Vágólapra másolva!
Úgy érzi, hogy az ő autója volt a legjobb Monacóban, ettől függetlenül örül a 2. helynek. A műszaki hibát szenvedő Michael Schumacher viszont csalódott, mert dobogós eredményre számított.

A Mercedes bizakodva érkezett meg a Monacói Nagydíjra, mert sejtették, hogy autójuknak feküdhet a sok lassú kanyar. Az időmérőn bebizonyosodott, volt alapja optimizmusuknak, ugyanis ott Michael Schumacher futotta meg a legjobb köridőt, Nico Rosberg pedig a 3. helyen végzett.

Schumacher a korábban kapott büntetése miatt csak a 6. helyről rajtolhatott el, ezért elsősorban Rosbergre várt a feladat, hogy a győzelemért harcoljon a futamon. A német jól indult, de nem tudta megelőzni az élről rajtoló Mark Webbert, és mivel Monacóban rendkívül nehéz elmenni egy másik autó mellett, Rosberg egyéb híján csak ellenfele hibájában bízhatott. Webber állta a nyomást, a mögötte 643 ezredmásodperces lemaradással célba érő Rosberg azonban nem bánkódik túlságosan, mert bőven talált pozitívumot.

"A csapat kiváló munkát végzett a hétvégén, hogy ilyen jól menjen az autó. Bár gondoltuk, hogy a pálya passzolni fog az autónkhoz, szebb eredményt értünk el a vártnál" - mondta. "Természetesen örülök a 2. helynek."

"Mark kiválóan vezetett, mindent kordában tartott. Engem is. Nem sokat tehettem" - ismerte el. "Bíztam a jó rajtban. Jól is rajtoltam, de Mark szintén egész erősen kezdett. Utána minden a gumikkal való bánásmódról szólt. Azt kell mondanom, meglepődtem, hogy milyen erősek voltunk, nem csupán az időmérőn, hanem a futamon is. Úgy gondolom, a hétvégén valószínűleg a mi autónk volt a leggyorsabb. Ezt nagyszerű látni."

Forrás: AFP

Rosbergnek még egy esélye nyílt az élre kerülésre: a bokszkiállások alkalmával. Mivel ritka módon a monacói futamon elég volt egyszer lecserélni a Pirelliket, Rosbergnek egyetlen sansza volt. Őt hamarabb (a 27. körben) kihívta a Mercedes kerékcserére, mint Webbert a Red Bull, Rosberg viszont a frissebb gumikkal sem nyert.

"Két módja volt Mark legyőzésének. Az egyik, hogy sokáig a pályán maradunk, remélve, hogy végül elég sok időt verek rá, ami elég kemény dió lett volna. A másik lehetőség az volt, hogy korábban kiállok, bízva abban, hogy kapásból jó köridőket futok. De mindössze kétkörnyi eltérés volt a kiállásaink között, ezért nehéz feladatom volt. Emiatt nem tudtam elég gyorsan menni, hogy legyőzzem őt a pályán."

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke megvédte a taktikát. "Nico nagyon jó versenyt futott, mindent megtett, amit kellett. Úgy vélem, helyes döntéseket hoztunk, azonban nem nyílt előttünk semmilyen lehetőség" - közölte. "Az élmezőnyből Nico cserélt először kereket, de a keményebb gumiknak kellett egy-két kör, mire működtek, és ezért nem tudtunk Mark elé ugrani."

Forrás: Mercedes

Rosberg az F1-ben először állhatott dobogóra Monacóban, a tabellán így feljött az ötödik pozícióba. Michael Schumacher viszont műszaki hiba miatt újabb kiesést könyvelt el, így továbbra is csupán 2 ponttal áll.

"Mit mondhatnék? Egyszerűen sajnálatos, hogy így ért véget a versenyem. A benzinnyomás problémájának nincs köze a rajtbalesethez, mindazonáltal a hiba duplán elszomorít, hiszen titokban dobogós eredményre számítottam. A hétvége csúcspontjaiból erőt merítek Kanadára, az ottani pálya elvileg feküdni fog nekünk, és remélem, hogy normális, tiszta futamunk lesz" - mondta a csalódott Schumacher, aki a problémája előtt a 7. helyen haladt.