuk, hogy állunk az előttünk lévő autókhoz képest, mivel mindenki más üzemanyagszinttel körözött. Ennek ellenére úgy gondolom, elég jók lehetünk itt. Most az a célunk, hogy megtartsuk a jó formánkat - meglátjuk, mi történik az időmérőn és a versenyen."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (P1: 16., P2: 19.): "Gördülékenyen alakult a nap, mert bár többször is előkerültek a piros zászlók, illetve pár esőcsepp is hullott, sikerült teljesítenünk a programunkat, sok kört megtéve. Ugyanakkor jelenleg túl lassúk vagyunk, és este keményen kell dolgoznunk, hogy az adatokra támaszkodva növeljük a sebességünket. A hosszú etapokon, több benzinnel jobbnak tűnünk, mint a rövid etapokon. Ami a pályát illeti, élveztem, hogy először vezethetek rajta, ez egyértelműen kihívást és izgalmat jelentett."

Daniel Ricciardo (P1: 17., P2: 20.): "A szokásos pénteki ütemtervet követtük, leszámítva azt, hogy kipróbáltunk pár új alkatrészt, köztük olyan légterelőket, melyeket kifejezetten erre a pályára készítettünk, mivel az eddigi legkisebb leszorítóerőt használjuk a szezonban. Néhány, kipufogót érintő újítást is kiértékeltünk. Termékeny nap volt, és szerencsénk volt, hogy megúsztuk az esőt, amely közvetlenül a második edzés után érkezett meg. Ez jó, mert a hátralévő időszakra száraz időt jósolnak. Az autó probléma nélkül ment, így sok kört tudtam megtenni. A balanszon még van javítanivaló, de jó irányban indultunk el, hiszen még délelőtt is egész jónak éreztem az autót, amikor még koszos volt a pálya. Fékezéskor is megfelelő volt a balansz. Arra számítok, hogy a holnapi teljesítményünk hitelesebb képet ad majd a valódi tempónkról. Reméljük, hogy szépen megyünk majd az időmérőn és jó hétvégénk lesz."

HRT

Pedro de la Rosa (P1: 20., P2: 21.): "Úgy tűnik, hogy jelentőset léptünk előre Montrealban. A beállításaink remekül működnek, a végsebességünk jó, az autó kiválóan megy. Örülök, hogy a mérnököm jól van, ez nagy megkönnyebbülés számomra, mert nagyon aggódtam érte. Délelőtt és délután is gyorsabbak voltunk a Marussiáknál, viszont én is javulhatok, meg az autón is lehet javítani. A holnapra várt hőmérsékletemelkedés kedvez nekünk, mert az utolsó szektorban küszködünk a gumik felmelegítésével."

Narain Karthikeyan (P1: 22., P2: 23.): "Nem volt rossz a mai nap. Némileg változtattunk az autón, és a változtatások beváltak. A délelőtti edzés után sokat fejlődtünk a délutánira, a legtöbbet hoztuk ki abból, amink volt, de muszáj javulnunk holnapra. A balelső fékkel problémám támadt, ami megfosztott attól, hogy sok benzinnel teljesítsek egy etapot, ezért holnap ezen fogunk dolgozni."

Marussia

Timo Glock (P1: 23., P2: 22.): "Nehéz volt a nyitány számunkra Montrealban. Az autó teljesítménye nem volt tökéletes. Különböző nagyságú leszorítóerővel kísérleteztünk az első tréningen, azonban összességében kemény dió volt ez, mert a pálya eleinte nagyon nyers volt délelőtt. A második edzésen kipróbáltunk néhány újabb változtatást a beállításokban. Az 1-es kanyarban elkövettem egy kis hibát, amitől megforogtam. Úgy gondolom, nem ezen a pályán vagyunk a legerősebbek, de felül kell kerekednünk a problémákon. Az is gond, hogy fékezéskor instabil az autó. A többi csapat elég erősnek látszik, ezért azt hiszem, hogy nehéz hétvége vár ránk. Keményen kell dolgoznunk, hogy holnapra jobb formába hozzuk az autót. Meglátjuk, mire leszünk képesek holnap."

Charles Pic (P1: 24., P2: 24.): "Gyötrelmesen indult a hétvége ezen a pályán, amely számomra új. Ilyen helyzetben stabilabb körülményekre vágyunk, mint amilyenek végül is voltak. Mindazonáltal összeszedettek maradtunk, teljesítettük a programunkat, ami pozitívum. Délután, szárazabb viszonyok között problémánk akadt a fékekkel, ezért ki kellett cserélni őket. A csapat roppant keményen dolgozott, hogy visszatérhessek a pályára az edzés utolsó tíz percében, ezért köszönettel tartozom nekik. Reméljük, hogy a hétvége további részében száraz lesz az aszfalt, és ezáltal behozzunk valamennyit a mai lemaradásunkból."