Vágólapra másolva!
Egyre többen aggódnak a Montrealban hetek óta zajló tüntetések miatt, a helyzet ugyanis egyre inkább elmérgesedik, és a diákok nyíltan a Kanadai Nagydíj ellen fordultak. Csatlakozott hozzájuk az Anonymous nevű hackercsoport is, akik azt ígérik, a versenyhétvége alatt tönkreteszik a Forma-1-el foglalkozó weboldalakat.

Montreal utcáin tovább folytatódnak a zavargások, és a tüntetők valószínűleg megpróbálják megakadályozni, hogy rendben lebonyolítsák a jövő hétvégi Kanadai Nagydíjat. Québec tartományban hetek óta nincs nyugalom, miután a helyi kormányzat drasztikusan megemelte a tandíjakat a felsőoktatásban. Az eleinte diákokból álló tüntetők egyre több embert állítottak maguk mellé, és már nem csak a megemelt tandíjak ellen tiltakoznak, egyéb szociális kérdések is felmerültek.

A főként Montreal utcáin zajló kormányellenes zavargásokban már számos tüntető és rendőr megsérült, és több mint 2500 embert tartóztattak le. A város éttermeinek és üzleteinek jelentősen csökkent a forgalma, a turisták száma is visszaesett. A Kanadai Nagydíj szervezői szigorítják a biztonsági intézkedéseket, a tüntetők azonban kijelentették: meg fogják zavarni a versenyhétvégét.

Az ESPNF1.com idézett egy határozatból, melyet Montreal legnagyobb egyetemének diákjai adtak ki, s melyben ismertették céljaikat: "Meg akarjuk zavarni a hétvégét, és el akarjuk érni, hogy eltöröljék a Forma-1-es nagydíjat és a hozzá kapcsolódó, gazdagoknak szóló programokat. Ezek olyan szexista, környezetkárosító, elitista és gazdasági értékeket képviselnek, melyeket le kell rombolni."

Forrás: AFP/Rogerio Barbosa

Az évente körülbelül százezer rajongót vonzó montreali futam látogatottsága is csökkenhet a zavargások miatt, az amerikai hatóságok ugyanis figyelmeztették a turistákat, hogy Montrealban "váratlan erőszakkal, vandalizmussal és letartóztatásokkal" találkozhatnak.

A tüntetők mellé állt az Anonymous nevű hackercsoport is, amely már az áprilisi, sok vitát kiváltó Bahreini Nagydíj idején is több órára működésképtelenné tette a Forma-1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos oldalát. A csoport a Kanadai Nagydíj idejére is hadat üzent az F1-es oldalaknak. "Június 7-étől a verseny napjáig, június 10-éig az Anonymus leállítja az összes Forma-1-es oldalt, valamint működésképtelenné teszi a szervereket és az adatbázisokat - minden F1-gyel kapcsolatos oldalt tönkreteszünk, amit az interneten találunk" - áll az Anonymous által kiadott közleményben.