Vágólapra másolva!
Egy ortopédiai műtét során könyökprotézist kapott, a beavatkozás előtt Forma-1-es szimulátort tesztelt. Lehet, hogy mégis újra vezethet.

Bár az elmúlt hónapok során már a paddockban is beletörődtek, hogy a 2011 februárjában súlyos ralibalesetet szenvedő Robert Kubica soha többé nem versenyezhet, úgy tűnik, mégis felcsillant előtte a visszatérés reménye, amikor nemrég újabb ortopédiai műtéten esett át.

Kubica jobb karjába az ANSA hírügynökség szerint könyökprotézist illesztettek a veronai kórházban. A beavatkozást vezető orvos, Dr. Ruggero Testoni azt mondta, a műtét sikeres volt. "Most már újra képes teljesen elforgatni a kormányt" - magyarázta. "Eddig nem tudta lefelé fordítani a tenyerét, ezért a balkanyarokban le kellett vennie a kezét a kormányról."

Testoni hozzátette, hogy a műtét előtt Kubica tesztsorozatot végzett egy Forma-1-es szimulátorban, mert az orvosok így akarták feltérképezni, hogy pontosan milyen mozgásokra kell képessé tenni a karját. Arról nincs információ, hogy ehhez melyik csapat szimulátorát használta.

Forrás: Lotus

Kubica rehabilitációját eredetileg a Lotus csapatorvosa, Riccardo Ceccarelli irányította, de tavaly decemberben megszakították az együttműködést, mert szakmai nézeteltérésük támadt a tervezett kezelések kapcsán. A lengyel versenyző már egy hónappal korábban bejelentette, hogy a 2012-e szezon elejére nem épül fel, de a Lotusnál akkor még azt mondták, akár a szezon közben is csatlakozhat hozzájuk.

Januárban újabb csapás érte, amikor elcsúszott a jégen, és megsérült a sípcsontja, ezért ismét meg kellett műteni. Néhány héttel később azonban már vezetett egy automata váltós Renault Mégane-t, márciusban pedig egy raliautót és egy gokartot is. Más források ugyanakkor arról számoltak be, hogy még egy poharat sem tud felemelni.