Vágólapra másolva!
A Montrealban zajló tüntetések miatt szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be a Kanadai Nagydíj idején, csütörtökön meg sem nyitják a pályát a szurkolók előtt. A promóter azonban úgy véli, nem lesz gond hétvégén.

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket a hétvégi Kanadai Nagydíj helyszínén, miután a futamot vendégül látó Montrealban folytatódnak a hetek óta tartó zavargások. A rendbontás akkor kezdődött, amikor Québec tartomány kormányzata úgy határozott, az eddiginél jóval magasabb tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban. Bár először csak az egyetemisták vonultak az utcákra, a tüntetések egyre nagyobb tömegeket vonzottak, és számos egyéb szociális problémára terjedtek ki. A múlt hét végéig több mint 2500 embert tartóztattak le, és több tüntető és rendőr is megsérült.

A tüntetők az elmúlt hetekben nyíltan utaltak arra, hogy meg fogják zavarni a Kanadai Nagydíjat, Montreal egyik legnagyobb egyetemének diákjai a verseny eltörlését tűzték ki célul. Az Anonymus nevű hackercsoport is a tüntetőket támogatja, a Bahreini Nagydíj ideje alatt is tevékenykedő szervezet ezúttal szintén szeretné működésképtelenné tenni a Forma-1-el foglalkozó internetes oldalakat.

A Kanadai Nagydíj promótere, Francois Dumontier ezért elárulta, fokozott óvintézkedésekkel készülnek a hétvégére, az egyik programot el is törlik. A szurkolóknak az 1990-es évek eleje óta minden nagydíjhétvégén lehetőségük nyílt arra, hogy csütörtökön ingyen meglátogassák a bokszutcát, idén azonban biztonsági okokból nem kerül sor erre. "Figyelembe véve az utóbbi időben kapott nyilvános fenyegetéseket, az ingyenes és mindenki számára elérhető nyílt nap olyan kockázatot jelent, amit nem tudunk figyelmen kívül hagyni" - nyilatkozta Dumontier.

A promóter elnézést kért a nagydíjra utazó rajongóktól, a csütörtöki bokszlátogatás ugyanis minden évben nagy tömegeket vonzott, tavaly tizenkétezren használták ki az ingyenes lehetőséget. A szigorított biztonsági intézkedések ellenére hangsúlyozta, a nagydíj semmilyen veszélyt nem jelent a kilátogató szurkolókra nézve. "Azt nem tagadhatjuk, hogy valami történik Montrealban" - nyilatkozta a La Presse-nek. "A külföldi sajtó azonban mindig ugyanazt mutatja - megdöbbentő képeket a benzinbombákról, a rendőrök és tüntetők közti összecsapásokat."

"Próbálom megnyugtatni azokat, akik erről kérdeznek. Az F1-ben dolgozó emberek közül vannak, akik már pár napja megérkeztek, és még semmilyen problémáról nem számoltak be" - magyarázta. "Szigorítottuk a biztonsági intézkedéseket, az esetleg sebezhetőbb pontokat megerősítettük. Hetek óta szorosan együttműködünk a rendőrséggel. Minden eshetőségre felkészültünk."