Vágólapra másolva!
A McLaren csapatfőnöke szerint vigyázni kell, hogy az idei, kiszámíthatatlan szezon során se vesszenek el az Forma-1 értékei. Peter Sauber úgy véli, elsősorban a nagycsapatok elégedetlenek az idei helyzettel, a nézőknek viszont tetszenek a versenyek.

Továbbra sincs egyetértés a Forma-1 mezőnyében az idei szezonnal kapcsolatban: egyesek szerint árthat a sportnak, ha az idény hátralévő részében is ennyire megjósolhatatlanok lesznek a futamok, mások viszont úgy gondolják, az F1 népszerűbb lett a hétvégéről hétvégére változó erőviszonyok miatt. Az eddigi hat versenyen öt csapat hat különböző versenyzője diadalmaskodott.

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh aggódik, hogy a versenyek megváltozott jellege miatt a Forma-1 elveszítheti vezető szerepét az autósportban. A rendkívül gyorsan elhasználódó Pirelli gumikkal ugyanis nem ajánlatos a határon autózni, fontos, hogy a versenyzők óvatosan bánjanak velük a futam közben. "Úgy ismerjük a Forma-1-et, mint egy olyan sprintversenyt, ahol ember és gép folyamatosan a határokat feszegeti" - nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. "Vigyáznunk kell, hogy ezt ne veszítsük el a túl gyorsan kopó gumik miatt."

Whitmarsh egyetért azokkal, akik szerint a gumik túl nagy szerephez jutnak az idei eredmények alakulásában. "Jó lenne, ha más tényezők is ugyanolyan fontosak lennének" - nyilatkozta. A Forma-1-ből a 2007-es idény végén visszavonult Ralf Schumacher egyelőre nem tudja eldönteni, hogy a jelenlegi helyzet jót tesz-e a sportnak, azt azonban elismerte, fárasztó hallgatni, hogy folyton csak "a gumikról, a gumikról, és a gumikról" esik szó.

"Egyrészt nagyon érdekes az idény," - mondta a Kleine Zeitungnak a jelenleg a DTM-ben szereplő német, "másrészt viszont nagyon nehéz átlátni a helyzetet."

A Monacói Nagydíj győztese, Mark Webber szerint a pilóták jobban élvezték a versenyzést néhány évvel ezelőtt, amikor még a tankolást is engedélyezték a futamokon, bár tudja, hogy kívülről nézve akkor kevésbé voltak izgalmasak a versenyek. Peter Sauber viszont úgy véli, nincs gond a jelenlegi állapottal, csak a nagyobb csapatok elégedetlenkednek, hiszen idén a kisebbek is komolyabb esélyekkel indulnak. A sauberes Sergio Pérez második lett a Malajziai Nagydíjon, Pastor Maldonado pedig a Williamsszel aratott győzelmet Spanyolországban.

"Szerintem a Pirelli nagyszerű munkát végez" - nyilatkozta a svájci csapatfőnök. "A gumiknak nagy szerepük van abban, hogy sok az előzés, és ilyen izgalmas helyzet állt elő a világbajnokságban."

"Minden csapat ugyanazokat a gumikat használja, és mindenkinek ugyanannyi ideje volt arra, hogy a téli teszteken megszokja őket" - tette hozzá. "A mérnökök számára természetesen bosszantó lehet, ha a gumik nem a várakozásoknak megfelelően viselkednek. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a versenyekkel a rajongóknak is örömet kell szereznünk, nem csak önmagunknak."